Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Irak'ta Ehil Olmayan Türk müteahhit ve Şirketler Yüzünden İşçilerin Sıkıntıları Bitmiyor

Türkiye Bağdat Ticari Müşaviri Metin Kırkın, yaptığı açıklamada, işin ehli olmayan, teknik ve ahlaki açıdan yeterli olmayan, kendilerine müteahhit demenin mümkün olmadığı kişi ve kuruluşların iş almak için Irak'a geldiğini belirtti. Kırkın, Irak'a iş yapmaya gelen ancak ehil olmayan söz konusu Türk müteahhit ve şirketler nedeniyle Türk işçilerin

yapi.com.tr / AA
Irak'ta Ehil Olmayan Türk müteahhit ve Şirketler Yüzünden İşçilerin Sıkıntıları Bitmiyor

Türkiye Bağdat Ticari Müşaviri Metin Kırkın, yaptığı açıklamada, işin ehli olmayan, teknik ve ahlaki açıdan yeterli olmayan, kendilerine müteahhit demenin mümkün olmadığı kişi ve kuruluşların iş almak için Irak'a geldiğini belirtti. Kırkın, Irak'a iş yapmaya gelen ancak ehil olmayan söz konusu Türk müteahhit ve şirketler nedeniyle Türk işçilerin sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Söz konusu şahısların sadece Türk oldukları için ciddi itibar gördüklerini dile getiren Kırkın, "Bunlara valiliklerden bazı işler veriliyor. Ama sonuçta bunların birçoğu maalesef başarısızlıkla sonuçlanıyor. Çünkü, bu gelen firmalar yetersiz firmalardır. Bunların sayıları çok değil, çok az. Bir firma başarısız olsa bile bu bizim için çok ciddi bir problem demektir. Buna nasıl son veririz? Bu başlı başına bir sorun. Bazı işler alınıyor, belirli bir noktaya geliniyor ve birkaç ay sonra sorunlar çıktığında bize geliniyor. Bizim Türkiye olarak imajımızı bozma noktasında bu çok önemli. Burada Türk demek, Türk müteahhit demek, Türk ürünü demek kalite ve güven demek. Bunu sarsmamak lazım" dedi.

Kırkın, Türk müteahhit ve Türk şirketlerinin bitiremediği işler sebebiyle Türkiye'den gelen işçilerin çok mağdur olduğunu, Irak'a para kazanmak ve ailelerine para göndermek için gelen işçilerin zaman zaman zor duruma düştüğünü kaydetti. Irak'ta mağdur olan Türk işçilerinin sayısının çok olduğunu dile getiren Kırkın, "Büyükelçilik olarak, sayıları yüzleri bulan işçilerin haklarını koruyarak, Türkiye'ye gönderdiğimiz oluyor. Onun için gelen işçilerin de bir şekilde araştırmaları lazım. 'Bizi götüren işveren ve müteahhit olduğunu söyleyen kişi kimdir, gerçekten bu işi yapabilecek kişi midir?' diye araştırmaları gerekir" dedi.

Irak'ın güneyinde yer alan Nasıriye ilinde kamu inşaat işi alan bir Türk şirketinde kaçak işçi konumuna düşen ve 3 aylık maaşlarını alamayan bir grup işçi Türkiye Bağdat Büyükelçiliği'ne gelerek, mağduriyetlerini anlattı. Mağdur işçiler Büyükelçilikten kendilerini Türkiye'ye göndermesini talep etti.

Mağdur işçilerden Sedat Ekinci, Habur gümrük kapısından aldığı ve Arap yönetiminde geçersiz olan vize yüzünden kaçak duruma düştüğünü, 10 gün hapis yattığını ve hapisten çıkmak için ailesinin gönderdiği 3 bin lirayı rüşvet olarak verdiğini söyledi. Ekinci, pasaport ve kimliğinin Irak polisi tarafından delindiğini ve 24 saat içerisinde Irak'ı terk etmesi gerektiğini kaydetti.

Düzce'den Irak'a çalışmak için gelen bir başka işçi Alaattin Aşkın, kendilerini Irak'a getirenlerin kendilerine sahip çıkmadığını, zor duruma düştüklerini, kendilerinin ve ailelerin de mağdur olduğunu dile getirdi. Aşkın, şirket kurduklarını iddia eden kişilerin saf ve temiz kalpli insanları Irak'a getirerek haklarını gasp ettiğine dikkati çekerek, "Biz yetkili makamlardan haklarımızın alınmasın talep ediyoruz. Kuzey Irak'tan 10 günlük giriş vizesiyle girdik. Irak'a girdikten sonra sigorta yapılacağı, oturum izni ve serbest dolaşım hakkının verileceği taahhüt edildi. Taahhütlerden hiçbiri yerine getirilmedi. Büyükelçiliğe dertlerimizi anlattık. Elçilik imkanları ölçüsünde bize yardımcı olmaya çalışıyor" dedi.

Büyükelçilik, mağdur 8 işçiyi elçiliğin sağladığı imkanlarla Türkiye'ye gönderildi.

Bu arada, Bağdat Büyükelçiliği yetkilileri, 2 hafta önce Kut ilinde çalışan mağdur 10 işçiyi ve pazartesi günü yine Kut ilinde 30 mağdur işçiyi Türkiye'ye yolladıklarını belirtti.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/irakta-ehil-olmayan-turk-muteahhit-ve-sirketler-yuzunden-iscilerin-sikintilari-bitmiyor-_89339.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!