Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hisarcıklıoğlu'ndan Teminat Mektubu, Siyasi Risk Sigortası ve Proje Finansmanı Vurgusu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, müteahhitlerin ayaklarında 3 tane nasırla maraton koşmaya çalıştıklarını belirterek, bunları teminat mektubu, siyasi risk sigortası ve proje finansmanı olarak sıraladı.

yapi.com.tr / AA
Hisarcıklıoğlu'ndan Teminat Mektubu, Siyasi Risk Sigortası ve Proje Finansmanı Vurgusu

TOBB Birlik Merkezi'nde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı Türk-Afrika, Körfez ve Ortadoğu İş Konseyleri Başkanları toplantısında bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, devletin, Libya'dan, tüm dünya tarafından da takdir edilen, hızlı ve başarılı bir tahliye performansı gösterdiğini vurgulayarak ''Devlet vatandaşına sahip çıktı. Yalnız bırakmadı, belirsizlik içerisinde bırakmadı. Sadece kendi vatandaşlarımızı değil, başka ülkelerin vatandaşlarına da bu hizmeti sundu. Ben, Sayın Bakanımızın nezdinde hükümetimize ve devletimize teşekkür ediyorum'' dedi.
    
Türk firmalarının Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgesinde son 3 yılda 33 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti üstlendiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, ''Geçen yıl 26 milyar dolarlık ihracat yaptık. 9,5 milyar dolarlık yatırımımız bulunuyor. Ayrıca bölge ülkelerinden gelen turistler vasıtasıyla 4 milyar dolarlık da turizm geliri elde ediyoruz'' diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, olaylar baş gösterdiği andan bu yana DEİK olarak, ilgili ülkelerde faaliyette bulunan üyeleriyle çok yoğun temas halinde olduklarını belirterek, DEİK'in üye profilinin, yurt dışı yatırımcılardan müteahhitlere, bankacılardan sigorta kuruluşlarına, lojistik firmalarından hukuk danışmanlarına kadar geniş bir yelpazeden oluştuğunu anlattı. Böyle geniş bir çeşitliliği barındıran İş Konseylerinin Yürütme Kurulları ile yaşanan olaylara ilişkin görüşleri paylaşmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye yönelik toplantılar düzenlediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz hafta bu çalışmaların ardından 14 maddelik bir öneriler dizisi oluşturduklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, gündeme getirdikleri konuları şöyle özetledi:

''Zaten müteahhitlerimiz ayaklarında 3 tane nasırla maraton koşmaya çalışıyor. Teminat Mektubu, Siyasi Risk Sigortası ve Proje Finansmanı konularını gündeme getirdik. Yabancı bankalardan yüzde 8-8,5 komisyonla teminat mektubu alırken yeni ve eski pazarlarda nasıl rekabet edeceğiz? Hadi etmeye çalıştık, bu pazarlar riskli pazarlar... Elimizde siyasi risk sigorta poliçesi var mı? Yok. Siyasi Risk Sigortası konusu artık çözüme kavuşturulmalı. Eximbank'tan uygun maliyetli siyasi risk sigorta poliçesi beklediğimizi vurguladık. Peki işe aday olduk, Koreliler, İtalyanlar, Almanlar gibi finansmanımızla birlikte projeye girebilecek miyiz? Eximbank'tan bu konulardaki beklentilerimiz hepimizin üzerinde önemle durduğu bir konu oldu. Uzlaştırma Kurullarının oluşturulmasını beklediğimizi belirttik. Gerek hasar tespitleri konusunda, gerek mevcut sözleşmelerin güvence altına alınması için kamu özel sektör işbirliği ile ortak hareket etmenin kritik olduğunda hemfikir olduk. 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması', 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme', 'Sosyal Güvenlik' anlaşmalarının başta bölge ülkeleri olmak üzere, mümkün olduğunca tüm ülkelerle tesis edilmesinin önemini çok iyi anlamış olduk. Ayrıca, revize edilmesi gereken anlaşmaların da bir an evvel ele alınması gerekliliği de gündemimizdeydi.''
    
''Yeni bir yol haritası için buradayız''
    
Bu çerçevede yaşanan sıkıntıların bugün olduğu gibi üst düzey temaslarla en kısa sürede çözüleceğine inançlarının tam olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu konuda TOBB ve DEİK olarak üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını, şimdi, firmaların mevcut sıkıntılarının nasıl ele alınacağına odaklanacaklarını söyledi. ''DEİK olarak öncelikle Nisan ayında Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası ile siyasi risk sigortaları konusunda ortak bir çalışmaya imza atacağız. Yatırımcılarımıza ve müteahhitlerimize ilişkin çalışmalara önümüzdeki dönemde ağırlık vereceğiz'' diyen Hisarcıklıoğlu, bugünkü toplantıda hem bu konuları hem de geleceği konuşacaklarını bildirdi.
    
Hisarcıklıoğlu, genelde Dış Ticaret Müsteşarlığının, özelde ise Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın liderliğinde faaliyet gösteren kriz masalarının Türkiye'nin bugüne kadar bu krizin yönetimindeki başarısının mimarı olduklarını, adeta afet merkezi titizliği ile çalışıldığını kaydederek, Çağlayan'a teşekkür etti. TOBB Başkanı, ''Yeni bir yol haritası çıkarmak için buradayız. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da zikrettiğimiz konularda Sayın Bakan ile çalışmalarımız sürecek'' dedi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/hisarciklioglundan-teminat-mektubu-siyasi-risk-sigortasi-ve-proje-finansmani-vurgusu_86271.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!