Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Indiana'da Türkiye'nin "Ticaret Temcilcisi" Gibi Çalışıyor

Başarılı çalışmalarıyla, ABD'nin Indiana eyaletinin en gözde işadamlarından biri haline gelen ve "Türkiye'nin ticaret temsilcisi" gibi çalışan Türk işadamı Ersal Özdemir, hükümet ve özel sektöre seslenerek, Indiana ile Türkiye'deki işadamlarını birbiriyle daha kolay diyalog kurabilmesi ve ticaretin aktif hale gelmesi için "tam zamanlı özel

yapi.com.tr / AA
Indiana'da Türkiye'nin "Ticaret Temcilcisi" Gibi Çalışıyor

Fotoğraf: Barışkan Ünal

Başarılı çalışmalarıyla, ABD'nin Indiana eyaletinin en gözde işadamlarından biri haline gelen ve 'Türkiye'nin ticaret temsilcisi' gibi çalışan Türk işadamı Ersal Özdemir, hükümet ve özel sektöre seslenerek, Indiana ile Türkiye'deki işadamlarını birbiriyle daha kolay diyalog kurabilmesi ve ticaretin aktif hale gelmesi için "tam zamanlı özel yetkili" önerisinde bulundu.

ABD'de aldığı üniversite eğitiminin ardından, "baba mesleği" inşaat mühendisliğini ailenin beklentisine uygun olarak Mersin'de değil, "ikinci memleketi" haline gelen ABD'de yürütmeye karar veren Özdemir'i yola çıkaran nokta ise "kanımızda var" dediği "girişimcilik ruhu"... Bu ruhla, aslında Türkiye'de kimsenin yatırım için pek aklına gelmeyen Orta Amerika'daki Indiana eyaletine yerleşen Özdemir, hırsı, çalışkanlığı ve azmiyle, artık hem eyaletin başkenti Indianapolis'te kendinden söz ettiren işadamlarından biri, hem de Türkleri fazla tanımayan eyalette Türk imajını "başarı, çalışkanlık ve girişimcilik ruhu" olarak özetleyen "Türkiye'nin bir nevi ticari temsilcisi"...

Özdemir, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken de ABD'deki başarısındaki en önemli etkenlerden birinin "Türk girişimciliği" olarak tanımladı. "Girişimcilik içimizde var, gerisi kendiliğinden geliyor" diyen Özdemir, ABD'de üniversiteyi bitirir bitirmez iş kurmak yaygın olmasa da kendisinin firmasını kurarak, inşaat müteahhitliğine başladığını söyledi. Kısa süre sonra, başarılı bir işadamıyla tanışıp, firmasının işlerini aldığını anlatan Özdemir, daha sonra şirketini büyüttüğünü ve gayrimenkul işine de girdiğini belirterek, artık Indiana eyaletinde apartman komplekslerinden, banka, ofis, hastane binaları ve iş merkezlerine inşaat işinde birçok başarılı projelere imza attıklarını ifade etti.

"Türk işadamları Orta Amerika'ya yönelmeli"

Şirketindeki odası, aldığı birçok ödül ve övgü dolu yazılarla dolu olan Özdemir, kendisi gibi genç girişimcilerin ve Türk işadamlarının ABD ile ve özellikle de Indiana eyaletiyle daha çok iş yapmasını istiyor.

Türk işadamlarına genellikle daha popüler olduğu için doğu ve batı yakasının cazip geldiğini ama "gerçek" Amerika'nın orta kesim olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Herkes, doğu ve batıya daha çok ilgi gösterdiği için oralardaki yatırımlara eyalet teşviki daha az ve yetkililer de size daha az ilgi gösteriyor, o nedenle Türkiye'nin pek adı yok o bölgelerde. Halbuki buralar Amerika'nın motoru, yatırımlara daha açık, bazı belediyeler bedava arsa veya fabrika binası sunuyor, yerel yöneticiler sizi teşvik etmeye uğraşıyor, ilgi daha fazla gösteriyorlar. Diğer önemli nokta, istihdam daha kolay ve masraflar daha düşük. New York'ta 200 bin dolara ancak geçinirsiniz, ev bile alamazsınız, o parayla buralarda 300-400 metrekare villada oturursunuz. Türk işadamlarımız aslında ABD'de nerelere yatırım yapabileceklerini pek bilmiyorlar, onları Orta Amerika'ya çekmeliyiz."

Özdemir'den Türk iş dünyasına teklif...

Dünyanın en büyük ilaç firmalarından Eli Lilly, ABD'nin en büyük cep telefonu distribütörü ile en büyük domates, salça, mısır üreticilerinin Indiana'da olduğuna işaret eden Özdemir, Türkiye'nin pek tanınmadığı "Orta Amerika"da ticareti artırmak için daha "sistemli" bir yapı kurmak gerektiğini kaydetti.

Özdemir, Türk hükümeti ve iş dünyasına şu öneride bulundu:

"Heyet ziyaretlerinin etkisi ne yazık ki kısıtlı. Türkiye buralarda ekonomi alanında çok ön planda değil, bunu geliştirmek lazım. Türk ve Indianalı işadamlarının iki tarafın da hangi tür olanaklar sunduğu, hangi alanlara yatırım yapılabileceği ve bürokratik işlemlerin ne olduğu gibi konuları rahatlıkla öğrenebileceği ve muhataplarını bulabileceği bir organizasyon olması lazım. Arada sırada gidip gelmekle olmuyor.

Bunun için de burada 'Türk İş Merkezi' adında kuruluş yapılanmasına gidebiliriz. Devlet veya özel sektör işbirliği yaparak, buraya performansa dayalı tam zamanlı çalışabilecek bir yetkili görevlendirirse, biz her türlü desteği veririz, ofis ve ofis masraflarını bağış sistemiyle karşılayabiliriz. Bu sayede Türkiye ile iş yapmak isteyen işadamları, karşılarında doğrudan bağlantı kuracağı, yatırım imkanlarını araştıracağı birini bulur, Türk yatırımcıları da kendilerine yön gösterecek bir rehbere sahip olur. Başka yerlere gitmek yerine iki adım ötede, kapısını çalabileceği biri bulunur.

Böylece buralarda yatırımlar, dolayısıyla politik, ekonomik ve kültürel gücümüz artar, Türk olarak değerimiz artar, işçi istihdamı arttıkça Türklere karşı daha olumlu bakışlar çoğalır, önyargılar azalır. Birliğimizden ancak ve ancak güç doğar."

"ABD'de Türk toplumu Birbirini Fazla Desteklemiyor"

Eyalet kapsamında siyasette de aktif çalışan, bir dönem Cumhuriyetçi adaylar için bağış toplantıları düzenleyen ve vakıflarda yönetim kurulu üyelikleri ve başkanlıkları gibi görevlerde bulunan Özdemir, ABD'de hem Türk toplumu hem de dolaylı olarak Türkiye adına etkili olabilmek için sosyal ve siyasi hayatın gerekliliklerine adapte olmak gerektiğini söyledi.

"Amacınız içinde yaşadığınız ülkeyi, eyaleti daha başarılı hale getirmek olunca, siz toplumun bir parçası haline gelince o toplum da sizi benimsiyor" diyen Özdemir, ABD'deki Türklerin hem siyaset hem de sosyal alanda daha aktif hale gelmesi gerektiğini kaydetti.

Özdemir, şunları belirtti:

"ABD'de Türk sayımız az ama işveren olarak bu ülkede yapılan yasalar bizi etkiliyor. Bu tür konularda söz sahibi olmamız için seçimlere katkıda bulunmamız, doğru adayları desteklememiz ve sistemin parçası olmamız lazım. Türkiye'de herkes politikaya düşkün ama nedense ABD'de politikadan genellikle uzak duruyor. ABD'de Türk toplumu birbirini fazla desteklemiyor. Çok kaliteli ve iyi iş çıkarmalarına rağmen ya çekiniyorlar, Türk olduklarını söylemiyorlar veya öne çıkmıyorlar, toplumda aktif olmuyorlar. Ama sadece şikayet etmekle de olmuyor. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız önce onun bir parçası olmanız, dost yaratmanız lazım. Türkiye'ye Türk-Amerikalılar olarak ancak böyle bir faydamız olabilir, mesela bu eyalette desteklediğimiz ve seçimi kazanan adaylar Kongre'deki Türk Dostluk grubuna girmeye karar verdiLer. Ermeni tasarıları gibi konularda böylece Türkiye'ye destek vermiş oluruz."

Özdemir, Kongre'deki 9 milletvekilinin 7'sinin Türkiye Dostluk Grubu'nda yer aldığı Indiana eyaletinde, Türk Dostluk Grubu'ndaki milletvekillerine de destek veren birçok faaliyete imza attı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/indianada-turkiyenin-ticaret-temcilcisi-gibi-calisiyor_87539.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!