Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İhalelere Yeni Düzen

İhale İçin Garip Taslak

İhale Yasası'nın yarattığı sıkıntıları çözmek ve Avrupa Birliği (AB) yeni direktiflerine uyum sağlamak için yeniden değiştirilmeye hazırlanan Kamu İhale Yasası için Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından hazırlanan yeni taslak, şaibeli ihalelerle ilgili incelemeleri 'şikâyet' ile sınırlıyor.

Radikal Gazetesi



b>İhale Yasası'nın yarattığı sıkıntıları çözmek ve Avrupa Birliği (AB) yeni direktiflerine uyum sağlamak için yeniden değiştirilmeye hazırlanan Kamu İhale Yasası için Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından hazırlanan yeni taslak, şaibeli ihalelerle ilgili incelemeleri 'şikâyet' ile sınırlıyor. Yani, basında çıkan iddialar için KİK artık harekete geçmeyecek. Örneğin Hatay'daki Ali Dibo ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin basında çıkan haberler üzerine yapılan 'tünel inşaatları ve 9 bin bisiklet kampanyası' gibi ihale incelemeleri yeni yasa döneminde yapılmayacak.

Konu dışı işlem yok
Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, yasa taslağı hazırlıklarının son aşamaya geldiği geçtiğimiz günlerde Radikal'e kamuoyundaki 'yasayı delecekler' beklentilerinin aksine değişikliklerde, siyasi taleplerin değil direktiflere uygun AB rotasından çıkılmayacağının net mesajını vermişti.
Ancak ortaya çıkan taslak metinde bu kriterlere uyum sağlanırken, siyasi açıdan sıkıntı yaratan bazı sorunların da dikkate alındığı gözlendi. Taslakta, ihale sürecindeki gereksiz uzamayı engellemek adına, KİK'in re'sen (kendiliğinden) inceleme yetkisi kaldırılması öngörülüyor. Basında çıkan ihale ihlalleri iddiaları da bu kapsamda kurul tarafından dikkate alınmayacak. KİK'in ihlallerle ilgili incelemesi ihaleye taraf olanların şikâyetiyle sınırlandırılacak. Bu inceleme de şikâyet konusunun dışına taşırılmayacak. Ayrıca aynı ihalede şikâyetle ilgili alanın dışında bir başka konuda ihlal olduğu şüphesi doğsa bile bu araştırılmayacak.

İhale süresi kısalıyor
Bu düzenleme siyasetin yani AKP hükümetinin sıkıntılarının başında gelen, şaibeli ihale iddiaları yer alıyordu. Hatay'da partiye yakın isim Ali Dibo'nun çok sayıda ihale almasının yanı sıra, belediyelerde ortaya çıkan ihalelerde de yandaşların kayrıldığı iddiaları yer almış ve KİK bu ihaleler için inceleme başlatmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deprem gerekçesiyle davet usulü yaptığı tünel inşaatı ve yasayı delerek başarılı öğrencilere dağıtmak üzere aldığı 9 bin adet bisikletle ilgili basında çıkan iddialar da KİK tarafından incelenmiş ve mevzuata aykırılık saptanmıştı. KİK'in Hatay'daki 300'e yakın ihale dosyasıyla ilgili çalışmalarını da önümüzdeki günlerde peyderpey tamamlaması bekleniyor. Taslakta, ihaleleri yapan kurumların ihale sürelerinin uzunluğu ile ilgili şikâyetlerinin giderilmesi için düzenlemelere de yer veriliyor. İhale süresi 24 güne kadar kısaltılıyor. Yasada 40 gün olarak yer alan ilan süreci, ön ilan, elektronik ihale sistemi gibi yeni unsurlarla 24 güne kadar çekilebilecek.

Sivil örgütlere baypas
Bu çerçevede, elektronik ihalenin altyapısı da yasa taslağında yerini alıyor. Taslakta yer alan bir başka siyasi düzenleme ise Kamu İhale Kurulu'nun yapısı ve görev sürelerinde değişiklik ile ortaya çıkıyor. Yeni düzenlemede, üst kurullarda üye sayısının eşitlenmesi çerçevesinde KİK'in 10 olan üye sayısı yediye indiriliyor. Yasada, Maliye, Bayındırlık, Hazine, Danıştay, Sayıştay, TOBB ve TİSK tarafından önerilecek adaylar arasından yapılan atamada da tüm yetki hükümete bırakılıyor, TOBB ve TİSK gibi sivil toplum örgütlerinin kurula üye vermesine son veriliyor. Taslakta kurula, kurumun görev alanında 10 yıl kamu ve özel sektör tecrübesi olanlar arasından atama yapılması öngörülüyor.

Başkana kıyak
Görevden ayrılanların yerine yapılan atamalarda, yeni atananın eski üyenin görev süresini tamamlamasıyla ilgili düzenlemeye son veriliyor. Bu düzenleme, KİK Başkanı Hasan Gül'ün görev süresinin atandığı tarihten itibaren başlamasını sağlayacak.

Böylece Gül, yaş haddinden emekliye ayrılan Sener Akkaynak'ın kalan süresini değil, atandığı Nisan 2006 tarihinden itibaren altı yıl boyunca görev yapacak. Gül, Sener'in kalan süresini tamamlayacak ve görevi 2009 yılında sone erecekken, şimdi 2012 yılına kadar görevde kalacak. Aynı durum Gül ile aynı zamanda TOBB kontenjanından atanan Ahmet Ülker için de geçerli olacak. 2007 yılı sonunda görevi sona erecek olan Ahmet Ülker'in 2012 yılına kadar görevde kalması sağlanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihale-icin-garip-taslak_48526.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!