Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Haydarpaşa Projesi Gerçekleşemez"

İstanbul 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun "Haydarpaşa gar ve liman alanının düzenlenmesine dair imar planı değişikliğini" uygun bulmayarak geri çevirdi. Ancak hükümetin kararın dağıtımını bir aydır savsaklıyor.

bianet.org
"Haydarpaşa Projesi Gerçekleşemez"

b>İstanbul 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun "Haydarpaşa gar ve liman alanının düzenlenmesine dair imar planı değişikliğini" uygun bulmayarak geri çevirdi. Ancak hükümet kararın dağıtımını bir aydır savsaklıyor. Bu bilgi bugün Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu ve Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı tarafından Haydarpaşa Gar Lokantası'nda düzenlenen basın toplantısında kamu oyuna duyuruldu.

Muhçu ve Yapıcı, bu kararla birlikte Haydarpaşa Garı'na yönelik yasal dayanaktan yoksun ve toplumsal yararı gözetmeyen rant projeleri "dönüşüm" projelerinin uygulanma olanaklarının tamamen ortadan kalkmış olduğunu açıklayarak medyadan kamu oyunu bu doğrultuda bilgilendirmesini istediler.

Yapıcı, bu kararın alındığı toplantıya Mimarlar Odası'nı temsilen iki üyelerinin katıldığını, karar dağıtıma sokuluncaya kadar bu yönde basına bilgi verilmemesi konusunda söz birliği yapıldığını aktardı. Yapıcı "Ancak" dedi, "bu karar hem bir yandan basına sızdı, hem de ilgili bakanlıklar kararın dağıtımını savsaklamaya girişti. Bu nedenle bu bilgiyi resmen kamuoyuyla paylaşmamız kaçınılmaz oldu."

Brifing
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yetkililerinin bugün Haydarpaşa Gar ve Liman alanında yapılmak istenen ticaret ve turizm merkezi projeleriyle İstanbul için ısmarlanan son plan ve projeler hakkındaki bilgilerini paylaşmak için Haydarpaşa Gar Lokantasında düzenledikleri basın toplantısında "İstanbul 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 4.5.2005 tarih ve 585 sayılı kararı" üzerinde çeşitli yönlerden duruldu.

Tartışmaya katılan bütün oda yetkilileri ve konuk mimarların üzerinde birleştiği nokta: Kurulun büyük bir cesaretle verdiği bu karardan hem Haydarpaşa'nın yeniden yapılanmasına dair ortaya atılan projelerin bir kenara konulması hem de Marmaray projesi gibi bu alan çevresinde şekillenen yeni projelerin tadil edilmesi gerekecek.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı prosedürleri uygulasın"
Toplantının katılımcıları arasında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, mimar Mücella Yapıcı, mimar, karikatürist, yazar Behiç Ak, mimar Hande Suher, gazeteci Ertuğrul Kürkçü, Birleşik Taşımacılık çalışanları Sendikası'ndan Tugay Kartal, mimar yazar Cengiz Bektaş ve mimar Erdal Aktulga da vardı.

Toplantıda Haydarpaşa'nın tarihi süreci saydam gösterisiyle aktarılırken katılımcılar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümetin Haydarpaşa ve çevresiyle ve ayrıca İstanbul'a özgü kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerini değerlendirdiler.

Toplantıda kamuoyuna açıklanan bilgilerden bazıları şöyle:

- İstanbul 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 4.5.2005 tarih ve 585 sayılı kararı ile uygun görülmemiş bulunan Haydarpaşa gar ve liman alanının düzenlenmesine dair imar planı değişikliğinin yeniden 2 ve 3 numaralı kurulların gündemine alınarak görüşüldüğü bilgisinin alınması ve ısrarla yapılan şifahi başvurulara yanıt alınamaması üzerine, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 25.6.3866 sayılı yazıyla adı geçen kurullara yapılan başvuruyla konu hakkında bilgi ve varsa alınan kararların iletilmesi talep edildi.

- Mimarların tepkisiyse Hayparpaşa'yla ilgili yapılanmaya izin vermeyen kararın siyasiler tarafından görmezden gelinmesi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/haydarpasa-projesi-gerceklesemez_46465.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!