Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Havva Ana'dan 'Yeşil Yol'a Tepki: Yaylalar Mahvoldu

Karadeniz'de 8 yaylayı birbirine bağlayacak Yeşil Yol projesine karşı mücadelenin simge isimlerinden Havva Ana: Yaylalar mahvoldu.

yapi.com.tr
Havva Ana'dan 'Yeşil Yol'a Tepki: Yaylalar Mahvoldu

DHA'nın haberine göre, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi'ne karşı Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun ve Samistal yaylalarında verilen çevre mücadelesinin simgesi haline gelen ‘Havva Ana’ yaylalarda yükselen duvarların yeşili yok ettiğini dile getirdi: Yolun yeşili olur mu? Gidip baksınlar yeşil diye bir şey var mı? Yaylalar mahvoldu.

Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun ve Samistal Yaylaları arasında Yeşil Yol Projesi kapsamında yapımı süren 8 kilometrelik bağlantı yoluna karşı verdiği mücadele ile tanınan ‘Havva Ana’ lakaplı Rabia Özcan, yeniden başlayan yol çalışmaları ile yaylaların yeşilinin her geçen gün yok olduğunu savundu. Dedelerinden aldıkları yaylaları torunlarına bırakmak istediklerini ifade eden Rabia Özcan, “Bu yaylaları, ormanları, dağları biz korumazsak bu polis, asker, hükümet  gelip oraları koruyabilir miydi? Biz koruduğumuz için yaylalar yeşil kaldı. Şimdi Yeşil Yol adı altında yeşili yok ediyorlar. Yolun yeşili olur mu? Gidip baksınlar yeşil diye bir şey var mı? Yaylalar mahvoldu. Yaylalar bizim için, çocuklarımız için, hayvanlarımız için var. Gidecek, nefes alacak tek yerimizdi. Gidecek başka yerimiz yok. Gidip dilenemeyiz. Alnımızın teri ile yaylalarda çalışırız, kimseye el açamayız. Hayvancılık yaparak, alnımızın teri ile çalışarak, ormanlarımızı, yaylalarımızı koruyarak ayakta tutmuşuz. Bu halk var ki bu devlette var. Devlet var, bu halk var. Biz birbirimize bağlıyız. Bizi yok etmesinler” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi'nin yüzde 60’ı tamamlandı. Rize'de Yeşil Yol kapsamına 648 kilometrelik yol ağı bulunuyor. Bu mesafenin yüzde 13’ü olan 84 kilometresi Karayolları'nda, yüzde 87’si olan 564 kilometresi de İl Özel İdare sınırlarında yer alıyor. Rize’de Eğrisu-Golezana, Hüser-Haczane ve Yukarı Kavron-Samistal yaylaları arasında yeni bağlantı yolları yapılıyor. Bunun dışında kalan yollar ise küp taş ve asfalt kaplanarak iyileştiriliyor.

Yeşile taş duvar

Bu arada tartışmaların yaşandığı Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun-Samistal Yayları arasındaki 8 kilometrelik Yeşil Yol bağlantısında 1 kilometrelik bölüm tamamlandı. Kış şartları nedeniyle ara verilen yol çalışması önceki hafta yeniden başlamıştı. Çamlıhemşin ilçesinin 2 bin 300 rakımlı Yukarı Kavrun yaylasında yükselen taş istinat duvarları, yemyeşil yaylayı ortadan böldü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/havva-anadan-yesil-yola-tepki-yaylalar-mahvoldu_159407.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!