Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hasarlı Binalarda İskâna İzin Veren Yetkililere Tepki

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı binalarda oturulmasına izin veren yetkililerin, muhtemel bir depremde yaşanacak can kaybından sorumlu olacağını söyledi. Gürpınar, hasarlı konutların her yıl onarım süresinin uzatılmasına da tepki göstererek, "Böyle giderse galiba bir dahaki depreme kadar süre

Zaman Gazetesi
Hasarlı Binalarda İskâna İzin Veren Yetkililere Tepki

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı binalarda oturulmasına izin veren yetkililerin, muhtemel bir depremde yaşanacak can kaybından sorumlu olacağını söyledi. Gürpınar, hasarlı konutların her yıl onarım süresinin uzatılmasına da tepki göstererek, "Böyle giderse galiba bir dahaki depreme kadar süre uzatılacak." dedi.

Gürpınar, Cihan'a yaptığı açıklamada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hasarlı binaların onarım süresini 31 Aralık 2009 tarihi sonuna kadar uzattığını hatırlatarak, süre uzatımının bu yapılarda iskan anlamına gelmediğini söyledi. Orta hasarlı yapılarda oturulmasının suç olduğunu, oturulmasına göz yuman yetkililerin bundan sorumlu olduğunu vurgulayan Gürpınar şöyle konuştu:

"Onarım süresi uzatılması, yapılarda iskan edilmesi anlamına gelmiyor. Ancak ne yazık ki bugün hasarlı binaların çoğunda oturuluyor. Buna göz yuman yetkililer doğacak herhangi bir can kaybından sorumlu olurlar. Bunun farkında olmaları gerekir. Bu sebeple yerel idareciler süre uzatımına şiddetle karşı çıkmalıdırlar. Sakarya'da ortalama her 30 yılda bir büyük deprem oluyor. Erken de olabilir. Tehlike giderek yaklaşıyor."

Hüsnü Gürpınar, depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen her yıl 'bu son' denilerek süre uzatımının hasarlı konutlar sorununu çözmediğini dile getirerek, "Burada devlet kendi eliyle ciddiyetini kaybediyor. Her yıl onarım süresi için son deniliyor. Sonra yeniden süre uzatılıyor. Bu durum devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Hasarlı konut sahipleri belki de nasıl olsa süre uzatılıyor diye işi yavaştan alıyor. Devlet bir karar verdi mi bunu uygulaması gerekir." diye konuştu.

Hasarlı konutların onarımının hızlandırılması için konutlarda oturulmasına kesinlikle izin verilmemesini isteyen Gürpınar, şunları kaydetti: "Madem her sene süre uzatılıyor, o zaman hasarlı konutlarda oturulmasına kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Eğer bu konuda hassas davranılırsa ve vatandaşın hasarlı konutta oturmasına izin verilmezse konutların onarımı hızlanabilir. Ancak oturulmasına göz yumulduğu için konut sahibi de onarmakta acele etmiyor. Bu da sorunun çözümünü zorlaştırıyor."

1999 depreminde hasar gören Sakarya'da 2 bin konut, aradan 10 yıl geçmesine rağmen onarılmayı bekliyor. Süre uzatımı yapılmadığı takdirde ise bu konutların ağır hasarlıya çevrilip yıkılması gerekiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasarli-binalarda-iskana-izin-veren-yetkililere-tepki_67805.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!