Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Hüseyin Rahmi' Yanıt Bekliyor!

İl Özel İdaresi'nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Hüseyin Rahmi Müzesi'nin kapatılacağı konuşuluyor.

yapi.com.tr
'Hüseyin Rahmi' Yanıt Bekliyor!

Cumhuriyet Gazetesi'nden Aslı Uluşahin'in haberine göre, edebiyatımızın usta isimlerinden Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın uzun süre yaşadığı, 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi, Adalar Kaymakamlığı ile Adalar Vakfı işbirliğiyle müzeye dönüştürülen Heybeliada’daki evi, akıbetinin netleşmesini bekliyor. İstanbul İl Özel İdaresi’ne “müze yapılması” için Gürpınar’ın vârisleri tarafından tahsis edilen ev, bir süre önce Özel İdare’den alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Müzenin kapatılarak yerine İBB’nin mesleki eğitim kursları açacağı konuşulurken, Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği bir açıklama yapıp bakanlık ve İl Özel İdaresi’nden konuyla ilgili acil bilgi talep ettiklerini duyurdu. Adalar Vakfı ise Bakanlık Müsteşarı Özgür Özaslan’a haftalar önce bir yazı gönderdi ve gelişmeleri aktardı. Ancak her iki taraftan da henüz bir yanıt gelmedi.

Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği’nin açıklamasında, “Hüseyin Rahmi Müzesi’nin kapatılarak meslek kursu yapılmaya değil, etkinliklerle daha da zenginleştirilmeye ve yaşatılmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz” denildi. Türkiye’de temalı müze eksikliği olduğu vurgulanan açıklamada, “özellikle son zamanlarda, birbirinden değerli müzelere yönelik kapatma çalışmaları, Türkiye kültürel mirası için endişe vericidir” ifadeleri yer aldı.

Adalar Vakfı’nın Müsteşar Özgür Özaslan’a gönderdiği yazıda ise vakfın kıt olanaklarıyla müze evini 13 yıldır ziyarete açık tuttuğu, İl Özel İdaresi’nden binanın onarımı için ödenek beklerken, İBB’ye tahsis edildiğini öğrendikleri kaydedildi. “Bu tahsis ve işlev değişikliğine kültür ve müzelerden sorumlu bakanlığımızın verdiği onaya inanamadık” denilen mektupta, “bir yanlış bilgilenme ve enformasyon olduğuna inanmak istiyor ve konuya acilen müdahale etmenizi diliyoruz” çağrısında bulunuldu.

Sorularımızı yanıtlayan Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ise “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevinin edebiyatçılara sahip çıkmak; yenilerini yaratamıyorken en azından var olan müze evleri korumak” olduğunu söyledi. Bakanlığın “müze kapatan kültür bakanlığı” olarak anılmak istemeyeceğini düşündüğünü söyleyen Bulutoğlu, eğer söz konusu işlev değişikliği olursa buna herkesin, özellikle de Adalıların tepki göstereceğini belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/huseyin-rahmi-yanit-bekliyor_112924.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!