Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İbradı'da 134 Tarihi Yapı Kültür Varlığı Olarak Tescil Edildi

Antalya’nın İbradı ilçesinde asırlık konak ve düğme evler ile hamam, çeşme, cami ve kıraathane gibi toplam 134 tarihi yapının kültür varlığı olarak tescil edilmesi, Antalya’da yeni bir Safranbolu yaratacak.

yapi.com.tr
İbradı'da 134 Tarihi Yapı Kültür Varlığı Olarak Tescil Edildi

Foto: Kentsel sit kararı ile İbradı’da tarihi yapıları gölgede bırakan mevcut imar planı iptal edildi. İbradı Belediyesi bir yıl içinde koruma amaçlı imar planı yapacak.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun İbradı ilçe merkezinde geçtiğimiz Mayıs ayında başlattığı tespit ve tescil çalışmaları tamamlandı. Temmuz ayında İbradı’yı 'kentsel sit' ilan eden Koruma Kurulu, Ağustos ayında İbradı’daki toplam 56 tarihi yapıyı 'kültür varlığı' olarak tescilledi. Bu kararla, 2005 yılında kentsel sit ilan edilmiş Ormana beldesindeki 49 düğmeli ev ve 2011 yılında kültür köyü ilan edilmiş Ürünlü köyündeki 29 düğmeli evin tescilli bulunduğu İbradı ilçesi, kültür varlığı olarak tescilli toplam 134 mimari yapı ile ‘Antalya’nın Safranbolusu’ olma fırsatına kavuştu.

İbradı’daİbradı’da konaklar ve düğmeli evler yan yanaGeleneksel mimarisi ve malzemesi ile inşa edilmiş yapıların yoğun olarak bir arada bulunması sebebiyle alınan 'kentsel sit alanı' kararı ile İbradı ilçe merkezindeki mevcut imar planı askıya alındı. Bu nedenle İbradı Belediyesi, İl Özel İdaresi ya da İller Bankası’ndan alacağı hibe ile bir yıl içinde koruma amaçlı imar planı yaptıracak. Plan yapılıncaya kadar İbradı’daki imar faaliyetleri, 'Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları'na göre gerçekleştirilecek. Kurul ayrıca, tespit raporu yazıldıktan sonra yıkılan tescilli bir konağın aslına uygun olarak yeniden yapılmasına ve binanın yok edilmesine neden olanlar hakkında da 2863 sayılı yasa uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Foto: Bu tarihi ev Kurul uzmanlarınca tespit raporu yazıldıktan sonra yıkıldı. Bu yapıyı tescilleme kararı alan Koruma Kurulu, binanın aslına uygun olarak yapılmasını istedi.

İbradı ilçe merkezinde tescillenen tarihi yapılardan 16’sı, horasan harcı ile sıvanmış taş ve ahşap hatıllarla 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında yapılmış konak. 29’u da sadece taş ve ahşap hatılla harçsız olarak yapılmış “düğmeli ev”. Tescilli diğer yapıların dağılımı şöyle: 3 bağ evi, 2 cami, 2 çeşme, 1 hamam, 1 su kemeri ve su yolu, 1 demirci dükkanı, 1 kıraathane, 1 belediye binası, 1 lojman, 1 köprü ve 1 mezarlık.

İbradı ilçe merkezindeki tescil çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğretim elemanı Dr. Hasan Üstün’ün, İbradı’daki 101 tarihi yapının korunması talebi ile 19 Nisan 2012 tarihinde Kurula yaptığı başvuru üzerine başlamıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ibradida-134-tarihi-yapi-kultur-varligi-olarak-tescil-edildi_102218.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!