Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İçine Aynı Anda Bir Edirne Sığacak

15 Ekim’de açıldığında Mall of America’dan sonra dünyanın ikinci en büyük alışveriş merkezi olacak Cevahir Çarşı için geri sayım başladı.

Hürriyet
İçine Aynı Anda Bir Edirne Sığacak

5 Ekim’de açıldığında Mall of America’dan sonra dünyanın ikinci en büyük alışveriş merkezi olacak Cevahir Çarşı için geri sayım başladı. Şişli’de 64 bin metrekare arazi üzerine kurulan dev çarşıya aynı anda 500 bin kişi, yani bir Edirne, girebilecek. Projenin başında ise 38 yaşında tesettürlü, bekar bir kadın var: İbrahim Cevahir’in Londra’da eğitim gören mimar yeğeni Ayşe Cevahir. Ayşe Cevahir iki yıldır her gece saat 23.00’e kadar şantiyede kalıyor.

İstanbul 15 Ekim’de, ABD-Michigan’daki Mall Of America’dan sonra dünyanın ikinci büyük alışveriş merkezine kavuşuyor.

Şişli’de eski İETT garajı olan 64 bin metrekarelik alana kurulan Cevahir İstanbul Alışveriş Merkezi’ndeki (Cevahir Çarşı) 300 dükkan için şimdiden 9 bin başvuru geldi.

Yapımı 250 milyon dolara mal olan ve şu anki değeri bir milyar dolar olarak tahmin edilen Cevahir Çarşı’ya bir yılda Türkiye nüfusu kadar ziyaretçi bekleniyor. Merkez aynı anda 500 bin kişiyi, yani bir Edirne nüfusunu içine alabilecek şekilde inşa edildi.

Bina, sokaklardan, caddelerden oluşan kapalı bir şehir gibi. Tamamını dolaşmak 6-8 saat sürüyor. Çarşıda yer açmak için anlaşabilen markalar şimdiden dükkan tasarımlarına başladı bile.

Açılış törenine Başbakan’ın da katılacağı dev projenin başında ise daha maket aşamasından bu yana İbrahim Cevahir’in yeğeni mimar Ayşe Cevahir (38) bulunuyor. Londra’da The American College’de okuduktan sonra Cevahir grubunun Projelendirme Departmanı CPM’in başına geçen Ayşe Cevahir iğneden ipliğe her şeyle bizzat ilgileniyor, son iki yıldır ise neredeyse şantiyede yatıp kalkıyor. Cevahir Çarşı öyle büyük ki şantiyede hızlı hareket edebilmek için önce bir scooter motosiklet istemiş, sonra zayıflamak için motosikletten vazgeçmiş.

ÇARŞI ARAZİSİNDEN EK YOL AÇILDI

Dev yapının ilginç bir özelliği de deprem sigortası olmaması: ‘Çünkü böyle risk taşımıyoruz, öyle bir inşaat yaptım ki fay altından geçse bir şey olmaz’ diyor İbrahim Cevahir.

Çarşının iki yerden metro bağlantısı var. Taksi durakları, giriş çıkış kavşakları inşaat alanının içine çekilmiş. Hatta civardan trafiğin rahat akabilmesi için çevre yollara çarşı arazisinden ek şerit tahsis edilmiş. Ancak bütün bu önlemlere karşın dev merkezin Şişli trafiğine getireceği ek yük 15 Ekim’den sonra ortaya çıkacak.

AMCA İBRAHİM CEVAHİR İMPARATORLUĞUN YETKİLERİNİ YEĞEN AYŞE CEVAHİR’E DEVRETTİ

Şantiyede geçirdiğimiz birkaç saatte iyice anladık ki burada patron Ayşe Cevahir. İbrahim Cevahir ‘Bütün yetkilerimi devrettim’ dediği yeğeni Ayşe Cevahir’le şantiyeyi ilgilendiren birçok konuda sık sık tartışıyor. Fakat belli ki aralarında profesyonel bir güven de oluşmuş. ‘Ama amcacığım’ diye başlayan bu konuşmalar genelde İbrahim Bey’in ikna olmasıyla bitiyor. İbrahim Cevahir çalışırken eğlenen işadamlarından. Bir yandan bir şirket temsilcisiyle getirdiği malın metrekare fiyatını tartışıyor, diğer yandan ifadesini hiç bozmadan fotoğrafçı arkadaşım Fatih’e takılıyor: Bana bak, patronun yakın arkadaşım. Resimler yakışıklı çıkmazsa yakarım haberin olsun!

Ayşe Cevahir ailedeki 18 kuzenden biri, Mehmet Cevahir’in kızı. Aslında hayali tıp okumakmış. Bu yüzden Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile LÖSEV’de fahri doktorluk yapıyor. Bekar. ‘Evlenmiş olmak için evlenmem, ben kadere inanan biriyim’ diyor. Daha önce Cevahir Otel’in dekorasyonunu da o yaptı. Yorgunluğu yüzünden okunuyor, ‘İki yıldır gece 11’e kadar burada kalıp, sabah tekrar geliyorum’ diyor.

İSTİMLAK BEKLERKEN BEŞ BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞTİ

Cevahir Çarşı aslında bir proje yarışmasının sonucu. Büyükşehir Belediyesi’nin eski İETT garajı alanı için açtığı ihaleye giren projeler arasından seçildi. İhalesi Bedrettin Dalan döneminde yapıldı. İlk çalışmalar 1989’da başladı. Fakat kamulaştırma süreciyle ilgili sorunlar yüzünden bugüne kadar İstanbul’da beş büyükşehir belediye başkanı değişti. Projedeki rezidans ve otel kısmı yaşanan istimlak sorunları yüzünden iptal edildi. 15 Ekim saat 13.00’te planlanan açılışa belediye başkanı iken projeye çok önem veren Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra yabancı devlet adamlarının da katılması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN KAPALI DISNEYLAND'I

Cevahir Çarşı’nın içinde 11 bin metrekare alanda bir eğlence merkezi yer alacak. İçinde 17 metre yükselen, 310 metre dolaşan roller coster (hızlı tren), 25 metreye fırlayan hız mekiği, bowling katı, lazer ünitesi, 2-9 yaş çocukları için Masal Dünyası, simülasyon ve hız oyunlarının yer alacağı Speed City, Kayıp Uygarlık Atlantis katı bulunuyor. Çarşı kapandıktan sonra da eğlence bölümüne girilip çıkılabilmesi için Fulya yönüne bir giriş kapısı daha yapıldı.

ÇARŞININ ÖZELLİKLERİ

Biri tiyatro olmak üzere toplam 2 bin 850 kişi alan 13 salon

64 bin metrekare alanda, 6 kat, 358 bin metrekare toplam inşaat alanı

500 kolon, 5 kilometre korkuluk, 22 asansör, 856 yürüyen merdiven, 3 bin araçlık otopark

25 metre yükselebilen, bütün katlardan izlenebilen 60 metrekarelik hidrolik sahne

Girişte 15’er metrelik iki dev şelale, içeride 10 metre yüksekliğinde yapay çınar

En genişi 20, en darı 6 metre olan ve Türk büyüklerinin adı verilen kapalı caddeler

Her rakamı 3 metre olan dünyanın en büyük duvar saati

280 mağaza, 34 fast food alanı ve 14 restoran

55 bin metrekare eğlence alanı

TÜRKİYE’YE İLK KEZ GELECEK MARKALAR

3 DEBENHAMS (büyük mağaza)

3 MEDI MAX (elektronik)

3 LE FUTURE (elektronik)

3 CLUB MONACO (kadın giyim)

3 AS WATSON MASS MARKET (kozmetik)

3 NEXT (giyim)

3 ZARA HOME (ev tekstili)

3 OYSHO (kadın iç giyim)

3 FORNARINA (kadın giyim)

3 GUESS FOR STRADIVARIUS (kadın giyim)

3 BERSHKA (kadın giyim)

3 LD (erkek ve kadın giyim)

3 GUISEPPO (ayakkabı)

3 PAUL-BEAR (erkek ve kadın giyim)

http://www.yapi.com.tr/haberler/icine-ayni-anda-bir-edirne-sigacak_33191.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!