Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İmparatorluğun Dönüşü!

Okul yapılırken tesadüfen bulunan Parion Antik Kenti, ortaya çıkarılan tiyatrosu, hamamı, sevgililer şapeliyle sürekli genişliyor.

yapı.com.tr
İmparatorluğun Dönüşü!

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’nde, Roma İmparatoru Augustus’un ‘ayrıcalıklı kent’ olarak ilan ettiği Parion’un kazı çalışmalarında ‘meşe yapraklı altın taç’tan, ‘Eros figürlü altın küpe’ye kadar toplam 260 adet envanterli tarihi esere ulaşıldı.

Radikal'den Sevtap Tatlıdil'in haberine göre, 2005’te Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, aralarında arkeoloji ve restorasyon bölümü öğrencilerinin de olduğu 24 kişilik teknik ekip ve 60 işçiyle sürüyor.

Roma Tiyatrosu, Roma Hamamı, Yamaç Yapısı, Odeio ve Sevgililer Şapeli ile Parion’da belki daha Efes ve Milet gibi yüzyıllarca sürecek bir kazanım herkesi etkisi altına almış durumda. Kazı çalışmalarında görev alan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergüzer, 100 yıl süreceği öngörülen bu çalışmalarda ortaya çıkan buluntularla bir müze inşa edilebileceğini söyleyerek, “Şimdiki nüfusu 900 kişiden oluşan Kemer Köyü’nde M.Ö 8. Yüzyıl’da 80 bin kişi yaşıyordu. Bugünün şartlarına bakarak o dönemin yaşam ve teknoloji koşullarının daha iyi olduğunu ifade edebiliriz” diyor.

Kalorifer de varmış

Parion’daki kazılarda dikkati çeken başka bir bulgu ise ısıtma sistemleri. 2 bin yıllık geçmişe sahip Roma Hamamı’nın günümüzdeki kalorifer sistemine benzer bir sistemle ısıtılıyor olması, Roma İmparatorluğu’nun o dönemde gelişmiş bir medeniyet olduğunu söyleyen Ertuğ Ergüzer’in sözlerini destekliyor.

Milat’tan Önce 8. Yüzyıl’ın sonlarında kurulan Parion Antik Kent kadar Kemer Köyü halkıyla tanışma hikâyesi de ilginç. Kazı çalışmalarına öncülük eden İÇDAŞ Genel Müdürü Bülent Engin, kazıya sponsor olmalarının bir tesadüfle başladığını belirtiyor. Engin, Kemer Köyü’ne sadece okul yapmak için geldiklerini ifade ederek, “Okulun temel atma işlemleri başladıktan sonra karşımıza her yerde tarihi kalıntılar çıktı. Biz de elimizden geldiğince destek olduk. Çanakkale’yi kalkındırmak, eserlerimize sahip çıkmak için kolları sıvadık ve böyle bir işe giriştik” diyor.

Parion kenti, Anadolu arkeolojisine katkıda bulunurken köylüler için de ekmek kapısı oldu. Köylüler, her sene yaklaşık beş ay kadar süren kazıda çalışıyor. Çevre köylerden gelen işçilerin kimisi evlilik parası biriktiriyor. Kimisi de hayatında ilk kez tarihi bir mekanda bulunduğunu belirterek, “Toprak kazılırken tarihi eser çıkıyor. Ama bize de ekmek çıkıyor” diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imparatorlugun-donusu_112110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!