Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İBB Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi Yarışması Kolokyumu'nda Neler Oldu?

İstanbul'da günümüze dek yapılmış en büyük çaplı kamusal komplekslerden biri olmasının ötesinde, yarışmaya açılan bir kamu yapısı tasarımı olarak da dikkatleri üzerine çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Binası, yarışmanın işleyişi ve sonuçlarıyla daha şimdiden Türkiye'deki mimarlık tartışmalarının göbeğine oturdu. Geçtiğimiz

yapi.com.tr



İstanbul’da günümüze dek yapılmış en büyük çaplı kamusal komplekslerden biri olmasının ötesinde, yarışmaya açılan bir kamu yapısı tasarımı olarak da dikkatleri üzerine çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Binası, yarışmanın işleyişi ve sonuçlarıyla daha şimdiden Türkiye’deki mimarlık tartışmalarının göbeğine oturdu. Geçtiğimiz gün (11.08.08) İMP’nin toplantı salonunda düzenlenen kolokyumda ortaya atılan eleştiriler ve yaklaşımlar, ülkemiz mimarlığında hakim sorunların tümünü özetler nitelikteydi.

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya moderatörlüğünde gerçekleştirilen kolokyum, Alkaya’nın kısa giriş konuşmasıyla başladı. Ardından jüri başkanı Prof. Dr. Sümer Gürel’in söz aldığı kolokyum hemen ardından sorular ve eleştirilerle devam etti. Yoğun bir katılımın gözlemlendiği kolokyumda tansiyonlar ise, ilk olarak Boğaçhan Dündaralp’in söz alması ile yükseldi. Dündaralp, İstanbul’un bu denli önemli bir noktası için harcanmış emeklere karşılık jürinin yeterli açıklıkta olmadığını düşündüğünü belirterek, değerlendirme kriterlerinin ne olduğunu sordu. Jüri cevabı, şartnameyi okumakta buldu.

Yarışmacılarından Yılmaz Kuyumcu’nun yarışma şartnamesinin en muğlak noktalarından olan 49. parselin kullanımına ilişkin sorduğu soru ve getirdiği eleştiri ise, katılımcılardan büyük alkış aldı. Bu parselin kullanım alanı dışında olduğunun belirtilmesine rağmen yarışmacıların yarısından fazlasının parsele girdiğini ve bu durumun tasarım anlamında çok sayıda yeni alternatif üretebilmek demek olduğunun altını çizen Kuyumcu, bir anlamda haksızlık edildiğini söylemekten çekinmedi.

Kuyumcu’nun eleştirilerine cevap vermek için sözü alan isim, jüri raportörlerinden Arzu Çetin Dursun oldu. 49’uncu parsele yeni işlevler getirilmesine dair gerekli cevabın ‘soru-cevaplar’ sırasında verildiğini belirten Çetin Dursun’un parselin ‘korumacılık ilkeleri bağlamında’ kullanılabileceğini söylemesi üzerine izleyiciler tepki gösterdi. Beyoğlu Vergi Daire’sinin halen Kurul kararıyla korunduğunu belirten izleyicilere Çetin Dursun’un cevabı şu şekilde oldu: “Biz de zaten Koruma Kurulu’na ilk üç projeyi göndereceğiz.” Fakat bu cevap katılımcılar arasında, üç projenin birden değerlendirmesinin halen ortada kesin bir birinci olmadığı anlamına geldiği veya diğer projelerin olumlu yanlarının tek projede bir araya getirilebileceği yönünde konuşmalara yol açtı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/ibb-sehir-tiyatrolari-beyoglu-sahnesi-yarismasi-kolokyumunda-neler-oldu_63088.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!