Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İki Yakada 'Öteki' Dönüşüm

Konak ve Karşıyaka'da, belediyeler, sosyal uçurumun giderilmesi için gecekondu bölgelerini dönüştürme uğraşında.

Cumhuriyet EGE



onak ve Karşıyaka'da, belediyeler, sosyal uçurumun giderilmesi için gecekondu bölgelerini dönüştürme uğraşında.

KONAK BELEDİYESİ

İzmir'in en büyük ilçesi Konak'ta, yurttaş odaklı, sosyal belediyecilik anlayışı egemen kılınmaya çalışılıyor. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ' ın, "merkezde ne varsa, sırtlarda da o olacak" sloganıyla yansıttığı bu yaklaşım kapsamında, olağan altyapı ve yatırım çalışmalarının yanı sıra, sosyal ve kültürel projelerle de toplumsal dokuya katkı koyuluyor.

Tunçağ'ın göreve gelmesinin ardından geçen yaklaşık 2.5 yıllık dönemde, isnitat duvarlarından yeni yollara, spor sahalarından kamulaştırmalara dek uzanan bir çok üst yapı yatırımı gerçekleştirildi. Çalışmalarda mahalle muhtarlarıyla ortak hareket ettiklerini belirten Tunçağ, "Sıkıntıları ve sorunları yerinde belirleyen muhtarlarımızın ilettiği konulara hemen çözümler bulup çalışmalar başlattık" diye konuşuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle Ballıkuyu, Vezirağa gibi heyelan bölgesindeki yurttaşların sıkıntılarını gidermek için ortak çalışma yürüttüklerini belirten Tunçağ, TOKİ tarafından yapımı süren konutların kısa süre sonra tamamlanacağını anımsatıyor. Tunçağ, "Hızla devam eden bu çalışmalar sonuçlandığında, heyelan bölgesindeki tehlikeli yapılar ortadan kaldırılacak. Boşaltılan 40 hektarlık heyelan bölgesi, TOKİ tarafından rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Bu alan yakın çevresindeki dokuların, yenilenme ve iyileşmesini teşvik edecek" diyor.

Tunçağ, Yenişehir'in modern bir pazaryerine kavuşturulması için çalışmalara hız verdiklerini, belediye tesislerinde 2,5 yıl içinde toplam 150 bin ton asfalt ve 2 bin 500 metreküp beton üretimi gerçekleştirdiklerini, bugüne dek 20 bin metrekare asfaltlama yaptıklarını, 40 yeni parkı kullanıma açtıklarını ve 400 adet sokakta, yol, kaldırım, duvar ve çevre düzenlemesine gittiklerini belirtiyor.

Tunçağ, bu tür alt ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra, ağırlığı sosyal belediyeciliğe verdiklerini vurgulayarak, şunları söylüyor:

"Limontepe, Eskiizmir, Gültepe, Yurtoğlu, Uzundere ve Cennetçeşme mahallelerinde tiyatro, halk oyunları, şiir ve benzeri etkinlikleri vatandaşların ayağına kadar götürdük. 'Semt buluşmaları' çok büyük ilgi gördü. Her etkinliğe binlerce vatandaş coşkuyla katıldı, destek verdi. Ayrıca kent merkezinde yer alan sağlıksız bölgelerin yenilenerek kente kazandırılması için yoğun olarak çalışıyoruz."

KARŞIYAKA BELEDİYESİ

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, göreve Karşıyaka'nın sorunlarını bilerek talip olduklarını, derslerini iyi çalıştıklarını söylüyor. Sadece yol yenileyen, kaldırım söküp yapan, çöp konteynerleriyle uğraşan bir belediye olmamak için çaba harcadıklarını belirten Durak, yılların ihmaliyle oluşan "öteki İzmir" e Karşıyaka'dan neşter vurmayı amaçladıklarını belirtiyor. Durak, "Yaranın büyüklüğü, şimdiye kadar göreve gelen meslektaşlarımızı ürkütmüş, herk olayı görmemeyi tercih etmişti. Bunun böyle gitmeyeceğini düşünerek, bazılarının 'deli cesareti' diye tanımladığı kent yenileme ve kentsel dönüşüm projelerine başladık. İşin hukuki ve bürokratik yönü çok zamanımızı aldı, ama başardık. Çok iyi bir başlangıç yaptık" diyor.

İlk olarak Mavişehir'in yakınındaki gecekondu sorununu çözdüklerini belirten Durak, daha önce kullanılmayan belediye değerlerini devreye soktuklarını, TOKİ ile yapılan anlaşma sonrası bine yakın konut kazandıklarını dile getiriyor. Durak, "Gecekondu sahipleriyle yaptığımız uzun görüşmeler sonrası, kendilerini ikna ederek, onların bu konutlara taşınması konusunda mutabık kaldık. Çok yakında kentsel dönüşüm projemizin ilk ayağı olan bu uygulama başlayacak. Davullu zurnalı gecekondu yıkımlarına yaşayacağız" diye konuşuyor.

Son yıllarda kentlerdeki suç oranının artışının temelinde sosyal yaşamlar arasındaki uçurumun yattığını vurgulayan Durak, "öteki İzmir" le aradaki farkı kapatmadan, bu suçların önüne geçilemeyeceğini söylüyor. Bu düşünceden yola çıkarak, çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydederek, kent yenileme çalışmalarını etap etap sürdüreceklerini dile getiriyor. Durak, "Kent yenilemede ikinci etap, ilçemizin kuzey bölgesidir. Burasıyla ilgili tüm projele çalışmaları tamamlanmış, arsa bulunmuş, ikinci bin konutun finansman sorunu çözülmüştür. İkinci etabın tamamlanmasıyla Karşıyaka'dan 2 bin gecekondu yok olacaktır. Ardından da üçüncü ve dördüncü projeler gelecektir. Karşıyaka'da süte çaldığımız maya tutmuştur. Bu, İzmir'in gecekondudan kurtulması anlamına gelmektedir" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iki-yakada-oteki-donusum_49080.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!