Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İNTES: Yurtdışı İnşaat Müsteşarlığı Kurulsun

Türkiye İnşaat ve Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), "Yurtdışı İnşaat Müsteşarlığı"nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi. İNTES, y

Dünya



ürkiye İnşaat ve Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), "Yurtdışı İnşaat Müsteşarlığı"nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
İNTES, yeni dönemde hükümet çalışmalarına ışık tutmak üzere sektör adına "Yeni Dönemde İnşaat Sektörü Raporu"nu hazırladı. Raporda, inşaat sektörünün GSMH'deki payının yüzde 6 düzeyinde olduğu, sektöre girdi sağlayan diğer sektörler de dikkate alındığı takdirde inşaat sektörünün GSMH'deki direkt ve endirekt payı toplamı yaklaşık yüzde 33, istihdama katkısının ise yüzde 15 seviyesinde bulunduğu hatırlatıldı.

Raporda inşaat sektörünün sorunlarının başında kamu yatırımlarında kaynak yetersizliği, Kamu İhale Kanunu'na ilişkin sorunlar, hak edişlerin geç ödenmesi, kamulaştırma sorunları, çalışma hayatıyla ilgili sorunlar ve mevzuatlarla ilgili sorunlar olarak özetlenirken, çözüm olarak şu önerilere yer verildi:

"İhalesi yapılmış yatırımların kısa sürede bitirilip ekonomiye kazandırılabilmeleri için, proje kredileri şeklinde dış kaynak yaratılmalıdır. Halen ihalesi yapılmış işlerden, idarece uygun görülenlerin, az da olsa inşaat sanayicisine tazminat ödenerek tasfiyeleri teşvik edilmelidir. Yabancı sermayeyi engelleyici unsurlar düzeltilmeli, ülkemizde yatırım yapmayı özendirecek tedbirler getirilmelidir. 2003 yılı başında yürürlüğe girecek olan Kamu İhale Kanunumuzun iş artışlarına imkan veren bir düzenleme içermemesi büyük eksikliktir, bu eksiklikler giderilmelidir."

Hakedişler zamanında ödenmeli

Ayrıca, hak edişlerin ödenme yüzdelikleri arttırılması ve daha erken ödenmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, kamulaştırma bedellerinin ödenmemesinin çok büyük projelerin gecikmesine neden olduğu da vurgulandı.

Raporda, taahhüt işlerinin ayrılmaz parçası haline gelmiş olan KDV ödemelerinin, müteahhitlik yapan firmalara ekstra yükler getirdiği ifade edilerek, "İnşaat sektöründe KDV oranın yüzde 18'den yüzde 12'ye indirilmesi, yatırım ödeneklerinin yüzde 6 oranında artışı anlamını taşıyacak olup, yatırımlarımızın hızlanmasında önemli bir kaynak yaratacaktır" denildi.

Yurtdışı inşaat müsteşarlığı

Raporda, Türkiye'nin şu andaki yurtdışı inşaat sektörü envanteri "51 ülkede 45 milyar dolar tutarında iş hacmi" olarak özetlenirken, yurtdışı inşaat faaliyetleri konusunda şu görüşlere yer verildi:

"Yurtdışında inşaat sanayicilerimiz 1998 yılında 2 milyar 150 bin dolar değerinde 114 projenin yapımını üstlenirken, 1999 yılında yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 78 projenin yapımını üstlenmişlerdir. 2000 ve 2001 yıllarına gelindiğinde ise projeler sayı ve değer açısından küçülme göstermiştir."

Pazar arayışlarının İrlanda, Güneydoğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye gibi ülkeler üzerinde yoğunlaştığının da kaydedildiği raporda, yurtdışındaki potansiyelin arttırılması için öncelikle Türkiye'de sektör temsilcisi kuruluşların ortak işbirliği çalışmalarına ihtiyaç olduğu kaydedildi. Raporda yurtdışı inşaat faaliyetlerinin desteklenmesi için"Yurtdışı İnşaat Müsteşarlığı"nın hayata geçirilmesi gerektiği de vurgulandı.

Müteahhit enflasyonu

Türkiye'de dünyada örneği bulunmayacak ölçüde müteahhit enflasyonu yaşandığı kaydedilen raporda, sektördeki bazı verilere göre 200 bin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı verilerine göre ise her grupta (A-B-C-D-G-H) özel, tüzel ve devirli olmak üzere müteahhit karnesine sahip 91 bin 145 müteahhit bulunduğuna dikkat çekildi. Sektördeki bu karmaşanın bir an giderilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, müteahhitlere artık 'İnşaat Sanayicileri' olarak hitap edilmesi istendi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/intes-yurtdisi-insaat-mustesarligi-kurulsun_2485.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!