Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Her İktidar Cargill'e Çalışır!

Türkiye serüveni 1998'de başlayan Cargill, son 10 yılda -ki büyük bölümü AKP dönemine tesadüf eder- işbaşına gelen bütün hükümetlerle arasını iyi tutup, yargı kararıyla faaliyetleri defalarca engellenen fabrikasını yeniden faaliyete geçirmek için tam 4 kez af çıkarabilmeyi başardı.

Cumhuriyet Gazetesi/Türey Köse, Ayşe Sayın, Emine Kaplan



ursa'da verimli tarım arazisi üzerine kaçak fabrika kuran ABD'li tatlandırıcı firması Cargill, "çıkarlarını korumak" adına, ABD başkanlarını bile devreye sokacak kadar etkili bir şirket.

Türkiye serüveni 1998'de başlayan Cargill, son 10 yılda -ki büyük bölümü AKP dönemine tesadüf eder- işbaşına gelen bütün hükümetlerle arasını iyi tutup, yargı kararıyla faaliyetleri defalarca engellenen fabrikasını yeniden faaliyete geçirmek için tam 4 kez af çıkarabilmeyi başardı. Her keresinde yargıdan dönen bu aflara karşın, belli ki Cargill, fabrikasını başka yere taşımayı ya da faaliyetine son vermeyi aklından bile geçirmemiş. Çünkü AKP, 5. Cargill affı düzenlemesini Meclis'e taşıdı.

AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu 'nun hazırladığı yasa önerisi de "verimli tarım arazisi üzerinde" k açak faaliyette bulunanlara, metrekare başına 5 YTL ödemeleri koşuluyla, faaliyetlerini sürdürme yolunu açıyor.

Yasa önerisinin geçen hafta Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok , Cargill'in Türkiye serüvenini şöyle özetledi:

"Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu ve 3 Milletvekilinin; Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi diye takdim edilmiş olsa da hepimiz biliyoruz ki, aslında Cargill yasası. Belki de Başkan Bush yasası diyebiliriz. Yine söze girerken '2008 yılı' diye girdim. Çünkü, her yıl Meclisimiz bir kez Cargill yasası çıkarıyor. Bu şimdiki yasa 2008 yasası.

(...)Öyle bir yasayı görüşüyoruz ki, aslına bakarsanız bu bir utanç verici yasa. Vicdanı olan hiç kimse, on yıllık bu serüvene bugün gelinen noktada böyle bir onayı veremez, hele böyle bir kanun teklifiyle şu yüce Meclis'in önüne hiç gelemez.

(...) On yıllık bir hikâye bu. Biz şimdi on yıl önceki dönemden başlayan yanlışlıkların on yıl boyunca nasıl devam edebildiğinin, nasıl bir tutarlılıkla sürdürüldüğünün filmini izliyor gibiyiz. Önceki hükümetlerin yanlışlarını bu hükümetin de nasıl tutarlılıkla sahiplendiğini ibretle görüyoruz. Elbette şaşırmadan izliyoruz...

(...)Yüce Meclis'ten 22 Haziran 2004 yılında birinci Cargill affı çıktı. İkinci Cargill affı 3 Temmuz 2005 tarihinde çıktı. Üçüncü Cargill affı 23 Kasım 2006 tarihinde çıktı. Dördüncü Cargill affı 31 Ocak 2007'de çıktı. Şimdi beşincisini görüşüyoruz."

Baytok, yasa önerisinin sahibi olan Altan Karapaşaoğlu'nun, geçmişte yasaya nasıl ateşli muhalefet ettiğini de bizzat tutanaklardan yaptığı alıntıyla aktardı. Bakın bugünün öneri sahibi, dünün Cargill muhalifi Karapaşaoğlu, afları nasıl eleştiriyor:

"Sanki hukuki mercilerden bu firmaya 'Siz merak etmeyin, siz yatırımınızı yapın, biz bu işleri düzeltiriz' dercesine büyük bir cesaretle yatırımlar yapılmaya devam edilmektedir." Yine Sayın Karapaşaoğlu şöyle devam ediyor: "Bakınız, ülkemizde bazı değerler artık yozlaşmaya başlamıştır, hukuka saygı kalmamıştır. Evet, ülkemizin yatırıma ihtiyacı vardır, yatırımlar yapılmalıdır ama çevre tahrip edilmeden, insanların özgürlüklerine set vurulmadan bu yatırımlar yapılmalıdır."

Baytok bu sözleri okuduktan sonra haklı olarak soruyor:

"Biz sizin hangi zamanda söylediklerinizi doğru kabul etmeliyiz acaba? Sayın Başbakan'ın gömleğini çıkardığını söylediği birinci iktidar döneminizle, 'Aslında değişmedim' dediği ikinci iktidar döneminizden hangisini dikkate almalıyız?

http://www.yapi.com.tr/haberler/her-iktidar-cargille-calisir_60450.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!