Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

HES Şirketi Keşfe Geldi Ortalık Karıştı!

Karaman’da HES yapılmak istenen bölgedeki kaleyi incelemeye gelen müze elemanları HES şirketinin otomobilinden inince köylüler isyan etti.

yapi.com.tr
HES Şirketi Keşfe Geldi Ortalık Karıştı!

Dha'nın haberine göre, Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde yapılma istenen üçüncü HES projesine karşı çıkan köylüler, içme suyu ve tarımsal sulamanın yok olacağı endişesiyle projeye karşı çıkıyor. Selçuklu döneminden kalma tarihi Fariske Kalesi’nin de HES’ten zarar göreceğini dile getiren yöre halkı fizibilite aşamasında olan projenin iptalini istiyor.

Toroslar’ın saklı cennetini cehenneme çevirecek projeye tepki

Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde yapımı planlanan ‘Ketir HES’ adlı projeye karşı yöre halkı ayaklandı. Daha önce inşa edilen iki ayrı HES’ten ağzı yanan köylüler, üçüncüsü yapılırsa içme sularının ve tarımsal üretimin zarar göreceğini düşünerek girişime karşı direniş başlattı. Sarıveliler’in Göktepe beldesinden geçen ve eski adı ‘Fariske’ olan Göktepe Deresi, yöredeki köylerin önemli su kaynaklarından biri olarak biliniyor. Binlerce yıllık tarihi dokusu ve bozulmamış doğasıyla dikkat çeken bölge Torosların saklı cennetlerinden biri. Ancak bu değerlerin kaybolmamasını isteyen Göktepe ve çevresindeki köyler HES projesinin iptalini istiyor.

Belediye başkanı talay: ‘burası halkın içme suyu kaynağı’

Yöredeki köylülerin tepkisini çeken HES projesiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Göktepe Belediye Başkanı Osman Talay, “Biz burada yeni bir HES yapılmasını istemiyoruz. Çünkü bu suyu halkımız hem tarımda hem de içme suyu olarak kullanıyor. İki ayrı sulama kanalıyla derenin suyundan yararlanılıyor. Zaten halihazırda bu tarımsal sulama nedeniyle yaz aylarında derede su kaybı yaşanıyor, ekosistem tahribatı oluşuyor bir de HES yapılırsa dere kuruyacak” diye konuştu.

‘Dereler kurudu, su samurları, balıklar yok oldu’

Yöre halkının tarımsal üretimden elde ettiği gelirin, HES’ten elde edilecek gelirden çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Talay, projenin kamu yararı açısından da uygun olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Son yıllarda yaşanan kuraklık bu bölgeyi de olumsuz etkiledi. Bu yüzden buradaki su kaynakları her zamankinden daha fazla yaşamsal önem taşıyor. Geçmişte bu derede su samuru görülüyordu, artık yok.

Alabalık türleri vardı onların da çoğu da kayboldu. Göksü havzasının su kaynaklarından biri burası. Ancak havzadan Konya Ovası’na su transferi yapılması bölgenin ekolojik yapısını bozdu. Burası da olumsuz etkilendi bundan. Yağışlar azaldı. Çoğu derede artık hiç su yok, kurudu.”

‘Selçuklu’dan kalma fariske kalesi hes’ten zarar görecek’

HES yapılmak istenen alanda Selçuklu döneminden kalma Fariske Kalesi’nin de bulunduğunu vurgulayan Talay, “Bu kale tescil edilerek yakın tarihte koruma altına alındı. Ancak söz konusu HES inşaatı Fariske Kalesi’nin bulunduğu bölgeyi de kapsıyor. Bu HES için dağı delip tünel açacaklar. Bu alanda içme suyu olarak kullanılan Aşağıköy su kaynağı var. HES inşaatıyla birlikte bu kaynak yok olacak” dedi.

‘Müze personeli hes şirketinin aracıyla keşfe geldi’

Geçtiğimiz hafta Fariske Kalesi’ne gelen bir araçtan inen insanların olduğunu fark eden köylülerin, gelenleri önce define avcısı sandığını ancak daha sonra Karaman Müzesi elemanları olduğunu anlayınca tepki gösterdiklerini dile getiren Talay, “Müze personeli HES şirketinin aracıyla bu kalenin bulunduğu yere gelmiş. Alanda HES projesinden etkilenecek olan tarihi dokuya ilişkin bir tespit çalışması yapıldı sanıyoruz. Vatandaş buna tepki gösterdi.

Devletin müzesinin personeli HES’le ilgili bir keşfe HES şirketinin aracıyla neden geliyor? Ben de bu insanları belediyeye davet edip onlara birer çay ikram ettim ve durumu anlattım. Müze personeline, ‘Bundan sonra yazacağınız rapor lehimize de olsa bizim için bir geçerliliği yoktur, tarafsızlığınızı yitirdiniz’ dedim. HES şirketi personeline de, buradaki halkın kesinlikle bir HES yapılmasını istemediğini ve sonuna kadar direneceklerini anlattım, gittiler” ifadelerini kullandı.

Hes için dağı 4 kilometre delecekler

Henüz proje aşamasında olan Ketir Regülatörü ve HES Projesi için dağlık bir topografyaya sahip olan Göktepe’de yaklaşık 4 kilometrelik bir iletim tüneli açılması planlanıyor. 15 MW kurulu güce sahip olması planlanan proje için 10 bin metreküplük bir de yükleme havuzu inşa edilecek. Toplam 48 GWh enerji üretim kapasitesine sahip olacağı belirtilen projenin yaratacağı tahribatın yol açtığı ekkolojik ve ekonomik zararların ise ne boyutta olacağına ilişkin bir veriden söz edilmiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hes-sirketi-kesfe-geldi-ortalik-karisti_151491.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!