Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

HES İkizdere’yi Yuttu

Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan 21 hidroelektrik santralından (HES) biri olan Yokuşlu HES’e su kaynağı sağlanması amacıyla İkizdere Deresi tünele alındı. Dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan İkizdere Vadisi’nde, Sanko Enerji firması tarafından yapımı süren Yokuşlu HES ve regülatörü inşaatı sırasında bugüne

Cumhuriyet Gazetesi
HES İkizdere’yi Yuttu

Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan 21 hidroelektrik santralından (HES) biri olan Yokuşlu HES’e su kaynağı sağlanması amacıyla İkizdere Deresi tünele alındı. Dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan İkizdere Vadisi’nde, Sanko Enerji firması tarafından yapımı süren Yokuşlu HES ve regülatörü inşaatı sırasında bugüne kadar görülmemiş bir yönteme başvuruldu.

İkizdere’nin dere yatağı, üzerine HES türbin inşa edilmek üzere dolgu malzemesi ile kapatıldı. Yaklaşık 200 metre boyunca derenin kaybolduğu İkizdere Vadisi, Yokuşlu Köyü civarında sessizliğe büründü. Bu duruma tepki gösteren Yöre halkı ve çevreciler, olayı “Dere soykırımı yapılıyor” olarak nitelendirdiler. İkizdere Derneği Başkanı Jeoloji Mühendisi Kadem Ekşi, dere yatağının değiştirilmesinin yasal olmadığını belirterek ÇED raporları ve proje uygulamalarına aykırı hareket edildiğini söyledi.

Ekşi, “Doğu Karadeniz’de uluslararası standartlardan uzak, çevre enerji birlikteliğini sağlayamamış çok sayıda HES projesi hayata geçirilmek istenmekte ve bir kısmı da büyük ve kanayan yaralar açarak bölgede yapımını sürdürmektedir” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan tarafından geçen yıl açılışı yapılan ve içerdiği 4 bin 600 mineral oranı ile dünyanın en şifalı beş sıcak suyu arasında gösterilen Ilıca köyündeki RİDOS Termal Kaplıca Merkezi de HES tehdidi altına girdi. Daha önce kaplıca merkezinin üst tarafına yapılmak istenen HES projesi için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından bu kez 500 metre alt kısmında yeni bir HES projesi için çalışma başlatıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hes-ikizdereyi-yuttu_74100.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!