Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hayalet Şehirler İspanyol Bankalarının Korkulu Rüyası

İspanya'nın emlak sektöründeki aşırılıklara başkent Madrid'den 1 saat kadar uzaklıktaki bu köyde bir tepeye yapılan 250 evlik projede örnek gösterilebilir. 3 yıl önce biten bu evlerin çoğu satılamadı ve bazıları da şimdiden tadilat gerektiriyor. Yağmacılar boruları, radyatörleri ve kapıları, kısacası ellerine geçirebildikleri her şeyi çaldı.

Sabah Gazetesi, New York Times
Hayalet Şehirler İspanyol Bankalarının Korkulu Rüyası

İspanya'nın emlak sektöründeki aşırılıklara başkent Madrid'den 1 saat kadar uzaklıktaki bu köyde bir tepeye yapılan 250 evlik projede örnek gösterilebilir. 3 yıl önce biten bu evlerin çoğu satılamadı ve bazıları da şimdiden tadilat gerektiriyor. Yağmacılar boruları, radyatörleri ve kapıları, kısacası ellerine geçirebildikleri her şeyi çaldı. Yebes bu açıdan pek de farklı değil. İspanya'nın emlak balonunun patlamasının göstergeleri her yerde görülüyor. Bu evlerin pek çoğu, İspanyol bankalarının hesap defterlerine "kötü borç" olarak işlenmiş durumda. Bankaların ne kadar büyük bir zararla karşı karşıya olduğu bilinmiyor ve bu yatırımcıları endişelendiriyor.

İspanya, Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi. Bankaların kurtarılması hükümeti iflasa sürükleyebilir ve hatta euronun sonunu getirebilir. İspanya Merkez Bankası'na göre bankaların emlak ve inşaat işlerine yatırılan 580 milyar dolarlık toplam tutar içerisinde yaklaşık 249 milyar dolarlık sorunlu kredisi bulunuyor. Bu borcun bankalarca idare edilebilir olduğunu belirtiyorlar. İspanyol bankaları geçen Temmuz'da bir stres testine tabi tutuldu ve beş küçük tasarruf bankası dışında tüm bankalar testi geçti. Sorun şu ki, bu testlerden geçen bazı İrlanda bankaları sonradan iflas etti.

Bankaların el koyduğu müteahhitlere ait mülkleri satmak için 18 ay kadar önce gayrimenkul şirketi Básico'yu kuran Rafael Valderrabano, Madrid'in güneyinde az nüfuslu bir bölge olan Cuenca yakınlarındaki 40 apartmanda bulunan daireleri satmaya çalıştığını söylüyor. Valderrabano, "Buraya bina inşa etmeyi kim akıl etmiş? Kim yaptı bunları? Daha da kötüsü, bunu kim finanse etmiş?" diye soruyor.

Daha bilindik bir emlak faciası, İspanya'nın "hayalet şehir"lerinden biri olan Madrid'in güneyindeki Seseña'daki devasa konut projesi. Yaklaşık 2 bin daireden oluşan, tuğladan yapılmış 12 apartman tamamen bomboş duruyor. Geri kalanlarınsa yalnızca bir bölümünde oturan var. İspanya'nın emlak sektöründeki ani yükseliş ve çöküş insanı hayretler içinde bırakıyor. Son on yılda arsa fiyatları yüzde 500 arttı. İspanya'ya yerleşen dört milyon göçmene ev sahipliği yapmaya hazırlanan şehirlerin etraflarında birçok konut projesi türemişti. Aynı zamanda kıyı köyleri İspanyollar ve kuzey Avrupalılar için gözde tatil bölgeleri oldu. Ancak göçmenlerin çoğu geri döndü. Ülkede işsizlik oranı yüzde 20'ye fırladı. Kuzey Avrupalılar da ev satın almayı bıraktı.

Hükümet yetkilileri en kötü günlerin geride kaldığını söylüyor. Konut fiyatları tepe seviyesinden yüzde 12 aşağıda seyrediyor. Ancak herkes aynı fikirde değil. İspanya'nın en popüler emlak sitesi Idealista. com'un kurucusu Jesús Encinar, İspanyol yetkililerin konut piyasasını yatıştırmaya çalıştıklarını söylüyor. Fiyatların hâlâ olması gerekenden yüzde 30 ila 40 daha yüksek olduğuna inanıyor. İspanya'nın bazı istatistiklerine dudak büken tek kişi o değil. Geçen Nisan'da yayımlanan bir raporda Fransız bankası Société Générale, İspanyol bankaları tarafından söylenenlerin çoğunu yalanladı. Société Générale'e göre, İspanya inşaat sektörü fazla hızlı büyüyor, kişi başına düşen mortgage'de en yüksek orana ve benzerleri arasında en fazla atıl inşaata sahip. Yine de fiyatlar en az İspanya'da düşmüştü. Banka raporunda, "Bankaların varlık kalitesi, istikrarı ve makro bilgilerle ilgili iddialarını doğrulamak imkânsız" diye yazdı. Satışa çıkarılan dairelerin sayısıyla ilgili de görüş birliği yok. Encinar, fiyatların dibe vurmasından korkan bankaların konutları satışa çıkarmakta tereddüt ettiğini söylüyor.

Bankalar, neredeyse bir gece içinde devralmak zorunda kaldıkları geniş konut portföyünü yönetmek konusunda da yeterince donanımlı değil. Bazı bankalar ellerindeki konutları satmak için ağlar kurarken, diğerleri yerinde sayıyor. Encinar, "Bütün gün boş oturan yaşlı adamları alıp 'Bu konutları satmaktan sen sorumlusun' diyorlar. Bazıları telefonlara bile cevap vermiyor" diyor. Uzmanlar şu anda satılık olan konutların dara düşmüş ev sahiplerinden ve müteahhitlerden geldiğini belirtiyor.

Bankalar adına ev satışı yapan web sitesi Pisosembargados.com'un kurucusu Fernando Acuña, İspanya'da şu anda el koyulan 100 bin kadar evin satışa çıkarıldığını ve bu rakamın ikiye ya da üçe katlanabileceğini söylüyor. Bankaların önündeki en büyük tehlike, çok sayıda arsanın ellerinde kalması ihtimali. IESE işletme okulundan gayrimenkul uzmanı José Luis Suárez, bankaların müteahhitlere verdiği kredilerin yüzde 65'inin arsalara yatırıldığını ve buralara 758 bin tane daha daire inşa edilebileceğini söylüyor. "Bu size piyasanın tüm bunları ne kadar sürede sindirebileceğine dair fikir veriyor" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hayalet-sehirler-ispanyol-bankalarinin-korkulu-ruyasi_84873.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!