Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İkizdereliler AİHM'ye Hazırlanıyor

Dünyada korumada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santrallerine (HES) karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. HES inşaatlarının bölgeye zararları konusunda bilgilendirilen İkizdere halkı, iç hukuk yolları tükendiği takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)

Radikal Gazetesi
2 İkizdereliler AİHM'ye Hazırlanıyor

Dünyada korumada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santrallerine (HES) karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. HES inşaatlarının bölgeye zararları konusunda bilgilendirilen İkizdere halkı, iç hukuk yolları tükendiği takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini söyledi. İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu da toplantıya katılarak bir konuşma yaptı ve ”Yalnızca karını düşünen özel sektör, çevreyi düşünmeden projeleri gerçekleştirmiş, Bakanlık da enerji ihtiyacını göz önüne alarak projelere onay vermiştir” ifadeleriyle çevrecilere destek verdi.

İkizdere Derneği tarafından düzenlenen ve Ridos Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, AKP’li İkizdere Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu ile İkizdere Vadisi’nde yer alan 28 köy ve 12 mahalleden vatandaşlar katıldı.

Telafisi mümkün olmayan zarar

Toplantıda konuşan İkizdere Derneği Başkanı Kedem Ekşi, 74 kilometrelik İkizdere Vadisi boyunca toplam bin 344 GWH gücünde, 16 regülatör ve Hidroelektrik Santrali inşa edileceğini belirterek, yapılacak HES inşaatlarının vadiye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini söyledi. Ekşi şöyle konuştu:

“Bizler, laf ve iş olsun diye işimizi gücümüzü bir kenara koyarak bu tür bir çalışmanın içinde olmadık. Yola çıktığımızda akademisyenlerin ve bilim adamlarının görüşlerini içeren, vadinin yapısını ortaya koyan raporumuzu hazırladık. Biz ne şan ne ün peşindeyiz. Bizim tek derdimiz yaşadığımız topraklara sahip çıkmaktır. Dünyanın 200 ekolojik bölgesinden biri olan bu vadinin korunması adına bölge halkıyla birlikte ortaya koyduğumuz kararlılığımızı sürdürüyoruz. 74 kilometrelik vadi boyunca alınacak su 55 kilometre boyunca tünellerden geçirilecek. Böylece Vadi çölleşmeye terk edilecek.”

İç hukuk tükenirse AİHM'e

Vadilerini koruma adına başlattıkları hukuk mücadelesini sürdürdüklerini ifade eden Ekşi, iç hukukun tükenmesi halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini belirterek şöyle devam etti:

“Hiçbir dayatmaya ve ortadaki bilimsel gerçeklere rağmen bu aldatmaca devam edemez. Biz bu mücadeleyi verirken birileri bizi farklı değerlendirdi. İkizdere Vadisi’nin dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik vadisinden biri olduğu gerçeğine kimse gözünü kapatamaz. İkizdere Vadisi’ni üç tane enerji şirketine vererek gözden çıkarmayı düşünenler, bu gerçekler ışığında büyük bir yanılgı ve tarihi bir hata ile karşı karşıya olduklarını hukuken göreceklerdir.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/ikizdereliler-aihmye-hazirlaniyor_64026.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • gönülden katılıyor ve sizleri duyarlılığınızdan ötürü kutluyorum.hayatta herşey para değildir.ben oralara geldiğimde oraları dünyanın cenneti olarak görüyorum.karadeniz sahillerinin bozulduğu gibi ikizdereden de endişe duyuyorum. YANITLA
  • 2 gün önce oradaydım, iş işten geçmiş birtek santral değil, yolu dört şeride çıkartıp dereyi daraltıyorlar, dağları kayaları parçalıyorlar, bu memlekete bir ağaç dikmemiş gözünü para hırsı bürümüş zavallılar.. gün bittiğinde geri gelmesi mümkün değil, şu an göz yaşlarımı tutamıyorum çok üzgünüm. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!