Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İklim Dostu Şehir Auroville

Auroville bugün, Güney Hindistan’ın Pondicherry kentinin 12 km. kuzeyinde, 35 farklı milletten, 2 000 sakiniyle, ekolojik-spiritüel bir şehir.

yapi.com.tr
İklim Dostu Şehir Auroville

ir rüya şehir hayal edin. Onlarca milletten insanın biraraya gelip, kendi elleriyle inşa ettikleri bir şehir. Barışın ve birliğin temel çıkış noktası olduğu, insanın doğadan ayrı olmadığı prensibine dayanarak kurulmuş bir şehir.

Greenpeace Akdeniz'in web sayfasındaki habere göre, 28 Şubat 1968 günü, o sırada yalnızca bir hayal olan rüya şehrin merkezinde, 124 milletin temsilcileri kendi topraklarından getirdikleri topraklarla, Auroville’in temelini attılar. Auroville bugün, Güney Hindistan’ın Pondicherry kentinin 12 km. kuzeyinde, 35 farklı milletten, 2 000 sakiniyle, ekolojik-spiritüel bir şehir.

Sürdürülebilir kalkınma, çevresel yenilenme, sanat, yoga, meditasyon, kaynak korunması, sürdürülebilir tarım, atık ve su yönetimi konularında da oldukça gelişmiş bir şehir. Şehirde; konaklama bölgesi, sanayi bölgesi, uluslararası bölge, kültürel bölge ve yeşil bant bölgesi mevcut. Bu bölgelerin tümü, çevre dostu bir şekilde, doğaya zarar vermeden inşa edilmiş ve bence en ilginci yeşil bant bölgesi. Yeşil bant bölgesinin üç temel kullanım kategorisi var. Bunlar; tarım ve çitfçilik, orman ve çevresel yenilenme. Yeşil bantın ilerde şu anda çapı 1.25km. olan şehir alanını, 1.25 km’lik bir kalınlıkta çeperleyerek, dışardaki kent kaosundan koruması planlanıyor.

Auroville topluluğu yenilenebilir enerji konusunda da dünyada başı çekenler arasında. Şehirdeki ilk güneş panelleri 80’li yılların başlarında kurulmuş. Bugün, Auroville’de 150’den fazla ev tamamen fotovoltaik panellerle enerji ihtiyacını karşılıyor. Şehirdeki bazı topluluklar sadece güneş ve rüzgar enerjisi kullanıyor. Auroville'in şu anda sahip olduğu fotovoltaik enerji kapasitesi, bütün Hindistan’ın sahip olduğu fotovoltaik enerji kapasitesinin %15’i. Şehirde güneş enerjisi; ısınmada, elektrik üretiminde, yiyecek kurutmada ve pişirmede kullanılıyor. Merkezi mutfakta kullanılan güneş yansıtıcısında hergün 2000’den fazla kişi için yemek pişiriliyor. Auroville’de tarım; mikro fıskiye ve metan gazı toplayıcıları kullanılarak, organik olarak yapılıyor.

Şehirde güneş enerjisi dışında, bio-kütle ve rüzgar da kullanılıyor. Rüzgar enerjisinden, şehrin kurulduğu günlerden beri aktif olarak faydalanılmakta ve bugün şehirde 30’dan fazla rüzgar tirbünü mevcut. İlk zamanlarda kurulan rüzgar tirbünlerinin yapımında ahşap ve yelken bezi kullanılmış. 1984 yılında, çok kanatlı rüzgar tibününe geçilmiş ve şu anda kullanılan AV55 modeli rüzgar pompalarıyla 100m derinliğindeki kuyulardan bile su pompalanabiliyor.

Auroville bir hayalden yola çıkıp, gerçeğe dönüşen bir rüya şehir. İnsana mucizelerin gerçek olabileceğini gösteren bir proje. Bugün, yenilenebilir enerjinin önünde duran en büyük engel olan ekonomik argümanları, yarattığı muhteşem ekolojik sanayi dengesiyle çürüten bir oluşum, başka bir yaşamın, başka bir gerçekliğin mümkün olduğunun ıspatı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/iklim-dostu-sehir-auroville_55278.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!