Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Hatay’ın Mimari Dokusu Bozuluyor

Hatay’da yükselen tek tip binalar kentin dokusunu bozdu, kimliksizleştirdi, mahalle kültüründen de uzaklaştırdı. Uzmanlar “Mahalle dokusunun korunacağı bir yapılaşma hedeflenmeliydi” derken, yurttaşlar ise TOKİ binalarındaki eksikliklerden şikâyetçi.

yapi.com.tr
Hatay’ın Mimari Dokusu Bozuluyor (Fotoğraf: DHA)

6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 yılı aşkın süre geçmesine karşın şehirler hâlâ şantiye alanı gibi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem bölgesinde yatay mimariye uygun ve en fazla zemin ile birlikte 4-5 katlı binalar yapılacağına yönelik aylar önce yaptığı açıklamasına rağmen kentin görüntüsü söylenenden çok uzak.

BirGün’den İlayda Kaya’nın haberine göre; depremde en fazla hasarı alan illerin başında gelen Hatay’da hızlı ve tek tip yapılaşma kentin dokusunu bozmuş ve sık sık bahsedilen ‘mahalle kültüründen’ uzaklaştırmış durumda.

İktidara yakın şirketlere verilen ihalelerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) bölgede inşa ettiği konutlar da imalat ve işçilik hatalarıyla gündemde. Uzmanlar, “Mahalle dokusunun korunacağı yapılaşma hedeflenmeliydi" derken yurttaşlar ise TOKİ binalarından şikâyetçi.


Eski halinden eser yok
İMO Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık, “Antakya’nın eski kimliği maalesef yok olmuş durumda. Mahalle kültüründen uzaklaşıldı, tek tip yapılaşmaya doğru gidiliyor. Yıkım çok büyük. Bu kadar büyük bir yıkım olunca insanlar hâlâ konteyner kentlerde kalıyor. Herkes, bu konteyner kentlerden daha sıcak ve kalıcı bir yuvaya geçmenin arzusunu taşıyor. Ama bu kadar büyük bir yıkım içinde atlanan çok önemli bir konu var: Kentin planlanması. Yeniden yapılanma sürecine çok hızlı girildi. Evet, insanlar konteyner kentlerde yaşıyor ama tam da bu noktada bizim altını çizdiğimiz bir şey var: İnsanlar mağdur olmasın, ancak kentin yeniden yapılanması da daha doğru, daha nitelikli bir şekilde olsun. Mahalle dokusunun korunabileceği bir yapılaşma hedeflenmeliydi.”

TOKİ binalarıyla ilgili de konuşan Büyükaşık “TOKİ binalarıyla ilgili şikâyetler gerçekten çok fazla. Antakya şu anda adeta dev bir şantiye. Çok hızlı bir konut üretim süreci yürütülüyor. Bakanlığın son açıklamasına göre 187 bin konuttan bahsediliyor. Bu kadar hızlı bir üretim sürecinde ihmal ve hata kaçınılmaz hale geliyor. Tünel kalıp sistemi teorik olarak güvenli bir sistem. Ancak uygulamada sorunlar yaşanıyor. Hızlı yapılan işler, daha fazla hata riskini beraberinde getiriyor.” dedi.

Ayrıca Büyükaşık yerinde dönüşüm programı başvuru süresinin 30 Haziran olarak belirlenmesini de eleştirerek sürenin uzatılması çağrısında bulundu.
Sık sık yurttaşların isyan ederek tepki gösterdiği TOKİ’lerden biri de Gülderen TOKİ’ler. Yurttaşlar, yüksek bedellerle satışa sunulan ve “sağlam mühendislik” vaadiyle yapılan konutların inşaatında hatalar bulunduğunu belirtti. Su sızıntıları ve hatalı beton dökümleri gibi problemler nedeniyle TOKİ konutlarının güvenli olmadığını düşünen hak sahipleri, yetkililere çağrı yapsa da bu duruma kayıtsız kalınmasına tepkili. Öte yandan Samandağ’daki deprem konutları da eksiklikleriyle gündeme gelmişti. İnşaat işçileri malzemeden çalındığını ve denetçilerin rüşvet aldığını iddia etmişti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hatayin-mimari-dokusu-bozuluyor_209047.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!