Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hayaller Gerçek Oldu Ama Biraz Pahalıya

Yeni sitelerde havuzdan saunaya, tenis kortundan fitness salonuna kadar her türlü aktiviteyi bulmak mümkün. Tabii hepsinin bir bedeli var.

Milliyet Gazetesi/Esra ÖZSÜMER
Hayaller Gerçek Oldu Ama Biraz Pahalıya

onut sektörünün hızlı bir yükseliş trendine girdiği 2004 ve 2005 yıllarında inşatına başlanan sitelerde yaşam başladı. Bugünlerde birçok aile yıllardır hayalini kurduğu site yaşamına kavuştu. Ancak, geniş yeşil alanları ve sosyal tesisleri olan bu güvenlikli siteler, sakinlerine yeni bir yaşam tarzıyla birlikte yeni masraf kapıları da açtı.
İstanbul'da son birkaç yıl içinde tamamlanan konut sitelerinde aylık aidat ücretleri ortalama 100 YTL'den başlıyor, 750 YTL'ye kadar çıkıyor.

Kullanmasan da öde
Sitelerin birçoğunda aidat ücretine, güvenlik, ortak alanların bakımı ve aydınlatması gibi kalemlerin yanı sıra sosyal tesis kullanım bedelleri de dahil ediliyor. Bu da site sakinlerinin kullansalar da kullanmasalar da sosyal tesislerin bakım, onarım ve işletim masraflarını yüklenmesi anlamına geliyor.

Sitelerde sosyal tesislerin sayısı ve çeşitliliği arttıkça aidat ücreti yükseliyor. Üstelik yeni sitelerin hemen hemen hepsinde ısınma ya müstakil kombi sistemiyle karşılandığı için ya da site dahilindeki her blok ayrı ayrı ısıtıldığından, ısınma maliyeti aidata dahil edilmiyor. Isınma masrafı da eklendiğinde evlerin kullanım maliyetleri, İstanbul'daki kira fiyatlarıyla yarışır hale geliyor.

Kooperatiflerde bile havuz var
Üst gelir grubuna dahil İstanbullunun ardından son yıllarda orta gelir gurubu aileler de aktiviteli site hayatıyla tanışıyor. Son yıllarda iki veya üç bloktan oluşan küçük sitelerde bile havuz, sauna, fitness salonu, tenis kortu, cep sineması gibi sosyal ve sportif tesislere yer veriliyor.
Hatta yüzme havuzu bulunmayan kooperatif projeleri satış güçlüğü çekiyor. Bazı projelerdeyse müşteri talebi doğrultusunda değişiklikler yapılıyor, yeni tesisler ekleniyor. Fakat projeye eklenen her tesis, konutların hem satış fiyatını hem de konut kullanım maliyetlerini yükseltiyor.

Hayal gücünü zorlayan aktiviteler
İstanbul'daki yeni sitelerin hemen hemen tamamında, yüzme havuzu, fitness salonu, basketbol ve voleybol sahaları ile sauna bulunuyor. Fin hamamı, Türk hamamı ve SPA salonları artık sitelerin alışılagelmiş tesisleri arasında. Daha birkaç yıl öncesine kadar İstanbul'da sınırlı sayıda bulunan tenis kortları da artık birçok sitede yer alıyor. Bazı sitelerde ise aktivitenin sınırı yok. Su sporları kulübü, buz pateni pisti, hobi bahçeleri, özel plajı, dev göletleri, şelaleri, binicilik kulubü ve marinası olan siteler bile var. Badminton, squash ve buz hokeyi ise İstanbullunun yeni sitelerle birlikte tanıştığı sporlardan sadece birkaçı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hayaller-gercek-oldu-ama-biraz-pahaliya_56302.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!