Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnekler Şehir Şehir Gezecek

Geçen yaz İstanbul sokaklarını şenlendiren inekler davet geldiğinde şehir şehir dolaşmaya başlayacak.

Milliyet Gazetesi/Güngör Uras
İnekler Şehir Şehir Gezecek

b>Kadıköy- Bağlarbaşı’da bir apartmanın alt katındaki atölyeye girince dikkatimi ilk çeken, yere uzanmış durumdaki bir inek heykeli oldu. Gerçek boyutta, üzeri renk renk boyanmış. pek sevimli görünüyordu. Yandaki tezgâhta iki sanatçı dev bir “lale” heykeli için alçıdan kalıp hazırlıyor, arkada bilgisayar başında Prof. Dr. Ali Bayrak tasarım yapıyordu. Heykeltıraş Hakan Temur ile ilk defa karşılaşıyordum.

Hakan Temur (1972) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim görmüş. Prof. Erdinç Bakla, Prof. Fehmi Demirer ve Prof. Ali Bayrak ile çalışmış. Kıbrıs’ta Salamis Antik Kenti’nin, Çanakkale’de Apollon Smitheus Tapınağı’nın ayağa kaldırılması çalışmalarına katılmış. İznik Vakfı için, Çanakkale Seramik ve Kütahya Seramik için çini ve seramik tasarımları yapmış. Sonra da Bağlarbaşı’nda atölyesini kurmuş. Şimdilerde başka sanatçılar için kalıp hazırlıyor ve kalıptan heykel dökümü yapıyor.

Hepsi bir arada

İneğin atölyede işi ne diye sorunca da, bu yaz İstanbul sokaklarını süsleyen inek heykellerinin yedisinin Hakan Temur tarafından tasarlandığını, tamamının kalıplarının bu atölyede hazırlandığını öğrendim.

Hakan Temur’un atölyesinden çıkınca “inek heykelleri” konusuna ilgim arttı. Sordum, soruşturdum. Öğrendiklerimi sayın okuyucularıma özetleyeyim. Sokaklara geçici, birbirine benzer heykellerle donatma fikri Zürich’te ortaya çıkmış. Amerika’daki değişik şehirlerde “Cow Parade” (İnek Geçidi/İnek Şöleni) düzenlenmeye başlanmış. Olay uluslararası boyut almış ve dünyanın en büyük açık hava sanat gösterisi olmuş. Bugüne kadar değişik ülkelerde 57 kentte 8 bin inek tasarımı şehirleri süslemiş.

İnek şenliği her şehirde bir defa düzenleniyor. Üç ay sürüyor. Bu şenliklerde kullanılan, oturan, ayakta duran ve yatan 3 ana (klasik/standart) inek tasarımı var.

İnekler 900 milyon YTL

Her ülkede bu şenlikleri düzenleme hakkını bir kuruluş üstleniyor. İnekler 3 ay sergilendikten sonra açık artırmayla satılıyor, geliri hayır kurumlarına veriliyor. İnek şenliğinin (1) sanat (2) eğlence (3) yardım/hayır işi boyutu var. İstanbul inek şenliği için 203 inek heykeli yapılmış. Giderleri başta Sütaş, 68 firma karşılamış.

Klasik tasarımı bozmadan Hakan Temur 7, Can Yalman 1 heykeli yorumlayarak tasarlamış. Nişantaşı’nda kahvede oturanların fotoğrafını çeken paparazzi inek, cep telefonuyla ağaca yaslanarak dedikodu yapan inek heykelleri Hakan Temur’un tasarımı.

Şenlik sonu yapılan açık artırmada 76 inek satılmış. Elde edilen 900 milyon YTL gelir AÇEV, TEMA ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Vakfı arasında bölüştürülmüş.

Geçen yaz İstanbul sokaklarını şenlendiren inekler davet geldiğinde şehir şehir dolaşmaya başlayacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/inekler-sehir-sehir-gezecek_59905.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!