Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hazar ve Ege'yi Buluşturacak 3 Milyar Dolalık Proje

Petkim'in yüzde 51 hissesini Turcas ile birlikte alan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Hazar petrolünü işleyerek Petkim'e hammadde sağlamak amacıyla Aliağa'da rafineri kurmayı planlıyor.

Vatan Gazetesi
Hazar ve Ege'yi Buluşturacak 3 Milyar Dolalık Proje

Petkim’in yüzde 51 hissesini Turcas ile birlikte alan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Hazar petrolünü işleyerek Petkim’e hammadde sağlamak amacıyla Aliağa’da rafineri kurmayı planlıyor. SOCAR ve Petkim’in Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, en büyük yatırımlarını Türkiye’de hayata geçirdiklerini belirterek, "Global olarak karşımıza koyduğumuz amaç, Petkim’i tez zamanda iki kat kapasiteye çıkarmak ve Türkiye pazarının ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamaktır. Bunun için büyük yatırımları hayata geçireceğiz. Bu anlamda 2 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz" dedi.

Petkim Başkanvekili Erdal Aksoy da SOCAR’ın Türkiye’de kendi petrolüne dayalı bir rafineri yapma kararı aldığını, buna Ceyhan’da başlandığına dikkat çekerek, "Petkim Ceyhan’a göre bir öncelik teşkil edecek. SOCAR, en az 3 milyar dolarlık rafineri yatırımı planlıyor" diye konuştu.

SOCAR ve Petkim’in Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev ile Petkim Başkan Vekili ve TURCAS Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Petkim’in gelecek dönem projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Rövnag Abdullayev, halen Hazar Denizi’nden çıkarılan petrolün Ceyhan Limanı yoluyla dünya pazarlarına ulaştığını söyleyen Rövnag Abdullayev, SOCAR’ın en büyük yatırımlarının da yine Türkiye’de hayata geçirildiğini ifade etti.

Petkim yatırımının da bunun bir göstergesi olduğunu anlatan Abdullayev şöyle devam etti: "Türkiye’nin çok yüksek hızla ilerleyişi var. Yeni yatırım projelerimiz var. Petkim sahası içinde yeni bir rafineri kurmayı planlıyoruz. Bu rafineri Petkim’in hammaddesini temin etme amaçlı olacak. Azeri petrolü Ceyhan Limanı’ndan İzmir’e getirilerek, Petkim’de daha yüksek katma değeri olan ürünlere çevrilecek."

"Türkiye için önemli bir moral, dünyaya sinyal"

SOCAR’IN Türkiye’yi yabancı bir ülke olarak görmediğini söyleyen Petkim Başkanvekili Erdal Aksoy, "Haydar Aliyev, iki ülkeyi boru hatlarıyla birleştirdi. Biz de bunun devamını getiriyoruz. Bu, Türkiye için önemli bir moral ve dünyaya verilen önemli bir sinyaldir. Petkim bu yapılaşmayla giderse Avrupa’nın en önemli petrokimya altyapılarından birisi olacak" dedi. Aksoy, yeni bir rafineri konusunda teknoloji ve lisans sahibi firmalarla görüşmelere başlandığını, mühendislik çalışmalarına geçileceğini de açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hazar-ve-egeyi-bulusturacak-3-milyar-dolalik-proje_62717.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!