Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Hiçbir Mükellefe Zorlama Yok"

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, her yıl, her uygulamada ''Vergi daireleri mükellefleri matrah artırımına, vergi barışına zorluyor'' gibi iddialar olduğunu ifade ederek, ''Hiç bir mükellefi, matrah artırımına ya da yeniden yapılandırmaya başvurmaya zorlamayacağımızı taahhüt ettik. Bununla ilgili her türlü tedbiri aldık'' dedi.

yapi.com.tr / AA
"Hiçbir Mükellefe Zorlama Yok"

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis toplantısında, kamuoyunda ''Torba'' yasa olarak bilinen ''6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun''un yürürlüğe girdiğini anımsatarak, kanunun yalnızca vergi mükelleflerini ve vergi borçlarını kapsamadığını, birçok vatandaşı da ilgilendirdiğini anlattı. Kanunun elektrik borcundan su borcuna, vergi borcundan kaynak kullanımını destekleme fonuna, otoyol ücretlerine trafik para cezalarına kadar birçok alanda düzenleme içerdiğini belirten Koç, kanunun, İTO üyelerini ilgilendiren bölümleri hakkında bilgi verdi. Kanunun mevcut borçlara ve mahkemelerde devam eden ihtilaflı borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini dile getiren Koç, şöyle konuştu:

''Bir diğer kolaylık matrah artırımı. Mükelleflerimiz, 2006, 2007, 2008 ve 2009 yılları ile ilgili matrah artırımında bulunarak, daha sonra bu dönemlerle ilgili herhangi bir inceleme ve tarhiyatla karşı karşıya kalmaktan kurtulmuş olmaktadır. Bazı mükelleflerle ilgili devam eden incelemeler var. İncelemeler 25 Marta kadar tamamlanmadığı takdirde bu mükellefler de matrah artırımından yararlanabilecek.''
    
Mehmet Koç, stok ve kasa mevcudu ile ilgili düzeltme yapma imkanının birçok mükellefi yakından ilgilendirdiğini, hemen hemen her kurumda kasadaki fiili durumla kayıtlardaki ve alacaklardaki durumun birbiriyle tam uyuşmayabildiğini, kanunun, bu konuda da mükelleflere büyük bir imkan ve hak getirdiğini belirtti. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak hiçbir mükellefi, matrah artırımına ya da yeniden yapılandırmaya başvurmaya zorlamayacaklarını taahhüt ettiklerini vurgulayan Koç, ''Bununla ilgili her türlü tedbiri aldık. Her yıl, her uygulamada 'vergi daireleri mükellefleri matrah artırımına, vergi barışına zorluyor' gibi iddialar olur. Böyle bir zorlamayla karşı karşıya kalan mükellefimiz olursa bununla ilgili 3 hatlı telefon ilan ettik, internette de var. Mükellefler bu telefonu arayarak gerekli bilgiyi alabilir. Biz de bu arkadaşlar hakkında işlem yapacağımızı baştan ilan ettik'' dedi.
    
Matrah artırımı
    
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Koç, 6111 sayısı kanunun, 6900 sayılı kanunla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:
    
''6900 sayılı kanun 6 ay önce yürürlüğe girdi. Bu kanunla yapılan değişikliklikle idare tarafından verilen görüşler daha etkili hale getirildi. Önceden mükellefler vergi dairelerinden görüş alırlardı, aradan bir müddet geçince inceleme elemanları bu görüşün aleyhine de iddialarda bulunabilirlerdi. Bu durumda mükellefler, sadece cezadan kurtulurdu. Ama vergiyi gecikme faiziyle ödemek durumunda kalabilirlerdi. 6900 sayılı kanunla yapılan değişiklikten sonra idarenin verdiği görüş, bütün denetim birimlerini bağlamaktadır.

Denetim birimleri, idarenin görüşü aleyhine rapor yazamamaktadır. Mükellefler yalnızca idarenin verdiği görüş doğrultusunda işlem yaptıklarında herhangi bir vergiye karşılaştıklarında gecikme faizi ödemeden sadece ana para ödeyerek bu yükümlülükten kurtulmuş olacaklar. Bunun çok önemli bir değişiklik olduğunu düşünüyorum. Mükelleflerimiz matrah artırımından yararlanırlarsa ve bundan sonra da yaptıkları önemli işlerde idareden görüş alırlarsa, ileride herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalma ihtimalini sıfıra indirmiş oluyorlar. İdareden görüş aldıklarında bugünden itibaren yapılacak işler herhangi bir risk içermemiş olacak, önceki yıllarla ilgili olarak da matrah artımında bulunurlarsa o yıllarla ilgili olarak riskleri bertaraf etmiş olacaklar.''
    
''KDV iadesinde başarılı olduğumuzu iddia edemeyiz''
    
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak sadece vergi toplamadıklarını, mükelleflerin gerçekte olmasa bile görüntüde finansman kaynağı olarak görev yaptıklarını anlatan Koç, şunları kaydetti:
    
''KDV iadeleri çok gündeme geliyor. Enflasyon oranının 10-15'lere indiği bir dönemde KDV iadeleri çok daha önemli hale geldi. İdare olarak bunun bir finansman yükü olduğuna inanıyor ve iadeleri mümkün olduğunca çabuk yapmak için tedbir almaya gayret ediyoruz. Ama bugüne kadar bu konuda başarılı olduğumuzu iddia etmek mümkün değil. Bu konudaki tüm hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Yaklaşık 9 ay önce 25 yeni vergi iadesi müdürü, 6 ay önce 270 müdür muavini ve son 2 haftada 2 bin yeni gelir uzmanı aramıza katıldı. Toplam personel sayısının, vergi denetmenleri, müdür ve müdür muavinleri bir yana 7 bin olduğunu düşünürsek 2 bin rakamı çok önemli. Mükelleflere hizmet verecek personel miktarını yüzde 25-30 oranında artırdık. Bu personel an az 5 yıl İstanbul'da görev yapma şartıyla alındı.''

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde KDV iadeleriyle ilgili bir sirküler taslağı yayımlandığını belirten Koç, ''Bu, birçok mükellefi yakından ilgilendiriyor. Sirküler yayımlanmadan önce katkıda bulunmak isteyen olursa görüşlerini iletebilirler'' dedi. Mehmet Koç, İTO'nun vezne probleminin de 15 güne kadar çözüleceğini bildirdi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/hicbir-mukellefe-zorlama-yok_86246.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!