Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Horonlar 'Vadiye Dokunulmasın' Diye Çaldı

Kadıköy'de gerçekleştirilen "Vadime Dokunmayın" mitinginde, Rize'nin İkizdere vadisinde yapılması planlanan 16 hidroelektrik santrali protesto edildi. İkizdere'de yapımına başlanan 16 adet hidroelektrik santraline ilişkin projenin iptal edilmesi amacıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenen mitingde, "İkizdere cennettir, cennet kalacak",

Radikal Gazetesi
Horonlar 'Vadiye Dokunulmasın' Diye Çaldı

adıköy'de gerçekleştirilen "Vadime Dokunmayın" mitinginde, Rize'nin İkizdere vadisinde yapılması planlanan 16 hidroelektrik santrali protesto edildi.
İkizdere'de yapımına başlanan 16 adet hidroelektrik santraline ilişkin projenin iptal edilmesi amacıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenen mitingde, "İkizdere cennettir, cennet kalacak", "Vadimize dokunmayın, sabrımızı taşırmayın", "Dereler özgürdür, özgür akacak" sloganları atıldı.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, burada yaptığı konuşmada, yapımına başlanan ancak bölge idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma davası açılan hidroelektrik santrallerine ilişkin projenin hayata geçirilmesi halinde bunun bir çevre katliamına neden olacağını savundu.

Hidroelektrik santrallerinin Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının çok küçük bir kısmını karşılayacağını ancak İkizdere'yi yok edeceğini ifade eden Ekşi, İkizdere'nin enerji projeleri ile değil, turizm ile kalkınacağını söyledi.

Ekşi, "İkizdere vadisinin yüzde 50'sinin, 13 Mart 2008'de Bakanlar Kurulu kararıyla 'turizm alanı' ilan edildiğini" dile getirerek, "Siz hem İkizdere'yi 'turizm vadisi' ilan edeceksiniz hem de 16 hidroelektrik santrali projesini bu bölgenin bağrına hançer gibi saplayacaksınız. Böyle bir şey olamaz. Biz kırgınız, kızgınız. Bizi lütfen anlasınlar" diye konuştu.

Karadeniz Sivil Toplum Örgütleri Birliği (KASTOB) Genel Başkanı Hasan Ekşi ise yapılacak santrallerin Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının binde 7'sini karşılayacağını ve yılda 60 milyon dolar gelir sağlayacağını belirterek, bölgeye turizm ile 600 milyon dolar gelir sağlanabileceğini ileri sürdü.





Horunlu protesto
Mitingde, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Doğa Derneği, Fırtına Deresi Derneğinin aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcileri de görüşlerini ifade etti.

İkizdere halkoyunu ekibinin horon gösterisine çeşitli şehirlerinden gelen İkizdereliler de katıldı. Mitinge, Karadenizli sanatçılar Fatih Mühürdar ile Hüseyin Erbaş'ın yanı sıra "Anadolu Kaplanları" isimli motosikletli bir grup da destek verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/horonlar-vadiye-dokunulmasin-diye-caldi_62220.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!