Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMSAD, ‘Dış Ticaret Endeksi Şubat 2018’ Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye İMSAD, 2018 yılı itibarıyla hayata geçirdiği ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Şubat 2018 sonuçlarını açıkladı. Endeks sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatı Şubat ayında artan bir performans göstermeye devam etti.

yapi.com.tr
İMSAD, ‘Dış Ticaret Endeksi Şubat 2018’ Sonuçlarını Açıkladı

İnşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), Ağustos 2013’ten beri hazırladığı ve her ay düzenli olarak açıkladığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri’ çalışmasına bir yenisini daha ekleyerek, dış ticaretin nabzını tutmaya başladı. Türkiye İMSAD’ın sektör ve kamuoyu ile paylaştığı ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Şubat 2018 sonuçlarına göre; en yüksek ihracat birim fiyat artışı yüzde 38,5 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük birim fiyat artışı ise yüzde 1,8 ile prefabrik yapılarda oldu.

En yüksek ihracat miktar artışı yalıtım malzemelerinde yaşandı
2018 yılı Şubat ayında inşaat malzemesi sanayisinin 8 alt ürün grubundan 7’sinin ihracatı, miktar olarak geçen yılın Şubat ayına göre artarken, 1’inin ihracatı ise geriledi. İhracat Miktar Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde arttı. İhracat, geçen yılın Şubat ayı ile aynı miktarda, 2,86 milyon ton olarak gerçekleşti. Miktar olarak demir çelik bazlı ürünlerin ihracatı düştü. Şubat ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 51,8 ile yalıtım malzemelerinde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 0,8 ile kimyasal ürünlerde oldu.

Ürün gruplarının hepsinde ihracat, değer olarak arttı
2018 yılı Şubat ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak geçen yılın Şubat ayına göre arttı. Şubat ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 60,2 ile yalıtım malzemelerinde gerçekleşti. En düşük değer artışı ise yüzde 13,1 ile kimyasal ürünlerde oldu.

Şubat ayı ihracatında birim fiyatları yüzde 17 arttı
İnşaat Malzemeleri Dış Ticaretinde ihracat, Şubat ayında, değer olarak bir önceki aya göre artarken, ithalat geriledi. İhracat birim fiyatları Şubat ayında 0,55 dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın Şubat ayında birim fiyat 0,47 dolardı. Buna göre ihracat birim fiyatları yüzde 17 artış gösterdi.

İhracat Değer Endeksi’nde yüzde 17,7 artış yaşandı
İhracat Değer Endeksi Şubat ayında yine mevsimsellik ile birlikte arttı. Geçen yılın Şubat ayının da oldukça üzerinde gerçekleşen ihracat, değer olarak 1,59 milyar dolar seviyesine ulaştı ve geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 17,7 arttı.

İthalat birim fiyatları yüzde 1,6 gerileyerek 2,43 dolara indi
İthalat Şubat ayında 300 bin ton olarak gerçekleşti. İthalat Miktar Endeksi Şubat ayında geriledi ancak geçen yılın Şubat ayının yüzde 15 üzerine çıktı. İthalat Değer Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre geriledi, 727 milyon dolar ile geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Ancak gerilemeye rağmen değer, geçen yılın Şubat ayının yüzde 13,2 üzerinde oldu. İthalat Birim Fiyat Endeksi Şubat ayında 100 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. İthalat birim fiyatları, geçen yılın Şubat ayı birim fiyatına göre kilogram başına yüzde 1,6 gerileyerek, 2,43 dolara indi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-dis-ticaret-endeksi-subat-2018-sonuclarini-acikladi-_165202.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!