Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İkizdereliler Sözlerin Tutulmasını İstiyor

Türkiye'nin birçok bölgesinde gölller, akarsular kuruken, İkizdere gürül gürül akıyor. Bu durum enerji ihtiyacı için santral yapmak isteyenlerin iştahını kabartıyor. Halen 3 santral bulunan Rize'nin İkizdere vadisine 17 santral daha yapılacak. Ancak İkizdereliler santraller yüzünden vadinin cansuyunun kesilmesinden endişe ediyor ve hidroelektrik

CNN Türk
İkizdereliler Sözlerin Tutulmasını İstiyor

Türkiye'nin birçok bölgesinde gölller, akarsular kuruken, İkizdere gürül gürül akıyor. Bu durum enerji ihtiyacı için santral yapmak isteyenlerin iştahını kabartıyor. Halen 3 santral bulunan Rize'nin İkizdere vadisine 17 santral daha yapılacak. Ancak İkizdereliler santraller yüzünden vadinin cansuyunun kesilmesinden endişe ediyor ve hidroelektrik santral (HES) projelerine karşı çıkıyor.

İkizdere santraline giden suyun başında ağustos sonunda bile saniyede 150 litrelik bir debi var. Santralden arta kalan, daha doğrusu kaçan suyun debisini ise ölçmeye dahi gerek yok; ancak deredeki taşları ıslatıyor çünkü. İşte bu büyük fark İkizderelilerin uykusunu kaçırıyor. Çünkü vadide halen 3 santral var. Sayı kısa sürede 17'ye çıkacak ve can suyu kalmayacak.

İkizdere Derneği Yönetim Kurulu üyesi İlyas Ekşi de bu endişeyi taşıyanlardan: "Devlet kendi santralinden su bırakmıyor. Özel sektör hiç bırakmaz. Bu vadiyi kuruturlar. Gelsin bizden görüş alsınlar, üniversitelerden görüş alsınlar. Sadece santral yapacakları dinlemesinler."

İkizdereliler özellikle can suyuna ilişkin endişelerini bölgeyi gezen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletti. İkizdereliler santrale değil, bazı projelere karşı olduklarını da anlattılar hemşehrilerine. 3 kişilik heyette, 14 yıl İkizdere santralinin müdürlüğünü yapan Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu vardı. Kösoğlu, "2-3 megavatlık santral projeleri var. Bunlara karşıyız. Bunların yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Başbakan'a da söyledik. Başbakan 'hiç endişe etmeyin, bakanlığa talimat veriyorum. Ekip kurup inceleyecekler. Gerekirse porjeler değişir' dedi" diye konuştu.

Ancak Başbakan'ın kamoyuna yansıyan bu sözleri İkizderelileri yeniden endişelendirdi. Erdoğan, santrallere karşı çıkan çevrecilere kızmış, "Bunlar hep karşı çıkar. Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim" demişti. İkizdereliler, hemşehrilerinin sözünün arkasında durmasını bekliyor, istiyor. Kösoğlu da, "Başbakan'ın sözüne güveniyoruz. Arkasında duracağını düşünüyoruz" diyor.

İkizdere'ye ilk santral 60'lı yıllarda kuruldu. Önceleri Rize'yi besleyen santral, şimdi tüm ülke ihtiyacının binde 4'ünü üretiyor. Santral ihalelerine giren firmalar vadiden ucuza ürettikleri enerjiyi ülkenin başka yerlerindeki sanayi tesisleri için harcamayı planlıyor. Yani hem devlete elektrik satılacak, hem de çok daha ucuza elektrik alabilecekler.
 
İkizdereliler de santral yapacakların karları kadar vadiyi de düşünmesini istiyor. Kösoğlu, "1 koyup 100 almasındar. Vadiyi de düşünsünler. Yatırdıkları parayı 9 senede değil, 11-12 senede geri alsınlar. Hem enerji üretilsin hem de vadi kurtulsun" diyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ikizdereliler-sozlerin-tutulmasini-istiyor_63478.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!