Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracatta Yeni Çıta 155 Milyar Dolar

Türkiye’nin ihracatı 2016’da 142.6 milyar $’a gerilerken, dünya ticareti ve AB’nin ithalatından alınan payda rekor kırıldı. Bu yıl, OVP’nin de üzerinde 155 milyar $’lık ihracat hedefleniyor.

yapi.com.tr
İhracatta Yeni Çıta 155 Milyar Dolar

Türkiye çifte rekor kırdığı 2016 yılı ihracatını kayıpla kapadı. Türkiye’nin Aralık ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 12 milyar 817 milyon dolara ulaştı. 2016 yılı ihracatı ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 0.8 gerileyerek 142 milyar 610 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM verilerine göre Aralık ayında kilogram bazında yüzde 4.7 artış gösteren ihracatın lokomotif ilk 3 sektörü, otomotiv, hazır giyim-konfeksiyon ve kimyevi maddeler oldu.

Buna daralma denmez

Aralık ayı ihracatında ilk sırada yüzde 45.5 pay ve 5 milyar 619 milyon dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırada yüzde 21.1 pay ve 2 milyar 599 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri yer aldı.

Aralık ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Rusya’ya ihracatta yüzde 13 ile bu yılın en düşük kaybı yaşandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte değerlendirdi. İhracat açısından 2016’nın zor olduğuna değinen Büyükekşi, kilogram başı ihracatın 1.37 kilogram dolara gerilemesi kaynaklı ihracat kaybının 3.5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kriz yaşanan Rusya ve çatışma yaşanan Irak, Suriye, Libya’ya ihracatın 3.7 milyar dolar düşüş gösterdiğini kaydeden Büyükekşi,  parite kaynaklı kaybın da 1.5 milyar dolar olduğunu bildirdi. TİM Başkanı, “Tamamını topladığımızda 2016 yılında 8.7 milyar dolar kaybetmiş oluyoruz. Yani bütün bunlar olmasaydı, 2016 ihracatımız yüzde 5 artarak 150.8 milyar dolar olacaktı. Aslında buna daralma bile denmez, sadece yüzde 8 daralma yaşadık” diye konuştu. İhracatın dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 0.87’den yüzde 0.89’a çıkarak  rekor kırdığına dikkati çeken Büyükekşi, “AB’nin ithalatındaki payımız yüzde 1.28’e ulaşarak yine rekor kırdı” dedi.

Küçük bir düşme

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ihracatı şöyle değerlendirdi:

“Geçen yıl ihracatımız 2015 yılına göre dengede kapandı. Küçük bir düşme, yüzde 0.8 düşme ile kapandı. İthalatımız yüzde 4.2 seviyesinde bir düşme yaşadı. 2016 yılı itibarıyla toplam dış ticaret hacmimiz 341.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ama tabii ki bir mazeret yaratmak veya ‘Düştük ama bir sorun bakalım niye düştük?’ gibi bir anlayışla bunları söylemiyorum. Tüm dünyada yaşanan gelişmeler ışığında bizde de aynı gelişmeler yaşandı.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatta-yeni-cita-155-milyar-dolar_153733.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!