Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘İlçe Belediye Başkanlarını Büyükşehirler Atamalı’

“25. Yılında Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi” devam ediyor. Etkinliğe katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Kurumlar arasındaki yetki karmaşası, belediyeleri zor durumda bırakıyor. Yetki 10 yerde birden olmamalı” derken, açıklamalarının devamında, “İlçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları

Milliyet Gazetesi
‘İlçe Belediye Başkanlarını Büyükşehirler Atamalı’

İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “25. Yılında Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi” devam ediyor. Etkinliğe katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Kurumlar arasındaki yetki karmaşası, belediyeleri zor durumda bırakıyor. Yetki 10 yerde birden olmamalı” derken, açıklamalarının devamında, “İlçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor” dedi.

“Büyükşehir Yönetim Sistemi” oturumuna başkanlık eden İçişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Zekeriya Şarbak,büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinin uyum içerisinde çalışması gerektiğini belirtirken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, borçlanma ve yetki sistemlerine değindi.

‘Yetki 10 yerde olmamalı’

Başkan Gökçek, “Faiz sistemi belediyelere zarar veriyor. Belediyelere sadece 5 yıllık borçlanma yetkisi verilmeli ve geçmişe dönük borçların hepsi silinmeli. Halka hizmet etmekle yükümlü belediyelere, haciz koyma işlemi kalkmalı. Bu kadar anlamsız bir uygulama olamaz. Yetki konusunda da ciddi problemlerimiz var. Örneğin, belediyelerin fırınları denetlemesi kadar normal bir şey yok. Ancak Tarım Bakanlığı bir kanun çıkarıyor ve fırınları denetleme görevini, büyükşehir belediyelerinden alarak, Tarım İl Müdürlüğü’ne geçiriyor. İmar konusunda da tüm yetki belediyede sanılıyor. Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, TOKİ, Maliye Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın imar konusunda yetkisi var. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın, hepsinin üzerinde yetkisi var. Yetki 10 yerde birden olmamalı” diye konuştu.

‘Uyum içinde çalışmak için’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sözlerini, “Büyükşehir belediyelerinin, ilçe belediyeleri ile uyum içerisinde çalışabilmesi için, ilçe belediye başkanlarının, büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor. Aksi takdirde aynı siyasi partilerin büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının bile uzlaşamadığı konular oluyor” diyerek tamamladı.

Güngör: Yasalardan geç haberimiz oluyor

Ağırlıklı olarak idari sorunların tartışıldığı “Türkiye’de Büyükşehir Yönetim Sistemi” başlıklı oturumun son konuşmacısı Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise, “Bakanlıkların, yerel yönetimleri ilgilendiren alanlarda bizlerle bilgi paylaşması gerekiyor. İçişleri Bakanlığımız, belediyelerimiz için çok önemli çalışmalar yapıyor, ancak geç haberimiz oluyor. Belediyeleri ilgilendiren birtakım yasaları, önceden bilmemizde ve belediye başkanlarımızla istişare yapmamızda önemli fayda var” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilce-belediye-baskanlarini-buyuksehirler-atamali_80338.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!