Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hasankeyf'te 'Aceleci' Kamulaştırmaya İptal

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı projesiyle ilgili, Diyarbakır İdare Mahkemesi, önemli bir karara imza attı. Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınacağı ‘Yeni Hasankeyf’in kamulaştırılmasıyla ilgili verilen karar, köylülerin açtığı davayla iptal edildi. Kararın gerekçesi ise şu: “Eserlerin taşınacağına dair bir karar yok”

Radikal Gazetesi
1 Hasankeyf'te 'Aceleci' Kamulaştırmaya İptal

STRONG>Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı projesiyle ilgili, Diyarbakır İdare Mahkemesi, önemli bir karara imza attı. Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınacağı ‘Yeni Hasankeyf’in kamulaştırılmasıyla ilgili verilen karar, köylülerin açtığı davayla iptal edildi. Kararın gerekçesi ise şu: “Eserlerin taşınacağına dair bir karar yok”

Köylüler arazilerini satmamıştı

Ilısu Barajı’nın sular altında bırakacağı Hasankeyf’teki tarihi eserlerin, bölgenin birkaç kilometre uzağında ‘Kesmeköprü’ adlı köye taşınması planlandı. Bu nedenle, devlet önce köylülerden arazilerini satmasını istedi. Razı olmayan köylünün mülkü, Bakanlar Kurulu kararıyla 2008’de kamulaştırıldı. Karara itiraz eden köylüler, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ‘tarihi eserlerin taşınması konusunda bir karar olup olmadığını’ sordu. Bu yönde bir karar olmadığını öğrenen mahkeme, gelen cevabı gerekçe göstererek kamulaştırma kararını hukuka uygun bulmadı ve kararı iptal etti. Kararda, “Kamu yararı kararının ve kamulaştırmanın sebebini oluşturan Batman ili Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihsel değer taşıyan taşınmaz kültür varlıklarının taşınması konusunda alınmış bir karar bulunmadığından  işlemde hukuka uyarlık yoktu” denildi.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi sözcüsü Diren Özkan, “Bu kararla, Ilısu Barajı’yla ilgili tartışmalara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Henüz taşıma kararı bile olmadan, bu eserlerin taşınacağı yerde kamulaştırma yapılmıştı” dedi. (Radikal, dha)

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyfte-aceleci-kamulastirmaya-iptal_76616.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Hasankeyf'e gösterdiğiniz ilgi ve bize böyle güzel haberler aktardığınız için teşekkürler. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!