Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörü Kalıpçı ve Sıvacı Bulamıyor

İnşaat sektöründe bir süredir devam eden durgunluğun bahar aylarının gelmesi ve kamu yatırımlarının başlamasıyla birlikte yerini hareketliliğe bırakmasının sektörde usta eleman sıkıntısına neden olduğu bildirildi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, "'Durgunluk olan yıllarda, sektörde çalışanlar başka alanlara yönelmişti.

yapi.com.tr
İnşaat Sektörü Kalıpçı ve Sıvacı Bulamıyor

STRONG>İnşaat sektöründe bir süredir devam eden durgunluğun bahar aylarının gelmesi ve kamu yatırımlarının başlamasıyla birlikte yerini hareketliliğe bırakmasının sektörde usta eleman sıkıntısına neden olduğu bildirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, inşaat sektörünün ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda olduğunu söyledi. Sektörde bir süredir devam eden durgunluğun yerini hareketliliğe bıraktığını belirten Bakır, hareketliliğin mevsimsel olmasının yanında sektörde kamu yatırımlarının başlamış olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Bakır, olumlu gelişmelerin bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Durgunluk olan yıllarda, sektörde çalışanlar başka alanlara yönelmişti. Özellikle demirci, kalıpçı ve sıvacı ustası gibi elemanlar, başka meslekler edinip kendilerine yeni düzen kurdular. Bu durum yeniden hareketlenen sektörde kalifiye eleman sıkıntısına yol açtı. Bazı sektör temsilcileri nitelikli kalıpçı ve sıvacı ustası bulmakta sıkıntı yaşıyor.'' 
    
Ustalar yurt dışına gitti

Bakır, ayrıca, Irak ve Afganistan'ın yeniden inşa edilme çalışmalarının devam etmesi ve buralarda iş yapan müteahhitlerin yüksek ücretler vermesi nedeniyle kalifiye elemanların bu ülkelere gittiğini vurgulayarak, ''Irak ve Afganistan'ın ardından KKTC'den gelen yüksek ücretli usta talebi, var olan sıkıntımızı daha da artırdı'' diye konuştu.

Bakır, geçen yıl demirci, betoncu, kalıpçı ve sıvacı ustalarına günlük 40-50 lira ücret verilirken, artan talep nedeniyle ücretlerin 75 liraya kadar yükseldiğini belirtti.

Oda olarak kalifiye usta sıkıntısını gidermek için geçmiş yıllarda olduğu gibi bu dönemde de çalışmalar yapacaklarını anlatan Bakır, şunları kaydetti:

''3194 Sayılı İmar Kanunun 28'inci Maddesi'nde yapılan değişiklikle yetki belgesi olmayan betoncu, demirci, sıvacı ve kalıpçı ustaları 1 Ocak 2012'den itibaren inşaatlarda çalışamayacak. Açacağımız bu kurslarda sektöre sertifikalı ustalar yetiştirmenin çabası içerisinde olacağız.'' (AA)

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektoru-kalipci-ve-sivaci-bulamiyor_78831.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!