Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Ilgar Geçidi'ne Tünel Yapılacak

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Ilgar Geçidi projesini bitirdiklerini ve tünel artı beraberinde 41 kilometrelik bölünmüş yolun ihalesini yaptıklarını söyledi.

yapi.com.tr / AA
2 Ilgar Geçidi'ne Tünel Yapılacak

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan ve Türkiye'yi Gürcistan'a bağlayan Ilgar Geçidi'ne tünel yapılacağını belirterek, "Geçit vermeyen Ilgar Geçidi'nin geçit verebilir hale gelmesi için tünele ihtiyaç vardı, onun projesini bitirdik, tünel artı beraberinde 41 kilometrelik bölünmüş yolun ihalesini yaptık ve inşallah ayın 11'inde oranın da temelini atıp vira bismillah diyeceğiz" dedi.

Bölgede ulaşımın daha rahat şekilde sağlanabilmesi için bölünmüş yol ve sıcak asfalt çalışması yaptıklarını hatırlatan Arslan, “Kars'ın etrafındaki coğrafyaya daha hızlı erişebilmesi, ulaşabilmesi, ticareti güçlendirebilmesi için bölünmüş yollarla her yere erişmesi lazım. Bunun ilki bu yolun Digor üzerinden Tuzluca'ya dolayısıyla Iğdır’a Doğubayazıt’a, Van’a kadar gidebilmesiydi ve bu bölünmüş yolun sürecini başlattık ve burası sıcak asfalt olacak" diye konuştu.

11 Mart'ta temeli atılacak

Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Kars'ın kuzeyine gidince de Kars - Ardahan arası da bölünmüş yol oldu. Biz istiyoruz ki devamında da hareketlilik, canlılık olsun. O yüzden Aktaş Sınır Kapısı'nı canlandırmak için Mozeret Tüneli'nin temelini atmıştık, orası da bitiyor. Böylece Kars'ı Aktaş Sınır Kapısı üzerinden Gürcistan'a daha kolay erişilebilir hale getireceğiz. Ardahan-Posof arası yol çok kötü. Orada kış şartları nedeniyle de bazen eylülün ortasında kar düşmeye başlıyor ve 6-7 ay ciddi sıkıntı yaşanıyordu. Birde Ilgar Geçidi var. Geçit vermeyen Ilgar Geçidi'nin geçit verebilir hale gelmesi için tünele ihtiyaç vardı, onun projesini bitirdik, tünel artı beraberinde 41 kilometrelik bölünmüş yolun ihalesini yaptık ve ayın 11'inde oranın da temelini atacağız."

Gürcistan'a ulaşım kolaylaşacak

Arslan, Ardahan'ın Damal ile Posof ilçeleri arasındaki 2 bin 918 rakımlı Ilgar Dağı'nda yer alan ve Türkiye'yi Gürcistan'a bağlayan 2 bin 540 rakımlı Ilgar Geçidi'nde kışın yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması amacıyla yapılacak tünel sayesinde Kars ve Ardahan'ın Gürcistan'a kolay ulaşabileceğini, komşu ülkeden gelen yük hareketinin de bölgeye canlılık getireceğini vurgulayarak, "Böylece bu coğrafyayı her yere kolay erişen, ulaşan coğrafya haline getireceğiz ki bu coğrafyada cazibe merkezleriyle canlanan ticaret ve ticaretten kaynaklanan ham madde, mamül madde etraftaki coğrafya pazarlarına çok daha kolay erişebilsin" ifadesini kullandı.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilgar-gecidine-tunel-yapilacak_156750.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • 6 yıldır tünel lafı var kendi yok.. icraat bekliyoruz acilen YANITLA
  • ulgar dağının 8 ay kapalı olduğu eski yıllları hatırlarız.1960-70 lı yıllarda atla dahi posoftan damala gitmek çok riskliydi.Posofun her yönden gelişememesini önemli ilk sebebi karayolunun 7-8 ay kapalı oluşuydu.Arada bir greyder boldizer rotattif vs ile yol açılsa bile bir saatiçinde tekrar kapanırdı.Bu sebeple ulgardan yaya gidişlerde çok can kaybı olmuştur.Bu yıla kadar posofun sıkıntısını duyan hükumetler olmadı,vekillerimiz dahi ilgisiz kaldı.40-50 yıldır basında tünel açma işi gündeme geldiyse de ilgilenen olmamıştır..Posof bu sebeple başka kasabalara göç eyledi.Posof devletten para iş ev ekmek istemedi.Hep tünel yapımını talep etti.İnşallah tünel işi tez sonuçlanırda bir büyük dert biter.. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!