Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hükümetin Elektriğe %11'lik Zam Planı Sanayiciyi Kızdırdı

Kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ'ın, dağıtım şirketi TEDAŞ'a sattığı elektrikte ekimden itibaren yüzde 34 zam uygulayacak olması ve mali uzlaştırma sistemi üzerinden alınan özel sektör elektriğinin yüksek maliyeti nedeniyle zam yapılacak. Bakanlığın zam çalışması Bakanlar Kurulu onayına sunulduktan sonra kesinleşecek.

Referans Gazetesi
Hükümetin Elektriğe %11'lik Zam Planı Sanayiciyi Kızdırdı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, ekim ayından itibaren konut abonelerine yüzde 13,5, sanayi abonelerine ise yüzde 11,8 oranında zam yapmayı planlıyor. Kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ'ın, dağıtım şirketi TEDAŞ'a sattığı elektrikte ekimden itibaren yüzde 34 zam uygulayacak olması ve mali uzlaştırma sistemi üzerinden alınan özel sektör elektriğinin yüksek maliyeti nedeniyle zam yapılacak. Bakanlığın zam çalışması Bakanlar Kurulu onayına sunulduktan sonra kesinleşecek.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) ekim ayındaki faturası 580 milyon YTL olacak. Bunun ortalama 150 milyon YTL'si mali uzlaştırma sistemi üzerinden alınan özel sektör elektriğinden gelecek. Özel sektör elektrik üreticileri Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) yönetimindeki mali uzlaştırma sistemi çerçevesinde elektriğini kamuya satıyor. Yıl başında kWh başına 12 YKr olan ortalama satış fiyatları, bugünlerde ortalama 16 YKr düzeyine çıktı. TEDAŞ, bu sistem üzerinden ihtiyacı olan elektriğin yüzde 18'ini kullandığı için, özel sektörün satış fiyatlarındaki artış TEDAŞ'ın maliyetlerine de yansıyor.
 
TETAŞ zammının etkisi yüzde 15,9

TEDAŞ, aylık elektrik ihtiyacının yüzde 45'ini ise TETAŞ'dan alıyor. TETAŞ, yap-işlet-devret (YİD), yap-işlet (Yİ) ve işletme hakkı devri gibi santralların ürettiği elektriği alıp, TEDAŞ'a satıyor. Doğalgazdan elektrik üretimindeki maliyet artışı TETAŞ'ı etkileyince, TETAŞ da bu durumu elektrik sattığı TEDAŞ'a ekimden itibaren yüzde 34'lük zamla yansıtacak. Bakanlığın hesaplamasına göre, TETAŞ'ın bu zammı TEDAŞ'ın maliyetlerini yüzde 15,9 oranında etkileyecek.

Temmuz ayından itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçilmiş olması nedeniyle, TEDAŞ'ın bu zam oranını aynen tüketiciye yansıtması gerekiyor. Ancak TEDAŞ elektrik ihtiyacının yüzde 37'sini de kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ'dan karşılıyor. EÜAŞ'ın ise yıl sonuna kadar TEDAŞ'a zam yapmayacağı belirtildi. Bu nedenle yüzde 15,9'luk maliyet EÜAŞ'ın zam yapmaması ve EÜAŞ'dan daha fazla elektrik alınması yoluyla yüzde 11-13,5 aralığına çekilecek.
 
Yılın üçüncü zammı olacak

Elektrik fiyatlarına 5 yıl aradan sonra ilk zam bu yılın ocak ayında yapıldı. Konutlara yüzde 15, sanayiye ise yüzde 10 oranında zam yapılması kararlaştırıldı ancak enflasyon güncellemesi nedeniyle bu oranlar konutlarda yüzde 19,5, sanayide ise yüzde 12 olarak gerçekleşti. Yılın ikinci zammı ise temmuzdan itibaden geçerli olmak üzere konutlara yüzde 21, sanayiye ise yüzde 22 oranında yapıldı. Ekim zammı ise yılın üçüncü zammı olacak ve 3 ay boyunca bu fiyatlar uygulanacak. Bakanlık 2009 yılının başından itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyatlarına yönelik çalışmayı ise aralık ayında yapacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hukumetin-elektrige-11lik-zam-plani-sanayiciyi-kizdirdi_63536.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!