b>Medeniyetler beşiği olarak nitelenen ve dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Irak’ta tarihi eser yağması sürüyor. 10 binden fazla arkelojik alanın bulunduğu ülkede birçok kazı bölgesi artık yağmacıların denetiminde.
New York Times gazetesinin haberine göre arkelojik alanlara akın eden yağmacılar Babil ve Sümer medeniyetlerinden kalan eserleri profesyonel olmayan yöntemlerle kazarak ortaya çıkarıyor. Çoğu yağmacı bulduğu eserleri, kazı alanının hemen yakınında satışa da çıkarıyor. Örneğin çivi yazılı bir çömlek 5 bin dolara satışa sunulabiliyor.
Örgütlü bir şekilde yağmalanan eserler yurtdışına çıkarılarak Amerikan ve Avrupa tarihi eser piyasasına da sürülebiliyor. Yetkililer, 1991 Körfez Savaşının ardından yaşananlara göre şimdiki yağmalama olaylarının çok daha örgütlü olduğunu belirtiyor.
Yağmacıların kazı alanlarından çaldığı eserler arasında tarihi 3 bin yıl eskiye dayanan çivi yazılı tabletler, çanak çömlekler, vazolar ve heykeler var. Irak’ın güneyindeki Mezopotamya’nın tarihi ışın kentinin kazı alanı da iki haftadır yağmacıların denetimde.
GÖREVLİLER YAĞMACILARLA İŞBİRLİĞİNDE
Tarihi alanların korunmasından sorumlu görevlilerin de yağmacılarla işbirliği yaptığı veya görevlerini bırakmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Arkeologlar, Sumer ve Babil medeniyetlerinin tarihi kentlerinin hemen koruma altına alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Iraklı yetkililer, Amerikan ordusunun bu alanları koruma altına almamasından da şikayettçi.
Bağdat’ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin hemen ardından Irak Ulusal Müzesi de yağmacıların hedefi olmuştu. Müzedeki binlerce eser yağmacılar tarafından çalınmıştı. Yağmalanan bazı eserler daha sonra komşu ülkelerde ele geçirilmişti. 1991 Körfez Savaşının ardından da Irak’taki birçok tarihi eser yağmalanarak yurtdışına çıkarılmıştı.
|