Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İmar Kanunu Değişiyor

TBMM Çevre Komisyonu'nda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanun kapsamında İmar Kanunu'na, "Mekansal Strateji Planı" başlığı eklendi.

yapi.com.tr
İmar Kanunu Değişiyor

TBMM Çevre Komisyonu'nda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanun kapsamında imar planlarında değişikliğe gidildi. Buna göre, İmar Kanunu sil baştan değişiyor. Yeni imar planı 1 Haziran 2019'dan itibaren hazırlanıp onaylanacak.

İmar Kanunu, Mekansal Strateji Planı ile değişiyor
İmar Kanunu'na, "Mekansal Strateji Planı" başlığı eklendi. Buna göre, ekonomik, sosyal politikalar ve çevre politikaları ile stratejilerini mekanla ilişkilendirerek fiziki gelişme ve sektörel kararlar ülke bütününde ve gerekli görülen bölgelerde hazırlanan, raporu ile bütün olan plan" şeklinde tanımlanan Mekansal Strateji Planı doğrultusunda değişim gösterecek.

İmar planları bölünüyor
Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre; mekansal planlar kapsamında "Çevre Düzeni Planları" ve "İmar Planları" kademeleri oluşacak. İmar planları ise "nazım imar planı" ve "uygulama imar planı" olarak bölünecek. Her plan, bir üst kademedeki plana uygun olarak hazırlanacak.

Mekansal strateji planları kapsamında; kalkınma planı ile varsa bölge planları, bölgesel gelişme stratejileri ve diğer strateji belgelerinde sunulan planlar tespit edilecek.

Nazım imar planlarına izin
Büyükşehirlerde 1/25.000 ölçekli nazım imar planının yapılmış olması halinde, gerekli görülen bölgelerde 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının yapılması engellenemeyecek.

İmar mevzuatına konu edilen verilere göre, gelişen teknolojinin getirdiği yeni teknikler dikkate alınıp "orto-görüntüler" de dahil ediliyor.

Yeni imar planı kapsamında; kamu kurum ve kuruluşları tarafından inşaatın yapımına ve denetimine ilişkin hizmet alımı yapılmış ise inşaatın yapımına ve denetimine ilişkin her türlü fenni mesuliyet kamu kurum ve kuruluşu adına danışman firmanın mimar ve mühendisler tarafından üstlenecek.

Ruhsatsız yapılar yıkılacak
Ruhsatsız veya mevzuata aykırı başlanan yapılar, idare tarafından tespit edildiğinde mühürlenip ve inşaatı da durdurulacak. Ruhsata bağlanamayacağı veya aykırılıklarının giderilemeyeceği tespit edilen yapılar, bir aylık süre beklenmeden belediye veya valilik tarafından yıkılacak.

Yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek. Topografya ve arazi eğimi nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imar-kanunu-degisiyor_168800.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!