Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İptale Aldıran Yok

Batıkent’te yapımı sürdürülen Atlantis City Yaşam Merkezi’ni ilgilendiren iki imar planı değişikliğinin, mahkeme tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. Mahkemenin bu kararına karşın projenin devam ettiği ve 30 Haziran’da tamamlanacağı öğrenildi. Atlantis City yetkilileri ise yargı kararıyla ilgili konuşmak istemedi.

Cumhuriyet Ankara
İptale Aldıran Yok

Batıkent’te yapımı sürdürülen Atlantis City Yaşam Merkezi’ni ilgilendiren iki imar planı değişikliğinin, mahkeme tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. Mahkemenin bu kararına karşın projenin devam ettiği ve 30 Haziran’da tamamlanacağı öğrenildi. Atlantis City yetkilileri ise yargı kararıyla ilgili konuşmak istemedi.

İçinde dev alışveriş ve eğlence merkezleri ile yüzlerce konutu barındıran Atlantis City’ye yargıdan kötü haber geldi. Ankara 2. İdare Mahkemesi, Anakent Belediye Meclisi’nin Batıkent Kent Merkezi’ne ilişkin 1/1000 uygulama imar planı ile aynı yere ait 1/5000 ölçekli nâzım imar planı değişikliklerini aynı gün oybirliğiyle iptal etti. Kararların ayrıntıları şöyle:

Projeden etkilenen bir grup yurttaş, 1/5000 ölçekli nâzım imar planı değişikliğine ilişkin kararın iptali için dava açtı. Mahkemenin talebi üzerine bölgede keşif yapan bilirkişiler rapor hazırladı. Raporda, dava konusu alanın, 1/25000 ölçekli Başkent Ankara Nâzım İmar Planı’nda “Stratejik Alt Merkez” alarak ayrıldığı ve yakın çevresinin de “yeşil alan” olarak tarandığı belirtilerek, yapılan değişiklikle söz konusu alanın bu işlevinden uzaklaştırıldığı kaydedildi. Eğitim tesisleri alanının bir kısmının ve kültürel tesis alanlarının kaldırıldığı dile getirilen raporda, eğitim tesisleri için ilgili yatırımcı kuruluş olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığı vurgulandı. Raporda, “Plan bütünlüğünde sağlanan nüfus ve sosyal-teknik altyapı dengesi bozulduğu gibi ‘konut’ kullanım kararı ile ilave nüfus için de yeni sosyal-teknik altyapı alanları ayrılmadı” denildi.

Dokuya zarar veriyor

Batıkent Toplu Konut Alanı bütününde, yaşayacak nüfusa göre planlama yapıldığına dikkat çekilen raporda, ancak davaya konu değişikliğin bölgenin bir bölümüne yönelik olduğu, alanın tümüne hizmet sunmak üzere ayrılan merkez fonksiyonlarının azaltıldığı aktarıldı. Öngörülen konut kullanım kararları ve inşaat katsayısı ile ortaya çıkacak nüfus için ihtiyaç duyulacak sosyal teknik altyapı alanları ile merkez fonksiyonları için eşdeğer yeni bir alan da ayrılmadığı kaydedilen raporda, bu durumda alandaki yetersiz sosyal-teknik altyapı dengesinin daha da bozulduğu vurgulandı. Anakent Belediyesi İmar ve Şehircilik Birimi’nin de aynı olumsuzluklara işaret ettiği vurgulanan raporda, söz konusu değişikliğin İmar Yasası’na şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldı.

Bilirkişi raporuna katılan mahkeme, plan değişikliğinin üst ölçekli plan kararlarına, planlama tekniklerine, şehirçilik ilkelerine, konuya ilişkin imar mevzuatı hükümlerine ve kamu yararına uygun olmadığını kaydederek iptal kararı verdi. Bu kararın ardından mahkeme 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğini ele aldı. Mahkeme bu değişikliği de iptal ederken, söz konusu planın dayanağı olan üst ölçekli plan kararına dikkat çekti. Kararda, bu gerekçeyle 1/1000 ölçekli planında da hukuka uygun olmadığı vurgulandı.

Çalışmalar durmuyor

Mahkeminin bu kararının ardından Atlantis City’deki çalışmaların durması gerekirken yapılar hızla yükseliyor. Hatta inşaatın 30 Haziran’da tamamlanacağı öğrenildi. Milyonlarca lira harcanan Atlantis City Yaşam Merkezi’nde, 8 blok içinde toplam 800 lüks daire inşa ediliyor. Proje kapsamında yapılacak Atlantis Alışveriş Merkezi de 19 Ağustos’ta açılacak. Mekezde 135 mağaza olacak. Bunun için 700 araçlık kapalı, 800 araçlık ise açık otopark yapılacak. Batıkent Metro istasyonundan erişimi sağlamak için AVM’ye monoray sistemi kurulacak. Alanda, üç futbol sahası büyüklüğünde botanik ve su oyunları parkı yer alacak.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/iptale-aldiran-yok_86118.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!