Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Harcı ve Prim Artışı Sistemi Kilitleyebilir

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Hazır, inşaat harcı ve primlerindeki artışın sektörü çıkmaza sürükleyebileceğini söy

Ticaret



b>Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Hazır, inşaat harcı ve primlerindeki artışın sektörü çıkmaza sürükleyebileceğini söyledi.

BTSO Başkan Vekili Ali Hazır yaptığı yazılı açıklamada, “İnşaat sektörü ekonominin haraketliliği için candamarı durumundadır. Harçlara yapılan zamlar, konut sıkıntısına çözüm üretmeye çalışan sektörü çıkmaza sürükleyebilir” dedi. Hazır, değişen bina inşaat harcı tarifesine göre, maktu olarak konut inşaatları için metrekare başına 5 bin-7 bin 500, işyeri inşaatları için 2 bin 500- 2 bin 750 kat arttırılmasının ve sektörde çalışanlar için ödenen SSK primlerinin çalışan sayısına göre değil de, inşaat metrekare ölçüsüne göre, hesaplanmasının sektörde üretim motivasyonunu kırdığını belirtti.

Hazır, “Bu durum inşaat yapacak olanları kaçak yöntemlere yöneltmektedir. Ayrıca ruhsat harçlarındaki artış toplu konut politikalarıyla da ters düşmektedir” dedi.

Yapı denetim sözleşme bedelleri üzerinden alınan ve toplam inşaat değerinin yüzde 2.7-5.31’ine denk gelen ve ayrıca yapı denetim kuruluşlarıyla mal sahibi arasında yapılacak sözleşme üzerinden alınarak inşaat maliyetlerini arttırmada direkt etkili olan damga vergisi ve noterlik harçlarının da düşürülmesi gerektiğini önemle işaretledi.

Bina inşaat harçlarındaki artışların inşaat sektöründe büyük bir durgunluk yaratabilecek ve kaçak inşaatları teşvik edecek nitelikte aşırı ve ölçüsüz olduğuna dikkati çeken Hazır, “Ekonomide canlılık yaratmak için harcanan onca çaba, böylesi uygulamalarla heba oluyor. Sektör, tam da hareketlenmeye başladığı sırada, teşvik edici yeni uygulamalar yerine, harçlara yapılan yüksek oranlı zamlar ve diğer uygulamalar caydırıcı rol oynuyor” diye konuştu.

Hazır, karar vericilerin reel sektörün ayakta kalma çabalarını dikkate almasını ve uygulamaya geçilmeden önce sektöre yansıyacak kâr veya zararın iyi hesap edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-harci-ve-prim-artisi-sistemi-kilitleyebilir_23073.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!