Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hatay ile Halep Arasında Turizm Hattı Kuruluyor

Antakya Dedeman Oteli, Hatay-Halep arasında tur programı oluşturdu. Ocak ayında başlayan yeni tur paketi kapsamında turistler Hatay'da konaklatılıyor, günübirlik vizeyle Halep'e geçiş yapıyor.

Referans Gazetesi
1 Hatay ile Halep Arasında Turizm Hattı Kuruluyor

Antakya Dedeman Oteli, Hatay-Halep arasında tur programı oluşturdu. Ocak ayında başlayan yeni tur paketi kapsamında turistler Hatay'da konaklatılıyor, günübirlik vizeyle Halep'e geçiş yapıyor.

Türkiye'nin en önemli tarih ve inanç merkezlerinden biri olan ancak bugüne kadar yeteri kadar tanıtılamadığı için gerekli turist potansiyelini çekemeyen Hatay, makus talihini 'komşu'su Halep'le yenmeyi amaçlıyor. Yatırımı Çankaya Şirketler Grubu tarafından gerçekleştirilen Antakya'nın ilk 5 yıldızlı otelini geçen yılın sonunda hizmete açan Dedeman Grubu, oluşturdukları yeni tur paketine Suriye'nin sanayi ve ticaret kenti Halep'i de dahil ederek 'Kilikya' destinasyonunu oluşturdu. Kilikya destinasyonu ile Hatay ilk defa Türk tur operatörlerinin programının içine girmiş oldu.

Dedeman Antakya Oteli, kişi başı 100 euroluk paket turlar ile bir gün Antakya, bir diğer gün de sınır komşusu Suriye'nin tarihi kenti Halep'e gezi düzenlerken, sınırda ise turizme parelel "katır sırtı ticareti" de herkesin gözü önünde devam ediyor.

Turla 6 ayda 600 kişi Halep'e gitti

Antakya Dedeman Oteli tarafından Hatay-Halep arasında 2 gün 3 gece olarak ocak ayından itibaren yapılmaya başlanan tur kapsamında turistler Hatay'da konaklatılıyor ve günübirlik vizeyle Halep'e geçiş yapıyor. 6 ay içinde Türkiye'den 600 kişiyi turla Halep'e götürdüklerini kaydeden Dedeman Antakya Oteli'nin sahibi Bedi Çankaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bedi Çankaya, "Turlarımız özellikle çevre illerden yoğun ilgi görüyor. Çevre illerde bu tura katılmak isteyenler kişi başı 100 euro vererek 2 günlük turu satın alabiliyor. Gerek Hatay'daki yetkililer, gerekse Suriye tarafı bu turizm potansiyelini geliştirmek için giriş çıkışlarda büyük kolaylık sağlıyorlar" dedi. Çankaya, başlattıkları tur programı sayesinde yıl içinde bölgedeki 8 olan turizm acentası sayısının 18'e ulaştığını söyledi.

2009'de yurtdışına açılacak

Antakya'da çekilen dizilerin de turizme olumlu etkisi olduğunu belirten ve bu nedenle tur programını öncelikle çevre illerde satışa sunduklarını kaydeden Çankaya, "Bu yıl içinde aynı programa İstanbul, Ankara ve İzmir'de tur operatörleri aracılığıyla başlacağız. Bunun için ETS ve Jolly Tur gibi şirketlerle görüşmelerimiz var. Bu yıl içinde en az bin 500 kişinin Hatay-Halep turuna katılmasını bekliyoruz. Bunun yanında 2009 yılından sonra da yurtdışında temaslarımız başlayacak. İlk temasımızı ABD pazarıyla başlattık. 2009'dan itibaren ABD, Japonya, Güney Kore ve İtalya'dan özel paket turlar hazırlanacak. Turizm il için önemli bir açılım diye düşünüyoruz. Bizler bu amaçla valiliğe başvurarak Cilvegözü'nde hizmet veren seyahat acentaları için TIR'ların dışında bir kapı açılmasını istedik" dedi.

Suriye'de alışveriş sudan ucuz

Bölgede yaşayanlar Suriye'ye alışverişe bile gidiyor. Arabaya sınırı geçecek kadar benzin koyan bölge halkı, sınırdan geçer geçmez ilk istasyondan akaryakıt alıyor. Şu an itibariyle benzinin litre fiyatı Suriye'de 1 YTL. İçki, şeker, çay ve kartonu 14 dolardan satılan yabancı sigaralar rağbet görüyor. Dönüşte ise aracın deposu yine 1 YTL'lik benzinle doldurulup Antakya'ya geri dönülüyor. Her ne kadar günlük alışverişte, Suriye'de 76 saat kalma zorunluluğu bulunsa da burada rüşvet mekanizması ve arabaların içine kurulan zulalar devreye giriyor. Bir diğer yöntem ise üst araması yapılmadığı için giyisilerin içine saklamak. Kıyafetler içinde onlarca karton sigara rahatça geçirilebiliyor.

Bu arada, dünya piyasalarında varil fiyatı 135 doların üzerinde seyreden petrol, Suriye halkının da 25 yıl sonra zamla tanışmasına neden oldu. Suriye, litresi 7 Suriye lirası olan motorini (YTL olarak 70 YKr) yüzde 300 zamla 25 Suriye lirasına (1 YTL) yükseltti. 20 binin üzerinde taksinin olduğu şehirde gelen zamla birlikte eskiden sudan üç kat daha ucuza satılan benzinin değeri suyla aynı değere ulaştı. Şu anda Türkiye fiyatları ile kıyaslandığında motorinin fiyatı Türkiye'den üçte bir daha ucuz.
 


http://www.yapi.com.tr/haberler/hatay-ile-halep-arasinda-turizm-hatti-kuruluyor_61797.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu konuyu Ekonometri dergisi de bütün detaylarıyla irdelemişti. Yapı.com.tr'ye bu haber için teşekkür ediyorum ... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!