Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hasankeyfliler Ankara'da

Avrupa ülkelerinin Ilısu Barajı'ndan çekilmesinin birinci yıl dönümünde, Hasankeyfliler Ankara'ya gelerek Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önünde bir protesto gerçekleştirdi. Ilısu baraj projesi ve Hasankeyf'in taşınmasına tepki gösteren Hasankeyfliler, yanlarında Zeynelbey Türbesi'nin maketini ve Kaplumbağa Rafeti de getirdi.

NTV
Hasankeyfliler Ankara'da

Avrupa ülkelerinin Ilısu Barajı'ndan çekilmesinin birinci yıl dönümünde, Hasankeyfliler Ankara'ya gelerek Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önünde bir protesto gerçekleştirdi.

Ilısu baraj projesi ve Hasankeyf'in taşınmasına tepki gösteren Hasankeyfliler, yanlarında Zeynelbey Türbesi'nin maketini ve Kaplumbağa Rafeti de getirdi.

Geçen sene Ilısu Barajı'na destek veren Avrupa ülkeleri bu projeden resmen çekildiğini açıklamıştı. Üç Avrupalı ülke, Almanya, Avusturya, İsviçre Ilısu baraj projesinden, Çevre ve Orman Bakanlığı 150 uluslararası standardı yerine getiremediği için çekilmişti. Böylece Ilısu baraj projesi için yurt dışından sağlanması beklenen finans kaynağı iptal olmuştu.

Avrupalı ülkeler aldığı bu tarihi kararla Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin korunması gerektiğini ve Ilısu baraj projesinin bu önemli alanı yok edeceğini kabul etmişti. Doğa Derneği, aynı kararın Türkiye tarafından da alınması için “Hasankeyf Yok Olmasın” kaampanyasını sürdürüyor.

Hasankeyfliler Çevre ve Orman Bakanlığı önüne gelerek Bakanlığı, Ilısu Barajını yapmak ve Hasankeyf'i sular altında bırakmaktaki ısrarından dolayı protesto etti. Hasankeyfliler, Avrupa'nın Hasankeyf'i korumaktaki kararlılığını Türkiye'nin de göstermesini talep etti.

Hasankeyfliler Birliği adına konuşan eski Hasankeyf imamı İsmail Koçyiğit “Hasankeyf'in yerinde korunmasını ve Ilısu baraj projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Başbakan Tayyip Erdoğan Hasankeyflilerin sesini duyarak Hasankeyf'in yerinde korunması için her türlü önlemi almalıdır. Hasankeyf yerinden taşınarak korunamaz. Bunu herhangi biri söylemiyor. Bunu biz Hasankeyf'te doğmuş ve ecdadı yüzlerce yıldır Hasankeyf'teki medeniyeti yaratmış insanlar olarak söylüyoruz. Hasankeyf ve Dicle Vadisi bir UNESCO Dünya Mirasıdır ve bu haliyle gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Başbakan Erdoğan, Hasankeyf'i UNESCO Dünya Mirası ilan etmek yerine, onu sular altında bırakırsa bunu tarih affetmeyecektir. Hasankeyf uygarlığı ve Hasankeyfliler de affetmeyecektir. Başbakanın Hasankeyf'i yerinde koruyacağına ve Ilısu Barajını iptal edeceğine tüm kalbimizle inanmak istiyoruz” dedi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyfliler-ankarada_80936.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!