Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

HES'lerin İşlevi Konusunda Vatandaş Devletin Sözüne İnanacak

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, bazı yerlerde sorunlara neden olan hidroelektrik santralleri (HES) hakkında, "Devlet vatandaşına neden yalan söylesin? Bakanımızda açıklama yaptı; halkımızın su ihtiyacı korunacak." açıklamasında bulundu.

Zaman Gazetesi
HES'lerin İşlevi Konusunda Vatandaş Devletin Sözüne İnanacak

Türkiye genelinde akarsular kullanılarak enerji üretilmesi amaçlanan HES'lerin sayısı 2 bini geçmiş durumda. Bir kısmı halen proje aşamasında olan HES'ler bazı yerleşim yerlerinde sudan istifade eden çiftçiyi mağdur edebileceği gerekçesi ile tepki çekiyor. Özellikle Erzurum'un Tortum ilçesi Serdarlı beldesinde de bu yılın ilk aylarında olaylar çıkmış, bazı vatandaşlar tutuklanmıştı. Geçtiğimiz hafta ise Aziziye ilçesi Gelinkaya sınırlarındaki HES projesinin mevzi imar planı il genel meclisinde uzun süre görüşülmüş, bu konuda itirazlar dile getirilmişti.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, HES'lerle ilgili Zaman'a açıklamalarda bulundu. Erzurum'da 30 civarında baraj ve 100'e yakın HES bulunduğunu belirten Vali Öztürk, bazı firmaların lisanslarını aldığını, ancak henüz faaliyete geçemediğini söyledi. Erzurum'daki HES'lerden sadece birkaç yerleşim yerinde sorun yaşandığını kaydeden Vali Öztürk, vatandaşa üretim için ihtiyacı olan suyun korunacağı garantisinin verildiğini dile getirdi. Yaklaşık beş ay önce Erzurum'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun 'HES konusunda vatandaşın mağdur edilmeyeceği' yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Vali Öztürk, devletin vatandaşına yalan söylemeyeceğini vurguladı. Öztürk, "Vatandaş derede suyu kullanarak bir şeyler üretiyor. 'Sizin tarlanızın üretimini sağlayacak suyu vereceğiz' denilmesi lazım. Bununla ilgili düzenleme yapılmış. Vatandaş ise 'yaz mevsiminde can suyu da verseniz, bana yetmez' diyor. Bakanımız da açıklamıştı; o mevsimlerde ne kadar su akıyorsa vatandaşın hakları korunacaktır. Vatandaşımızın bir kısmı buna inandı ancak inanmayanlar aslında inanmak istemeyenlerdir. Neden devlet vatandaşına yalan söylesin ki, böyle bir şey yapar mı devlet, yakışır mı devlete? Bazıları ne söylesek inanmayabiliyor. Biz devletin adına konuşuyoruz. Valilik olarak HES'le ilgili kimseye ruhsat vermedik ama Ankara'nın verdiği kararı da uygulayacak olan biziz." diye konuştu.

Erzurum'daki hava kirliliğine de değinen Öztürk, özellikle akşamları oluşan havanın farkında olduğunu kaydetti. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı aracılığıyla 20 bin ton kömür dağıtıldığına dikkat çeken Öztürk, Erzurum'un havasının temiz olduğunu söyledi. Vali Öztürk şöyle konuştu: "Hava kirliliğinde durumumuz iyi. Bazı vatandaşlarımız bizde hava kirliliği yok diye neden üzülüyor anlamıyorum. Hava kirliliği Erzurum'da kötü değil daha iyisi mümkün ama kış mevsimindeyiz. Kömür kullanırsanız hava kirli olur, doğalgaz kullanırsanız hava kirliliği olmaz. Özellikle Mahallebaşı ve Şükrüpaşa gibi yerlerde evlerin 3'te 2'si kömürle ısındığı için hava biraz daha kirli. Havada oluşan kokuyu alıyoruz, burnumuza geliyor, görmüyor değiliz ancak Erzurum'da rüzgâr yok, hava çöküyor. Hava kirliliği yoktur demiyorum ama sıralamada en iyi havaya sahip yerlerden biriyiz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/heslerin-islevi-konusunda-vatandas-devletin-sozune-inanacak_84304.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!