Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Halkı Meydansız Bırakan İktidarlar Şimdi Meydan Kavgasında

İMECE'den Türkmen "İktidarların toplumsal hareketleri halktan uzak tutmak adına şehirleri meydansız bıraktıktıklarını ve bunun siyasi bir proje olduğunu" söyledi, "Taksim, Sultanahmet gibi meydanların bu nedenle emekçilere kapalı olduğunu" belirtti.

bianet.org
Halkı Meydansız Bırakan İktidarlar Şimdi Meydan Kavgasında

"Meydanlar politik alanlardır ve politik olarak şekillendirilirler. İktidarda olan ya da iktidarı isteyenlerin bu meydanlara çıkma arzularının temelinde o politik mekana sahip olma arzusu yatıyor."

AKP ve CHP arasında yaşanan Kazlıçeşme tartışmasıyla ilgili konuştuğumuz İMECE Toplumun Şehircilik Hareketi'nden Hade Türkmen "Bu yüzden" diyor; "Taksim meydanına emekçiler sokulmuyor. Çünkü iktidar emekçilerin Taksim'e çıktığında oranın sahibi olacaklarını biliyor."

Aynı "meydanda" birden fazla miting

AKP ve CHP'nin Zeytinburnu Kazlıçeşme'de aynı gün miting yapmasıyla başlayan tartışma CHP'nin aynı gün yapacağı mitingi Çağlayan meydanına kaydırmasıyla geçici olarak çözüldü. Ancak CHP'nin miting yapacağı tarihte Çağlayan'da BBP ve SP'nin de miting yapıyor olması İstanbul'daki "meydansızlığı" yeniden gündeme getirdi.

"İstanbul'da mitinglerin ya da gösterilerin insansız, şehir hayatından uzak yerlerde yapılmasının ve şehrin içindeki meydanların bu tip faaliyetlere kapatılmasının siyasi bir proje olduğunu" söyleyen Türkmen şöyle konuştu:

"Meydanlar insanların karşılaştıkları, toplumsal ve sınıfsal mücadelelerin üretildiği yerler. İstanbul'da herkesin bir arada olabildiği, fikir alışverişinde bulunduğu meydanlar yok. Çünkü örgütlü toplum istemeyen iktidar ve iktidar adayları bu meydanları bu tip buluşmalardan uzak tutmak için ciddi çabalar gösteriyorlar."

Toplumsal hareketler meydanlardan bilinçli olarak uzak tutuluyor

İstanbul'un bir çok şehrin aksine çok merkezli bir yapı olduğuna dikkat çeken Türkmen, "İstanbul'da miting yapılmasına izin verilen Çağlayan, Kadıköy, Kazlıçeşme gibi sosyal hayattan kopuk yerler olmasının bilinçli bir tercih olduğunu" kaydetti.

"Çünkü Taksim, Beşiktaş, Sultanahmet, Mecidiyeköy gibi meydanların emekçilerden, toplumsal ve sınıfsal hareketlerden uzak tutulmasının nedeni hayatın ve halkın orada olması. Eğer hareketler bu meydanlara çıkarsa insanlarla buluşarak dalga yaratma ihtimali yüksek. Bu nedenle iktidarlar bu hareketlerin saydığımız meydanlar yerine Çağlayan, Kazlıçeşme gibi hayattan kopuk yerleri 'açması' bundan."

En güzel meydan Havana'daki Devrim meydanı

"Bu tabii ki sadece İstanbul'la ilgili değil. Ankara'daki Kızılay, İzmir'deki Gündoğdu meydanları da modern kentlerin kurulmaya başlanmasından itibaren uygulanan kentleri meydanların etrafına kurma anlayışıyla yapıldıklarını" anlatan Türkmen "Bu mentaliteyle yapılamış önemli meydanların başında Küba'nın başkenti Havana'da bulunan Devrim meydanını sayıyor.

"11 milyonluk bir ülkenin bir buçuk milyonunun, yani nüfusun yüzde 15'ine yakının toplanabildiği ve şehrin etrafına kurulduğu Devrim meydanı bahsettiğimiz mantığa en güzel örnek."

Türkmen'in listesinde Moskova'daki Kızıl meydan, Londra'daki Hyde park ve New York'taki Central Park da bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/halki-meydansiz-birakan-iktidarlar-simdi-meydan-kavgasinda_67601.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!