Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnsanlar Birbirlerinin Cenazesine Bile Gitmiyor

Çevreye verdiği zararlar ile gündemden düşmeyen HES, bu kez köylülere zarar vermeye başladı. HES’e karşı çıkan yöre halkını ikna edebilmek için şirketlerin verdiği vaatler Kastamonu ve Rize’de bir köyün ikiye bölünmesine neden oldu. Şimdi her iki köyde de HES’e 'evet' ve 'hayır' diyenler karşı karşıya.

BirGün Gazetesi
İnsanlar Birbirlerinin Cenazesine Bile Gitmiyor

Çevreye verdiği zararlar ile gündemden düşmeyen HES, bu kez köylülere zarar vermeye başladı. HES’e karşı çıkan yöre halkını ikna edebilmek için şirketlerin verdiği vaatler Kastamonu ve Rize’de bir köyün ikiye bölünmesine neden oldu. Şimdi her iki köyde de HES’e 'evet' ve 'hayır' diyenler karşı karşıya.

Milli Park olan Kastamonu Loç Vadisi’nde HES yapımı ihalesini alan Oya Enerji şirketi, HES’e karşı çıkan yöre halkını ikna edebilmek için her türlü yönteme başvurdu. İlk olarak köy derneğine para bağışında bulunan şirket, ardından köylülere çocukların okulu için burs yardımı yapacağını söyledi. Bununla da yetinmeyen şirket, köye cami, konak, yol yapacağını da ekledi. Bir süre sonra şirketin bu çabaları sonuç vermeye başladı ve bazı köylüler HES’in yapılması konusunda ikna oldu. Böylece ileriki günlerde köyde yaşanacak olan huzursuzluğun da temeli atılmış oldu. Köy önce HES’e ‘evet’ diyenler ile karşı çıkanlar olarak ikiye bölündü. Bu bölünme bir süre sonra ailelere de sıçradı. Köyde şimdi aynı ailenin üyeleri bile birbiriyle konuşmuyor.

‘KARDEŞ KARDEŞE DÜŞTÜ’

Kastamonu Loç Vadisi Platformu yöneticilerinden Kazım Keçin, köyde insanların birbirlerinin cenazesine dahi artık gitmediğine dikkat çekti. Keçin, “Yıllardır birbirleriyle komşuluk eden, birbirleriyle artık akrabadan öte olan köylüler yolda karşılaştıklarında selamlaşmıyor. Aynı ortamda bulunmuyorlar. Köylüler arasında sık sık tartışma yaşanıyor. Üstelik bu durum aileleri de böldü. HES’in iptali için açılan davadan babasının, oğlunun, eşinin baskısı ile vekâletlerini geri çekenler oldu. Baba oğula, kardeş kardeşe düştü.  Köyde huzur kalmadı. Bu durumun ciddi boyutlara ulaşmasından endişe ediyoruz” diye konuştu.

‘KÖYLÜLERİ PARA İLE KANDIRIYORLAR’

Şirketin köylüleri ikna edebilmek için her türlü yola başvurduğunu dile getiren Keçin şunları söyledi:

“Şirket ile köy derneği arasında bir protokol imzalandı. Bu protokolün imzalanmasında köy muhtarının önemli bir rolü var. Şirket derneğe ve köy muhtarına ciddi meblağda bağış adı altında ödemelerde bulundu. Bunun üzerine dernek başkanı ve muhtar Çevre ve Orman Bakanlığı’na “baraj yapılmasının bir mahsuru yoktur” şeklinde yazı yazmışlar. Üstelik dernek üyelerinin ve köylülerin bundan haberi bile yok. Öğrendiklerinde ise dernek başkanı istifa etmek zorunda kaldı. Şirket burada başarısız olunca bu kez köylüleri ikna yolunu girdi. Çünkü HES inşaatı köylülerin tapulu arazilerini kapsıyor.”

‘HES sosyal patlamaya neden oluyor’

Rİze’nin Güneysu ilçesinde de Kastamonu’da yaşanan sürecin bir benzeri yaşanıyor. Buradaki sürecin tehlikeli bir boyuta vardığına dikkat çeken Derelerin Kardeşliği Platformu üyesi Ömer Şan, Güneysu’daki köylülerin sadece tarım ve hayvancılık ile geçimini sağladığını belirterek, “Şirketler köylülere yollarınızı yapacağız, iş imkânı sağlayacağız gibi vaatlerde bulunuyorlar. Bu da bazı köylülerin ‘bugüne kadar Güneysu’ya hiçbir hizmet getirilmedi. Başbakan dahi ‘baba ocağım’ dediği Güneysu’ya bir yatırım yapmadı’ şeklinde düşünmesine yol açtı. Üstelik HES inşaatında çalışanlar da var. Bu insanlar işin en zor kısmında çalıştırılıyorsa da askeri ücret alıyorlar. Fakat yine de HES’e karşı çıkanlara ‘siz bizim ekmeğimizle mi oynamak istiyorsunuz’ şeklinde tepki gösteriyorlar” dedi.

Giresun’da, Çanakçı Vadisi’nde köylüler arasında kavgaların yaşandığını hatırlatan Şan, şunları söyledi: “Burada insanlar kendi akrabalarına komşularına karşı HES’ karşı çıktıkları için güç kullandılar. HES projeleri doğayı katletmekle kalmıyor. Aynı zamanda insanlar arasında sosyal, geleneksel, kültürel iletişimi de bozuyor. Sosyal patlamaya yol açıyor. Bu insanlar birbirlerini tehdit olarak görmeye başladılar. Bu tartışmalar her an çok daha ciddi boyuta geçebilir. Bugüne kadar platform olmasaydı çok farklı bir boyut kazanabilirdi”

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/insanlar-birbirlerinin-cenazesine-bile-gitmiyor_80030.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!