Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMDP: Kimsenin Mağdur Edilmediği Bir Planlama Mümkün

İstanbul Mahalle Dernekleri Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki merkez binası önünde bir basın bildirisi ile neden 'kentsel dönüşüm'e karşı olduklarını ve neler istediklerini açıklayarak, "Kimsenin mağdur edilmediği bir planlama mümkün" mesajını verdi.

yapi.com.tr
İMDP: Kimsenin Mağdur Edilmediği Bir Planlama Mümkün

br/> İstanbul Mahalle Dernekleri Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki merkez binası önünde bir basın bildirisi ile neden 'kentsel dönüşüm'e karşı olduklarını ve neler istediklerini açıklayarak, "Kimsenin mağdur edilmediği bir planlama mümkün" mesajını verdi. "Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı bugünkü haliyle yasalaştığında sosyal adalet, barınma hakkı, kamu yararı ve kent planlama bütünselliği hiçe sayılarak, şehirlerimizin emekçi mahallelerinin başlıca yaşam alanları, rantın yeniden paylaşımı ve pazarlanması sürecinin bir parçası olacaktır" denilen açıklamada, platformun kentsel dönüşüme karşı olmasının gerekçeleri şöyle sıralanıyor.

"Bugün kentsel dönüşüm adı altında yapılan uygulamalar, Anayasanın temel ilkelerinden 'sosyal devlet ilkesine" aykırıdır. Yönetenler sosyal adaleti, temel insan haklarını yok sayarak Kentsel Dönüşüm Projelerini yaşama geçirirken aynı zamanda toplum yararını, bilimi, hukuku, çevreyi, doğal, tarihsel ve kültürel mirası yok saymaktadır. Bu projeler, insanı kentten soyutlayarak bir nesne konumuna düşürmektedir.

1950'lerde sanayileşme sürecinde kente göç eden insanların barınma sorununu kendi yöntemleriyle çözmesine göz yumanlar, bu yapılaşmayı teşvik edenler şimdi ulusal ve uluslar arası sermayeye arsa yaratmak için, mahalle halklarını yaşam alanlarından kent dışına sürmek istemekte, yaratılan sosyal ilişkileri ve değerleri yok saymaktadır. Böylelikle şehir merkezlerinde zaman içinde oluşan rant, yönetenlere ve yandaşlarına aktarılmaya çalışılmaktadır. Yapılmak istenen, kentsel
dönüşüm değil rantsal bölüşümdür.

Tüm bu süreç, orta veya uzun vade hiçbir planlamaya dayanmamakta, bir veya birkaç kişinin direktifleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Kentsel Dönüşüm Projeleri, bu hali ile ancak temel insan haklarından biri olan barınma hakkını ihlal eden sosyal ve fiziki yıkım projeleri olabilir".

Platformun istekleri ise şöyle:

"Yapılacak uygulamalar, kentte yaşayan bütün yurttaşların mutlu olmasını hedefleyen, sadece zenginlerin değil yoksullarında daha iyi yaşayacakları koşulların sağlanmayı amaçlamalıdır. İnsanların yerinden yurdundan atılmadığı, kimsenin mağdur edilmediği bir planlama mümkündür. Meslek odaları, akademisyenler, uzmanlar, mahalle dernekleri, muhtarlıklar ve konunun tüm muhataplarıyla birlikte daha iyi bir planlama ve uygulama mümkündür. Yaşadığımız kentler tüm halkın sadece barınma değil eğitim, sağlık, su, çevre, ulaşım gibi diğer tüm kamusal hakları gözeten bir biçimde, kentin tüm doğal, tarihsel ve kültürel değerlerinin tüm kent halkının
yararlanacağı şekilde düzenlenmelidir".

Açıklamada ayrıca TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın Kayseri'de bir toplantıda yaptığı konuşmada dile getirdiği iddialar da sert bir dille eleştirildi. "Bu yalan ve safsatalarla dolu ifadeleri kabul etmiyoruz" denilerek, Erdoğan Bayraktar, gecekondu bölgelerinde yaşayan halktan özür dilemeye ve bir an önce istifa etmeye çağrıldı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Bazı siyasi oluşumlar, açıkgözler, yanlış düşünenler, esrar, eroin ve kadın ticareti yapan yanlış insanlarımız, gecekondu ve kaçak yapılaşma bölgelerinden çokça beslendikleri için bu olgunun kaldırılıp atılmasına engel olmaya çalışıyorlar" demişti.


İstanbul Mahalle Dernekleri Platformu Bileşenleri:

- Armutlu (PSA)
- Başıbüyük (Maltepe)
- BOÇEV
- Derbent (Sarıyer)
- Ferahevler
- FSM Baltalimanı
- Gülsuyu – Gülensu
- Hürriyet (Kartal)
- İç-Dış Kumsal (Küçükçekmece)
- Karanfilköy
- Kazım Karabekir
- Kuzguncuk
- Maden (Sarıyer)
- Okmeydanı
- Poligon
- Reşitpaşa Doğanevler
- Yakacık (Kartal)

Destek veren kuruluş ve insiyatifler

- Mimarlar Odası
- Şehir Plancıları Odası
- Dayanışmacı Atölye
- İMECE Toplumun Şehircilik Hareketi
- İnsan Yerleşimleri Derneği
- Mimarlıkta Demokratik Açılım Platformu (MİMDAP)
- Sarıyer Barınma Hakkı Platformu
- Sosyal Haklar Derneği
- Sulukule Platformu

http://www.yapi.com.tr/haberler/imdp-kimsenin-magdur-edilmedigi-bir-planlama-mumkun_58605.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!