Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hiçbir Hırsız Bu Kapıdan Giremez

Kale Kilit Türkiye'nin en eski markalarından biri. 55 yıl önce Tahtakale Mercan'da borç para ile kurulan ufacık bir atölyede başlayan hikaye, Kale'nin dünyanın en büyük üç kilit üreticisinden biri olması ile devam ediyor.

Hürriyet Gazetesi
Hiçbir Hırsız Bu Kapıdan Giremez

Kale Kilit Türkiye'nin en eski markalarından biri. 55 yıl önce Tahtakale Mercan'da borç para ile kurulan ufacık bir atölyede başlayan hikaye, Kale'nin dünyanın en büyük üç kilit üreticisinden biri olması ile devam ediyor. 3 bine yakın istihdam sağlayan Kale Grubu önümüzdeki dönemde de özellikle güvenlikle ilgili yatırımlara devam etmeyi, ihracatını artırmayı ve dünya pazarındaki mevcudiyetini kuvvetlendirmeyi hedefliyor. Yerli sermayenin en önemli markalarından biri olan Kale Kilit'i tam 38 yıldır bu firmada çalışan Yönetim Kurulu Başkan Yardımıcısı Kenan Kızıltan ile konuştuk.

Kale Kilit ne zaman kuruldu?
1953 yılında. İlk kurulduğu tarihlerde piyasada yerli kilit fabrikası olarak bir tek İTO kilit vardı, Kale onun arkasından  ikinci fabrika olarak kuruldu. 55 yıldan bu yana kilit sektöründe faaliyet gösteriyoruz.

Sektördeki yeri neresi?
Türkiye'nin lider kilit üreticisi ve ihracatçısıyız. Pazar payımız yüzde 70'in üzerinde.

Ne zaman ilk sıraya oturdunuz?
1974-75'lerde Türkiye'nin ilk kilit ihracatını gerçekleştirerek liderlik konumuna oturduk. Bugüne kadar da liderliği açık ara ile muhafaza ediyoruz.

Dünya pazarında yeriniz neresi?
Dünyada kilit piyasasında 2-3 tane global firma var. Biz de o firmalardan biriyiz. Güngören'deki 35 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan fabrikamız, sektöründe dünyanın en 3 büyük entegre tesisinden birisi.

Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?
Bugüne kadar 100'ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Her yıl düzenli olarak 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye'nin kilit ihracatının yüzde 70'ini Kale Kilit gerçekleştiriyor.

İhracat geliriniz nedir?
Geçtiğimiz yıl 51 milyon doları geçtik. İhracatın cirodaki payı da yüzde 43-44 seviyesine ulaştı. Üretimimizin yarıya yakınını ihraç ediyoruz. Zaten İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri IMMIB tarafından 2006 ve 2007 yılları ihracatımızla 2 yıldır üst üste "İhracatın Yıldızı" ödülü aldık. 2008 yılı hedefimiz ise 60 milyon doları geçmek.

En iyi pazarınız neresi?
Rusya, Ukrayna, Kazakistan en büyük ihracat pazarlarımız. Bu ülkelerde bir numarayız. Arkasından İran, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Suriye, Bulgaristan, Romanya, Azerbeycan, Cezayir ve Mısır geliyor. Bu ülkelerde de yüzde 55'e varan oranlarda pazar payımız var.

En çok hangi ürünleri ihraç ediyorsunuz?
Daire kilitleri, iç kapı kilitleri ve normal kilit göbeği.

Sizi Çin'de çok fazla taklit ediyorlardı. Nedir son durum?
Kale Kilit'i sadece Çin'de değil, dünyanın her tarafında taklit ediyorlar. Diyelim Cezayirli bir vatandaş alıyor eline Kale Kilit'in bir numunesini, gidiyor Çin'deki bir kilit fabrikasına, "İşte ben bundan 50 bin tane istiyorum" diyor. 50 bin adeti yaptırıp kendi ülkesinde pazarlıyor. Herkes kendi ülkesinde bizim markamızla taklit ürünleri satıyor.

Önlemek için ne yapıyorsunuz?
Biz bunu önlemek için Uzakdoğu'da bir büro kurup avukat tuttuk. Taklit ürünlerin takibini yapıyoruz ve bulduğumuz ürünleri de imha ettiriyoruz. Ama o kadar çok kilit üreten fabrika var ki... Bir tanesini basıyorsun, bir yıl sonra başka taraftan başkası üretiyor. Hepsi ile uğraşamıyoruz ancak büyük fabrikaları denetim altında tutabiliyoruz. Fakat takibe başlayarak Çin'de olumlu anlamda büyük bir yol katettik, ayrıca Çin'e ihracat yaparak en büyük önlemi aldık diye düşünüyorum. Ayrıca 67 ülkede marka tescili ile markamızı koruma altına aldık, ayrıca 23 ülkede de tescil başvurumuz var.  Marka tescilleri belli oranda taklidin önüne geçse de tam olarak koruma sağlayamıyor. Münferit de olsa çok satılan ürünün taklidi her zaman yapılabiliyor.

Sahte ürünler içeriye de giriyor mu?
Evet, mesela Suriye sınırından Türkiye'ye sahte kilit giriyor. Bilhassa Antakya tarafından günübirlik geçişle piyasaya taklit kilit sokuyorlar. Burada 15 YTL fiyatı olan kilidin takidini 9-10 YTL'den satıyor. Ayrıca arada çok büyük kalite farkları var. Gelen fiyat ve kalite şikayetlerini incelemek üzere numune aldırdığımızda bunların sahte kilit olduğunu görüyoruz.

Üzerine sizin markanızı basıyorlar...
Evet, bizim markamızı, hatta ürünün kutusu üzerindeki yazıları, bu kutuyu yaptırdığımız matbaa adına, garanti belgesine kadar herşeyin aynısını bastırıyorlar.

Siz bakarak anlayabiliyor musunuz kilidin sahte olup olmadığını?
Tabi ki anlıyoruz, arada çok büyük kalite farkı var. Ancak bunu tüketicinin anlaması çok kolay olmuyor.

Nasıl anlıyorsunuz?
Boyasından ve bilhassa barel dediğimiz kilidin göbeğinden anlıyoruz. Anahtarın girdiği yer olan barellerde çıkıntı vardır bizde, onlarda ise o bölge düz...

En çok hangi ürünü üretiyorsunuz?
En çok silindirli kilit, iç kapı kilidi ve çelik kapı kilitleri üretiyoruz. Silindirli kilitler ahşap kapılarda kullanılıyor.

Çelik kapı kilidi mi silindirli kilit mi daha fazla üretiliyor?
Şu anda ahşap kapılar için ürettiğimiz silindirli kilitlerin üretimi daha fazla. Müteahhitler yeni yapılara halen çelik kapıdan çok daha fazla ahşap kapı takıyor. Bu nedenle silindirli kilit üretimi ağır basıyor. Ama zaman içerisinde trend çelik kapıya doğru dönecek.

Hırsızlığa karşı en güvenlisi nedir?
Son dönemlerde öyle birşey oldu ki hırsızlar kilidi açamasa bile göbeği kırıp kapıyı açıyor. Ama biz bunun için çelik takviyeli barel yaptık. Yani göbeği kırsa bile çekip alamıyor, yuvasından çıkaramıyor. Dolayısıyla kapı da açılmıyor.

Bu kilit tam güvenlik sağlıyor mu?
Evet sağlıyor. Takviyeli barel varsa ve çelik kapı kullanılırsa hırsız hiç bir şekilde içeri giremez. Bu en azından kapıdan girişler için kesin çözüm.

Ahşap kapılarda?
Ahşap kapıda kilit açılmadığı zaman kapıyı kırmak her zaman mümkün. Dolayısıyla orada tam güvenlik yok.

Fiyatı ne kadar bu kilidin?
Çelik takviyeli barelin piyasa fiyatı 30 YTL civarında.

Güvenlik ile ilgili endişeler bu ürünlere talebi artırdı mı?
Tabii ki arttı, özellikle çelik kapı kilidi satışlarında önemli ölçüde artışlar var. Bu çelik takviyeli bareli biz üretmeden önce ithal ediliyordu ve tanesi 150 YTL civarına satılıyordu. Biz üretmeye başlayında fiyatlar da birden düştü. Eskiden herkes kullanamıyordu ama şimdi fiyatlar düşünce kullanımı da arttı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hicbir-hirsiz-bu-kapidan-giremez_62718.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!