Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hasanoğlan İmecesi Devam Ediyor

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Ankara Şubesi tarafından Hasanoğlan’da mayıs ayında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Vişnelik’te alınmış karar gereği 19 Ağustos’ta, katılımcı kuruluşlar ve Hasanoğlan gönüllüleri TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Konur Sokak’taki salonunda bir araya geldiler.

Cumhuriyet ANKARA
2 Hasanoğlan İmecesi Devam Ediyor

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Ankara Şubesi tarafından Hasanoğlan’da mayıs ayında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Hasanoğlan’da bulunan tarihi Köy Enstitüsü ve Yüksek Köy Enstitüsü yapılarını yıkılmaktan, terk edilmişlikten kurtarmaya, genç kuşaklara Köy Enstitüsü kurucu düşüncesini, özgün kültür ve eğitim geçmişini tanıtmaya, buradan hareketle ülkenin bugünü ve geleceği için somut adımlar üretmeye yönelik çalışmalar 3-4-5 Temmuz tarihlerinde Hasanoğlan Anadolu Öğretmen Lisesi yerleşkesinde yapılan üç günlük bir kamp ile başlamıştı.

Ankara’dan ve yurdun çeşitli yörelerinden kampa katılan, ODTÜ Eğitim Topluluğu üyesi öğrencilerin öncülük ettiği yüz elliyi aşkın üniversite öğrencisi ile aralarında TMMOB Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Tabipleri Birliği, Ankara Tabip Odası, YAPIDER, ODTÜ Mezunları Derneği, AFSAD, Edebiyatçılar Derneği, Ütopya Kültür Merkezi, Değişim Atölyesi Oyuncuları, Sanata Saygı Derneği, Dr. Servet Ünsal Tıp Merkezi merkezinin bulunduğu birçok kurum ve kuruluşla sanatçı örgütlerinin gerçekleştirdiği kamp çalışmaları sırasında tarihi Köy Enstitüsü ve Yüksek Köy Enstitüsü yapılarında çeşitli çalışmalar yapılmıştı.

Yeniden bir araya geldiler

Çalışmalar kapsamında enstitü binalarının çevresi temizlenmiş, yaban otlar ayıklanmış, çöpler toplanmış, hurdalar düzenlenmiş, katılımcılar tarafından çeşitli kültür ve sanat işlikleri oluşturularak özgün sanatsal çalışmalar üretilmişti. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) tarafından çekilmiş fotoğraflar 29 Temmuz tarihinde ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik yerleşkesinde izleyicilerin beğenisine sunulmuş, Hasanoğlan çalışmalarına katılmış üniversiteli öğrencilerin oluşturduğu müzik grubu, Grup İmece müzik dinletisi hazırlamıştı. Vişnelik’te alınmış karar gereği 19 Ağustos’ta, katılımcı kuruluşlar ve Hasanoğlan gönüllüleri TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Konur Sokak’taki salonunda bir araya geldiler.

Toplantıda alınan kararlar

* Yazgısına terk edilmiş durumda bulunan, kimi yararcı odaklar için iştah kabartıcı bir alan olarak görülen Hasanoğlan Köy Enstitüsü ve Yüksek Köy Enstitüsü yapıları ile Anadolu’nun çeşitli yörelerinden getirilerek orada yaşama olanağı sağlanmış özgün ağaç örtüsüne ivedilikle sahip çıkılacak.

* Hasanoğlan Köy Enstitüsü ve Yüksek Köy Enstitüsü yapılarının derhal korunma altına alınması, onarımlarının bilimsel tasarılar doğrultusunda sağlanması gerekmektedir. Bunun için üniversiteler ve ilgili bakanlıklarla işbirliğini de ilke edinecek olan bir teknik çalışma grubu oluşturulacaktır. Grup, Ankara’daki tüm üniversitelerle ilişkiye geçerek yapılacak çalışmanın bilimsel temellere dayandırılması ve değişik kesimlerden gelen temsilcilerin ortak çabası ile oluşturulması sağlanacak.

* Hasanoğlan yapılarında çok emeği bulunan mimar Mualla Eyüboğlu için bir anma etkinliği düzenlenecek. Şenliğin Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün önemli bir parçası olan amfi tiyatroda halka açık olarak düzenlenmesi sağlanacak.

* Hasanoğlan çalışması sırasında Anadolu Öğretmen Lisesi yöneticilerinin önerisi ile gündeme gelen, okulun açık olduğu bir tarihte yapılacak yeni bir kamp-temizlik-kültür işlikleri çalışması için şimdiden hazırlıklara başlanacak.

* Hasanoğlan Müzesi’nde bulunan fotoğraf ve belgelerin bir an önce kayıt altına alınıp arşivlenmesi için AFSAD’ın düşündüğü çalışma zaman geçirilmeksizin gerçekleştirilecek.

* AFSAD’ın haszırlığını sürdürdüğü Hasanoğlan Çalışması Belgesel ve Fotoğraf Gösterimi’nin Hasanoğlan’da halka açık bir meydanda izlenmeye sunulması sağlanacak.

* Tüm bu çalışmaların yürütülmesi sırasında katılımcılık ilkesi temel öğe olarak alınacak, yapılacak yeni çağrılarla katılımcı kurum ve bireylerin sayısı arttırılacak.

* Yapılacak tüm toplantılar halka ve tüm Hasanoğlan gönüllülerine açık olacak.

* Çalışmaların etkin bir biçimde yürütülebilmesi için katılımcı kuruluşların önerisi ve onayı ile bir yürütme kurulu oluşturuldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasanoglan-imecesi-devam-ediyor_71824.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Merhaba. Ben Hasanoğlan Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi 3. sınıf öğrencisiyim. Hasanoğlan gibi eski ve köklü bir okulda okumaktan gurur duyuyorum. Yapılan çalışmalarda bizim de bir tuzumuz olsun isterim. Ayrıca bu çalışmadaki değerli öğretmenlerimi saygıyla kutluyorum... YANITLA
  • Merhaba, Geçmişimiz köklerimizdir. İhmal edilirse geleceğimiz olmaz. Bütün STK'lara haber verilmeli ve iştirakları sağlanmalı, Köy Enstitüleri mutlaka tekrar canlandırılmalıdır. Oralarda, "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE" sloganının manası ve değeri bu sefer bu milletin bütününe öğretilmelidir. Esas AÇILIM budur."YURTTA SULH, CIHANDA SULH"un yolu buradan geçer. "TÜRK ÖĞÜN, ÇALIŞ, GÜVEN" Saygılarımla, YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!