Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Müzelerde "Sır" İhale...

‘İhale Yasaya Aykırı’

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), aralarında “İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı ve Harem Bölümü, Efes Örenyeri”nin de bulunduğu Türkiye’nin önde gelen ve en çok gelir getiren 48 müze ve örenyerinin gişe kontrol sistemlerinin özelleştirilmesi ihalesinin “yasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle “iptali” için Danıştay’a dava

Cumhuriyet Gazetesi
‘İhale Yasaya Aykırı’

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), aralarında “İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı ve Harem Bölümü, Efes Örenyeri”nin de bulunduğu Türkiye’nin önde gelen ve en çok gelir getiren 48 müze ve örenyerinin gişe kontrol sistemlerinin özelleştirilmesi ihalesinin “yasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle “iptali” için Danıştay’a dava açtı.

Kültür Sanat-Sen avukatı Tuncay Akı tarafından kaleme alınan dava dilekçesinde, “ihalenin yanlış mevzuata göre yapıldığı, Devlet İhale Yasası kapsamında olmadığı, kamu yararıyla bağdaşmadığı ve ihalenin devleti zarara uğratacak nitelikte” olduğu vurgulandı.

‘Yanlış mevzuat’ uyarısı

İhale, Cumhuriyet’in daha önce gündeme getirdiği gibi basına kapalı biçimde sürüyor. Kültür Sanat-Sen’in avukatı Tuncay Akı tarafından Danıştay İlgili Dairesi Başkanlığı’na gönderilen dava dilekçesinde, şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu ihalenin usul ve yasaya aykırılık arz ettiği ve telafisi imkânsız zararlar açacağından iptali ve yürütmesinin durdurulması gerekmektedir. Şöyle ki; öncelikle yapılmak istenen ihale, yanlış mevzuata göre yapılmaktadır. Davalı idarece yapılmak istenen ihale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na (DİK) göre yapılmak istenmektedir; oysa ki söz konusu ihale DİK kanunu kapsamında değil, Kamu İhale Kanunu kapsamında bulunmaktadır. Çünkü söz konusu ihale sonunda idare gişelerin modernizasyonu karşılığında ihaleyi alan firmaya gişe gelirinden pay vermek durumundadır. KİK’in 2. maddesinde belirtildiği üzere, ‘belirtilen idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri bu kanun hükümlerine göre yürütülür’ denmektedir. Yani her türlü mal ve hizmet alımı Kamu İhale Kanunu’na tabidir. Kanunda da çok açıkça belirtildiği üzere davalı idarenin ilan ettiği ihalenin de kamu ihale mevzuatına göre yapılması gerekirdi.”

‘Kamudan para çıkıyor’

İhale ile idarenin özel sektöre iş yaptırdığı ve bu işe istinaden müze ve örenyerlerinin gişe gelirinden belli bir süre ödeme yaptığı, yani “kamudan para çıkmasına” neden olduğu vurgulanan dava dilekçesinde, ihale kapsamındaki 48 müze ve örenyerinin 2009 yılı itibarıyla 125 milyon 453 bin TL toplam geliri olduğu vurgulandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihale-yasaya-aykiri_82664.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!