Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''İklim Değişikliği ile Mücadele Eylem Planı Tüm Taraflarının Görüşleri Alınarak Hazırlandı''

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şahin, iklim değişikliği ile mücadele eylem planının kamu ve özel sektörden tüm tarafların görüşleri alınarak hazırlandığını belirterek, eylem planının 15 Temmuz'da yayımlanmasının düşünüldüğünü bildirdi.

yapi.com.tr / AA
''İklim Değişikliği ile Mücadele Eylem Planı Tüm Taraflarının Görüşleri Alınarak Hazırlandı''

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şahin, iklim değişikliği ile mücadele eylem planının kamu ve özel sektörden tüm tarafların görüşleri alınarak hazırlandığını belirterek, eylem planının 15 Temmuz'da yayımlanmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Şahin, Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından, TOBB İkiz Kuleler'deki sosyal tesislerde düzenlenen, ''Yeşil Ekonomi ve Küresel Rekabette Paydaşların Sorumlulukları ve Rolleri'' toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve çevre olgusunun, ekonomi, hukuk ve sosyal hayatı da içeren sosyal bir olgu olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

İklim değişikliği ile mücadelede uygulanacak yöntemlerin tüm bu alanlarla uyumlu olmasına gerektiğine işaret eden Şahin, ''düşük karbonlu ekonomi'' ya da ''yeşil kalkınma'' tabirlerinin düşük emisyonlu bir ekonomi oluşturulması anlamı taşıdığını kaydetti. Küresel pazarlarda rekabetçiliğin artırılabilmesi için Türk şirketleri tarafından emisyon yönetimi, karbon pazarları ve karbon ticareti kavramlarının iyi anlaşılması gerektiğini belirten Şahin, ''İklim değişikliğinin yarattığı tehditlerin ve fırsatların farkında olan ülkeler yeni sanayi devriminin liderleri olacaktır. Ülkemizin bunu fark etmesi önemlidir. İklim değişikliğinin getirdiği fırsatları yakalamak ancak çevre dostu teknolojilere geçmekle mümkündür. Şimdiden bu konuda atılacak adımlar iş dünyamızın önünü açacaktır'' diye konuştu.

Uluslararası sözleşmeler kapsamında sözleşmeye dahil olsun ya da olmasın herkesin atmosfere verdiği emisyonların ölçülebilir, izlenebilir ve yönetilebilir olmasının bir zorunluluk haline geldiğini belirten Şahin, Türkiye'de kamu ve özel sektörde emisyonların ölçülebilir, izlenebilir ve yönetilebilirliği için ''Gönüllü Karbon Piyasası'' adında bir kayıt sistemi oluşturduklarını, bir çok şirketin de bu sisteme kayıt olduğunu anlattı.

AB'ye uyum çalışmaları kapsamında da AB'ye tam üyelikle birlikte AB emisyon sistemine tam uyum istendiğini hatırlatan Şahin, emisyonların izlenebilmesi ölçülebilmesi ve yönetilebilmesini öngören mevzuat çalışması yaptıklarını, yönetmeliğin yıl sonunda hazır olacağını söyledi.

Mustafa Şahin, İklim Değişikliği ile mücadeleyi öngören eylem planının da kamu ve özel sektör dahil konunun tüm taraflarının görüşleri alınarak hazırlandığını ifade ederek, eylem planının 15 Temmuz'da yayımlanmasının düşünüldüğünü bildirdi.

AB Türkiye Delegasyonu Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma iklim Değişikliği Yöneticisi Gürdoğar Sarıgül de rekabetçi düşük karbon ekonomisine geçişte AB'nin bazı hedefler belirlediğini anlattı. Öncelikle tüm dünyanın küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma konusunda hemfikir olduğunu ifade eden Sarıgül, sera gazı salınımının yüzde 80'den fazlasından sorumlu olan gelişmiş ülkelerin bu salınımlarını azaltma garantisi verdiğini hatırlattı. Küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak için alınan tedbirlerin yeterli olmadığının ortaya çıktığını belirten Sarıgül, AB'de düşük karbonlu ekonomiye geçmenin yollarının arandığını kaydetti.

AB'de, 1990-2009 yılları arasında alınan tedbirler sayesinde sera gazı salınımının yüzde 16 azaltılırken, aynı dönemde gayrisafi milli hasılanın yüzde 40, üretim kapasitesinin de yüzde 34 arttığını dile getiren Sarıgül, sera gazı salınımının 2020 yılında yüzde 20 azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Sarıgül, AB'de ulusal emisyon hedefleri oluşturulduğunu, AB'ye aday ülke olarak Türkiye'nin de ulusal emisyon hedefini belirlemesi gerektiğini kaydetti.

Gelecek yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji kaynakları arasındaki oranının yüzde 20'ye çıkarılmasının hedeflendiğini, enerji verimliliğinde de yüzde 20'lik bir artış öngörüldüğünü anlatan Sarıgül, mevcut politikaların enerji verimliliğinde ancak yüzde 10'luk bir artış sağlayacağının belirlendiğini, yüzde 20'lik artış için ek çabaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

ETİKETLER: kurum çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/iklim-degisikligi-ile-mucadele-eylem-plani-tum-taraflarinin-gorusleri-alinarak-hazirlandi_88020.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!