Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hindistan, Çin, Kore ve ABD'de Türk Özel Ekonomi Bölgeleri Kurulacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, üzerinde bir yıldan beri çalıştıkları Özel Ekonomi Bölgeleri'ne çok önem verdiklerini belirterek, ''Çin'de, Hindistan'da, Kore'de ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Türk Özel Ekonomi Bölgeleri kuracağız'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Hindistan, Çin, Kore ve ABD'de Türk Özel Ekonomi Bölgeleri Kurulacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte katıldığı '2023'e doğru Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin geleceği açısından hayati öneme sahip olan Özel Ekonomi Bölgeleri konusunda Ekonomi Bakanlığındaki görevlilerin bir yıldan beri çok ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Özel Ekonomik Bölgeler'in her yurt içi, hem de yurt dışı boyutu olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
    
''Neden Gaziantep'te, Adana'da ya da Mersin'de bir Özel Ekonomik Bölge olmasın. Tabi bunları yaparken, mevcut serbest bölgelerin imkanları da bu işin içinde olacak. Serbest Bölge mantığını şimdi bu sistemin içinde bir mantıkla değerlendiriyoruz. Aslında bu çalışmanın iki önemli boyutu var. Birinci boyutu kümelenme. Sektörlerin birbirini tamamladığı ve bir arada bulunduğu bir yapılanma. Serbest Bölgeler kümelenme mantığını en iyi şekilde geliştirecek bir anlayışta olacaktır. Yani bir değer bütünlüğü oluşturacaktır.
    
Özel ekonomik bölgelerin bir fonksiyonu daha var. Birincisi Türkiye'deki serbest Bölge Anlayışını Özel Ekonomik Bölge anlayışına getirmek. Bunun yanı sıra Türkiye'deki yatırımcıların başka ülkelerdeki bazı stratejik yatırımlarını da Devlet olarak, Bakanlık olarak destekleyeceğiz. Şu anda Türkiye'ye gelen doğrudan sermaye stoku 181 milyar dolar. Türk yatırımcılarının dünyadaki yatırım tutarı ise 25 milyar dolar. Dış ülkelerdeki yatırımlar çok önemli. Çin'de, Hindistan'da, Kore'de ve ABD'de Türk Özel Ekonomi Bölgeleri oluşturacağız. Artık Türkiye çok farklı bir ülke. Yeni bir ekonomi anlayışı ile hareket ediyoruz. Bu gelişmeler, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gösteriyor.''
    
''İnovasyon da Önemli''
    
Bakan Çağlayan, Türk ekonomisinin gelişmesi açısından inovasyonun da hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti. ''İnovasyon demek, teknoloji demek, Araştırma Geliştirme (AR-GE) demek'' diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
    
''İleri teknoloji son derece önemli. Türkiye'nin ileri teknoloji ürünleri ihracatını arttırması gerekir. Örneğin, Gaziantep, ihracatta çok önemli bir noktada olmasına rağmen, ileri teknoloji ürünleri ihracatında yeterli seviyede değil. Yıllık ihracatını 6 milyar dolara yaklaştıran Gaziantep'in yaptığı ihracatta, yüksek teknoloji ürünlerinin tutarı binde 3 civarında. Bu yeterli değil, Gaziantep'in bu alandaki ihracatını da arttırması gerekir.''
    
Hisarcıklıoğlu: Türkiye'nin yeni bir serbest bölge anlayışına ihitiyacı var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'nin yüksek teknolojiye geçişi sağlaması ve bu noktada yeni bir serbest bölge anlayışına ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Türk sanayisinin değer zincirinde bir üst aşamaya sıçramasını sağlamak için yeni yapılanmayı kurmamız gerekir'' dedi. Hisarcıklıoğlu, özel ekonomi bölgelerinin, hem serbest bölgeleri hem organize sanayi bölgelerini hem teknoloji bölgelerini hem de lojistik merkezlerini kapsadığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
    
''Türkiye'nin sanayileşmesinin ilk kilometre taşı 1962'de kurulan organize sanayi bölgeleriyle (OSB) başlamıştır. Yıllar içerisinde OSB'ler çok başarılı oldu. İkinci kilometre taşı, bu da rahmetli Özal'ın vizyonuydu. 1980 sonrasında Türkiye'yi dışa açık bir ekonomiye dönüştürülmesinde serbest bölgelerin gerekli olduğunu koydu ve bu kavramla bizi tanıştırmıştı. Türkiye 30 yılda 3 milyar dolar ihracattan 135 milyar dolar ihracata bu altyapıları kurarak geldi. Bu dönemde serbest bölgelerde 50 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladı.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/hindistan-cin-kore-ve-abdde-turk-ozel-ekonomi-bolgeleri-kurulacak_90022.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!