Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: 32 Metrekarede 24 Oda
BÖLÜM SPONSORU

Hindistan'ın Dev Tedarik Zincirleri Büyük Oynuyor

Güney'de Chennai şehrinin yakınlarındaki çorak bir arazide son derece modern, dev bir iş merkezi inşa ediliyor. Kelebek şeklindeki altı bina, bir uzay mekiği gibi uzun bir metal kafesten iki terminale kenetleniyor. Hindistan'ın en büyük teknoloji firması Tata Danışmanlık Hizmetleri tarafından inşa edilen bu iş merkezinde yaklaşık 12 bin kişi

Sabah Gazetesi, New York Times
Hindistan'ın Dev Tedarik Zincirleri Büyük Oynuyor

Güney'de Chennai şehrinin yakınlarındaki çorak bir arazide son derece modern, dev bir iş merkezi inşa ediliyor. Kelebek şeklindeki altı bina, bir uzay mekiği gibi uzun bir metal kafesten iki terminale kenetleniyor. Hindistan'ın en büyük teknoloji firması Tata Danışmanlık Hizmetleri tarafından inşa edilen bu iş merkezinde yaklaşık 12 bin kişi çalışıyor. Gelecekte Tata'nın 180 bin çalışanından 24 bini burada çalışacak. Öte yandan Tata'nın en büyük rakiplerinden Infosys, 15 bin kişilik Parthenon, Coliseum ve Louvre'un cam piramidine benzeyen binalardan oluşan bir iş merkezi inşa etti. Infoys, 2012 yılının ortasına kadar çeşitli bölgelerde 929 bin metrekarelik ofis alanı inşa etmeyi planlıyor. Amaç şu anda 122 bin olan çalışan sayısına 25 bin kişi daha eklemek.

Tüm bu projeler Hindistan'ın hızla büyüyen outsourcing (hizmet tedarikçisi) firmalarının inşaat çılgınlığının bir parçası. Outsourcing devleri, bu mimari açılım sayesinde ülkenin en parlak bilgisayar yazılımcılarını kendi firmalarına çekmek istiyor. Ayrıca bu modern binalar yurtdışındaki müşteriler ve potansiyel müşteriler için de iyi görünüyor. Teknolojik açıdan dünyanın en gelişmiş firmalarının yoksulluk ve gecekondularla beraber görüldüğü bu ülkede, Tata, Infosys ve Wipro gibi işverenler çevreye duyarlı ve yenilikçi ofis binalarında iş yapıyor. Bu inşaat projelerini planlayan yöneticiler, bu binaların Hindistan'ın iş dünyasına modern bir çehre kazandırdığını söylüyor. Hindistan genelinde 15 merkezi olan Infosys'in direktörlerinden T. V. Mohandas Pai, ilginç yabancı mimari tasarımları kullanmaktaki amaçlarının Hindistan'ın hoşgörüsünü göstermek olduğunu söylüyor. "Biz Hindistanlılar renkli insanlarız" diyor.

Hindistan, gelişme seviyesi açısından Çin'in 10 yıl önceki hali gibi. Yeni inşa edilen binalar öncelikle ülkenin artık bir dünya oyuncusu olduğunun simgesi. Kamu kurumlarının modernleşmede liderlik rolü aldığı Çin'in aksine, Hindistan'da değişimini özel firmalar tetikliyor. Hindistan'ın teknoloji firmaları belki de finansal başarıları ve yabancı müşteriler için hazırladıkları yazılımlar için binlerce kişiyi çalıştırma zorunlulukları nedeniyle diğerlerinden çok daha maceraperest. Devlet ve federal hükümetler bu firmalara oldukça cömert vergi teşvikleri ve gayrimenkul seçenekleri sunuyor.

Firmalar arasında iyi eleman üzerinde büyük bir rekabet yaşanıyor. Her yıl en kalifiye elemanların yüzde 18'i iş değiştiriyor. Outsourcing firmaları inşa ettikleri büyük ve çevre dostu merkezlerin en iyi elemanların kalmasını sağlayacağına inanıyor. Su ve elektrik kesintileri ve bakımsızlık gibi Hindistan'ın geleneksel altyapı problemlerinden çeken mühendislik fakültelerinden mezun olanlar için bu iş merkezleri bir cennet. TCS olarak bilinen Tata Danışmanlık Hizmetleri, Siruseri bölgesindeki merkezi için 200 milyon dolar harcadı. Binayı, Paris'teki Bastille Meydanı'ndaki opera binasının tasarımını yapan Uruguay doğumlu Kanadalı mimar Carlos A. Ott çizdi. Firma, Ahemdabad, Pune, Kalkuta ve Haydarabad'da da büyük merkezler inşa ediyor.

Ancak bazıları yeni merkezlerin çoğunu çevreye uyum sağlayamamakla suçluyor. Mimari eleştirmen Himanshu Burte, "Dünya standardına uygun olduğunu belli etmek için yapılmış gelişigüzel adımlar" diyor bu binalar için. Bangalor'da Hewlett-Packard için bir ofis tasarlayan Rahul Mehrotra, Hintli teknoloji merkezlerinin çoğunun çok sıradan olduğunu söylüyor. "Binalarda kullanılan mimari, bu yerlerin teknoloji araştırmaları için değil, outsourcing için yapıldığını belli ediyor" diye konuşuyor.

Infosys'in yeni merkezinde 5 yıllık çok iddialı bir hedef var. Şirketin amacı, merkezin ürettiği karbon miktarının bulunduğu arazideki göl, ağaç ve diğer bitkilerin emdiği karbondan daha az olması. Bu tür çevre dostu komplekslere "karbon yutucu" adı veriliyor. Wipro şirketi ise elektrik ve su kullanımını en düşük seviyeye indirdiği için kendiyle gurur duyuyor. Yağmur suyu göletlerde biriktirilip kullanılıyor. Merkezi Mumbai'de bulunan TCS, eskiden Madras olarak bilinen Chennai ve çevresinde uzun süredir önemli operasyonlar yürütüyor. TCS'in Başkanı N. Chandrasekaran, firmanın eskiden binalarının tüm eyalete yayıldığını ve Chennai'nin 29 kilometre güneyindeki yeni Siruseri merkezinin bu binalardaki operasyonların bazılarını tek bir yerde birleştirdiğini söylüyor.

Üretim destek hattında çalışan Deenathajalan Sugumar, geçenlerde TCS'in yeni merkezine taşındı. Eskiden yolda yarım saat harcayan Sugumar, şimdi firmaya ait otobüsle her gün bir saatten fazla yol gitmesine rağmen merkezden büyük bir hevesle bahsediyor. 24 yaşındaki Sugumar, "Burası benim evim. Benim şirketim" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hindistanin-dev-tedarik-zincirleri-buyuk-oynuyor_85003.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!